Elke dag vers gemengd en gemalen
Op werkdagen voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden.
Speciaal voor jou op bestelling gemalen

Thee bij het kerstdiner

Doe het net even anders deze winter en combineer verschillende gangen van je kerstdiner met thee. Welke thee serveer je bij welke smaak? We inspireren je graag met thee-spijscombinaties.

Foodpairing met thee

Foodpairing met thee is een toenemende trend. Steeds vaker worden we verrast door mooie thee-spijscombinaties. In deze blog delen we graag inspiratie voor thee-spijscombinaties en ga jij helemaal voorbereid de feestdagen tegemoet. Tip! Op onze social mediakanalen delen wij speciaal voor de feestdagen regelmatig foodpairing tips.  

Thee combineren bij eten

Thee combineert prachtig bij eten, het is verfijnd, een feestelijk alternatief voor wijn en bij elke gang past een theesoort. De kleuren van de verschillende theeën zijn ook nog eens een lust voor het oog als je ze serveert in een mooi wijnglas. Laat de thee wel eerst wat afkoelen voordat je het in de wijnglazen schenkt.

Welke thee bij welk gerecht?

Als het gaat om tea foodpairing zijn er een aantal smaakcombinaties die je als leidraad kunt gebruiken. Hieronder vind je voor verschillende theesoorten onze tips.

Witte thee 

Bij lichte (witte) vis is de subtiliteit van witte thee erg mooi, denk bijvoorbeeld aan Pai Mu Tan. Witte thee neutraliseert ook de smaak en is dus uitstekend om te schenken vóór het diner of tussen twee gangen in. Pai Mu Tan of White Moonlight, eventueel met een beetje mineraalwater gemengd, combineert ook mooi bij lichte desserts en vers fruit.

Zwarte thee

Ga jij deze kerst voor een gang met vlees? Dan is een krachtige zwarte thee een goede optie. Denk bijvoorbeeld aan Blackwood Orange Pekoe of Assam Gold bij rood vlees. De krachtige smaak van de Ambootia Zomerpluk en de rokerige hint in Smokey Himalaya en Lapsang Souchong past goed bij wild of vlees dat bereid is met de (houtskool) barbecue. Varkensvlees paart goed met de Balangoda Orange Pekoe, Keemun Congou of Four Seasons Black Tea. Een zoet dessert combineer je ook goed met een zwarte thee, denk aan de theeën met wat zoetere smaaktonen zoals onze Yunnan Golden Tips of Imperial Black

Oolong thee en Puerh

Oolong thee heeft over het algemeen een bloemige, notige smaak. Deze smaak past uitstekend bij vette vis en pittige gerechten. Probeer eens de Milky Oolong of Da Hong Pao Oolong. Heb jij een vrij zwaar dessert op het menu staan? Met de Finest Oolong hoef je niet bang te zijn dat de smaak van de thee wegvalt. Oolong thee kan ook goed terugkomen bij de kaasplank. Bij verse geitenkaas en zachte brie serveer je onze Grand Pouchong Oolong of Jangwon Oolong. De Da Hong Pao Oolong past perfect bij blauwschimmelkaas. Zie het kopje groene thee voor meer combinaties met kaas. Puerh, een kort gefermenteerde thee met nootachtige en zoete aardse smaak, is een echte aanrader bij curries. 

Kruidenthee

Met kruidenthee kun je vanwege de smaakvariaties alle kanten op. Bij curries en andere kruidige gerechten schenk je het liefst een chai, bijvoorbeeld de Indian Chai. Bestaat het dessert met name uit pure chocolade? Ga dan voor een kruidenthee met munt bijvoorbeeld Lemon Mint & Hemp.

Groene thee

Dat thee en kaas goed samengaan, dat wist je waarschijnlijk al. Steeds vaker zien we thee terugkomen bij het kaasplankje. De warmte van de thee laat de kaas goed smelten en zorgt ervoor dat de smaken beter vrijkomen. Een uitgangspunt in combinaties met kaas is dat, net als de combinatie van wijn en kaas, hoe krachtiger de kaas, hoe krachtiger de thee moet zijn. Dat kan bijvoorbeeld Oolong thee, zie ook het kopje Oolong thee, maar ook groene thee komt vaak terug in combinatie met kazen. Vooral bij wat zachtere kaassoorten gaat een groene thee mooi samen. Voor een brie ga je bijvoorbeeld voor de Dragonwell Xi Hu Long Jing of Pi Lo Chun Groen. Ligt er ook Camembert op de kaasplank? De Gunpowder Zhu Cha combineert hier erg mooi bij. Dan nog een laatste tip voor liefhebbers van zoete desserts: in de categorie groene thee zijn de Gyokuro of Matcha bij uitstek geschikt om te serveren bij een dessert met witte chocolade.

Kom langs in onze speciaalzaak

Ben je enthousiast geworden van de smaakcombinaties en wil je meer weten over thee bij het kerstdiner? Kom gerust langs in één van onze speciaalzaken, we vertellen je er graag meer over. 

Inspiratie voor het kerstdiner

Hieronder vind je heerlijke thee-spijscombinaties (inclusief zetadvies én recept) speciaal voor de feestdagen samengesteld door onze thee-experts.

Voorgerecht: Pompoensoep en Earl Grey Ylang Ylang

Zetadvies: 14 gram, 2 minuten, 1 liter water, 100 graden

Deze zoete thee geeft de soep extra body en volheid. De bergamotaroma’s voegen mooie frisse citrustonen toe. 

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie 
  • 400 gram pompoen stukjes
  • 1/4 theelepel komijnzaad
  • 1/2 groentebouillon tablet  
  • Verse koriander

 

Bereiding

1. Snipper de ui, snijd de pompoen in stukjes van ongeveer een centimeter en snijd de knoflooktenen in kleine stukjes.

2. Verhit de olie in een grote soeppan. Fruit de ui een paar minuten en voeg de pompoen, knoflook en komijn toe. Bak dit 5 minuten op een middelhoog vuur. Voeg het bouillonblokje en 600 ml. water toe en breng aan de kook. Zet laat het 20 minuten zachtjes doorkoken.

3. Haal de pan van het vuur en pureer de soep glad. Breng op smaak met peper en leg, schep in het weckpotje en doe er een blaadje koriander op.

Tussengerecht: Zalmrolletjes en Gyokuro

Zetadvies: 16 gram thee, 2 minuten, 1 liter water van 60    graden

De Gyokuro is zoet en rijk, de umamismaak geeft de vis extra hartige aroma’s en frisheid.

Ingrediënten voor 10 rolletjes

  • 200 gram duurzaam gevangen zalm 
  • 1/2 komkommer
  • 10 takjes bieslook
  • 100 gram wortel 
  • 1 citroen
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels yoghurt
  • 4 seizoenen peper
  • Matcha

 

Bereiding

Snijd de komkommer en wortel in dunne reepjes. Leg een plak zalm op een plank en leg daar een paar reepjes komkommer en wortel op. Rol de zalm op en knoop dicht met bieslook. Meng de mayonaise, yoghurt en 2 eetlepels citroensap. Schep een beetje saus op de zalmrolletjes en garneer met vers gemalen peper, Matcha-poeder en citroenrasp.

Hoofdgerecht: Sticky bloemkool en Ginger & Cinnamon

Zetadvies: 14 gram, 2 minuten, 80 graden, 1 liter water

Deze kruidige groene thee haalt de zoetheid van de bloemkool naar voren en geeft het gerecht een extra kruidigheid. Het brengt alle aroma’s op het bord bij elkaar.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 500 gram bloemkool
  • 150 gram rijst
  • 80 ml. Water
  • 40 gram bloem
  • 1 eetlepel maïzena
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • Zout
  • Sesamzaad, bosui, limoen, koriander 

 

Voor de saus

  • 60 ml. Water
  • 2 eetlepels honing
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 eetlepel sesamolie 
  • 1 theelepel Sriracha saus 
  • Gerookt paprikapoeder

 

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de bloemkool in roosjes. Meng de bloem, zout, maïzena, knoflookpoeder, sesamolie en water door elkaar. 

2. Leg bakpapier op een bakplaat, schep de bloemkoolroosjes door het beslag en leg ze op de bakplaat. Bak de bloemkool 25 minuten in de oven. Schep de roosjes af en toe om.

3. Maak ondertussen de saus klaar. Snijd de knoflook en gember fijn en bak deze kort in de sesamolie. 

4. Voeg de sojasaus, honing, limoensap, Sriracha en paprikapoeder toe en laat het 5 minuten zachtjes pruttelen.

5. Meng de maïzena met het water en voeg dit toe aan de saus. 

6. Warm het geheel nog even door zodat de saus indikt.

7. Kook de rijst volgens de verpakking. Wanneer de bloemkool uit de oven komt, doe deze in een kom en voeg hier de saus aan toe. Meng dit totdat de saus goed verdeeld is over de bloemkool. Leg de roosjes weer terug op de bakplaat en zet terug in de oven en bak nog ongeveer 5 minuten. Serveer de bloemkool met de rijst, sesamzaad, verse koriander, bosui en limoen.

Nagerecht: Stoofpeertjes met kaneelijs en Christmas Tea Blend

Zetadvies: 4 gram, 3 minuten, 100 graden, 1 liter.

De kruidige zwarte thee met rooibos en verschillende specerijen geven de peertjes mooie krachtige aroma’s. Het haalt de zoetheid van de peertjes omhoog en laat het ijs smelten waardoor alle aroma’s extra sterk naar voren komen.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kilo stoofpeertjes
  • 1 citroen
  • 3/4 liter rode druivensap
  • 65 gram perenrood suiker
  • 4 kruidnagels
  • Kaneelstokje
  • 4 kardemom peulen 

 

Bereiding

1. Schil de peren zonder het steeltje te verwijderen. Boen de citroen schoon en schil met een dunschiller de gele schil van de citroen.

2. Breng de wijn met de peren, citroenschil, perenrood suiker, kaneelstokje, de kruidnagels en kardemom peulen aan de kook. Laat het in 45 minuten op een laag vuur doorkoken. Verwijder het kaneelstokje, de citroenschil, kruidnagels en kardemompeulen. Zet e peertjes op een bord en leg er een bolletje kaneelijs naast 

Oliebollen en Honeybush

 Zetadvies: 14 gram, 100 graden, 3 minuten, 1 liter water

Honeybush heeft bloemige, geroosterde, en aroma’s die aan honing doen denken. Het maakt de oliebollen zacht en zoet. Wanneer er rozijnen en krenten in de oliebol zitten dan poppen deze er echt uit als friszure smaakbommetjes die de oliebol frisheid geven.

Ingrediënten

  • 300 gram tarwebloem
  • 250 ml. Halfvolle melk
  • 1 middelgroot ei
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 1 eetlepel suiker
  • Mespunt zout
  • 2 liter zonnebloemolie
  • Poedersuiker

 

Bereiding

1. Verwarm de melk in een steelpan totdat deze lauwwarm is. 

2. Meng 100 ml warme melk, gist en suiker.

3. Laat 5 min. staan tot het gaat schuimen. 

4. Zeef de bloem boven een mengkom en klop het ei los. Maak een kuiltje in de bloem en voeg de rest van de melk, het gistmengsel, het losgeklopte ei en het zout toe. Roer glad met een garde.

5. Dek de kom af met een schone, warme en vochtige theedoek en laat het 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plaats tot het beslag in volume is verdubbeld. 

6. Verhit de olie in de pan tot 180 ºC. Doop steeds 2 eetlepels in de olie, schep er hoopjes beslag mee en laat die in de olie zakken. Bak maximaal 4 oliebollen tegelijk, anders kan de pan overstromen. Keer om met een schuimspaan zodra 1 zijde bruin is. 

7. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. 

8. Serveer op een schaal en bestrooi met poedersuiker.

Kerststol met Lime & Apple 

Heerlijk om ’s ochtends de (kerst)dag feestelijk mee te beginnen: een plak kersttol van een goede bakker met een glas Lime & Apple thee.

Zetadvies: Neem 18 gram thee en doe dit in 1 liter water van kamertemperatuur. Laat de thee 1 uur trekken. Filter de thee, doe het in een mooi karaf en serveer.

Deze thee op kamertemperatuur geeft dit kerstbrood met amandelspijs frisheid. Het haalt de amandelaroma’s mooi omhoog en maakt het geheel een stuk luchtiger.