Puerh
Kort gefermenteerde losse Puerh thee met nootachtige en zoete aardse smaak.
Dit item is binnenkort niet meer online beschikbaar
Meer informatie
Puerh thee staat bekend om zijn zoete, aardse smaak. Door te experimenteren met watertemperatuur, trektijd en dosering kun je bij losse Puerh thee zelf bepalen hoe intens deze kort gefermenteerde thee smaakt. En je kunt hem vaker opgieten, om te ontdekken welke andere aroma's dan nog vrijkomen.
Losse thee | Losse thee |
Theesoort | Puerh |
Cafeine | Met Cafeïne |
Land van herkomst | China |
Regio | Yunnan |
Ingredienten | postgefermenteerde thee |
Zetadvies | 85°C, 4 minuten, 2 gram per kop |

Zetadvies & ingrediënten
85°C, 4 minuten, 2 gram per kop
Ingrediënten: postgefermenteerde thee
Breng vers water aan de kook en laat het water eventueel doorkoken. Bronwater is voor het zetten van thee zeer geschikt, maar niet noodzakelijk. Gebruik bronwater vooral wanneer het kraanwater veel kalk of andere ongewenste smaken bevat. Spoel vervolgens de theepot of het kopje om met een beetje kokend water zodat deze al voorverwarmd is. Doe de thee los in de pot of het kopje of gebruik hiervoor een theefilter. Laat de thee vervolgens trekken. Voor een sterkere of lichtere thee kunt u de tijd aanpassen of de een andere hoeveelheid thee gebruiken. Roer voor het uitschenken de thee even door.
Groene en witte thee kunnen het beste niet met kokend water gezet worden, anders wordt de thee bitter. Doe daarom een kopje koud water in de pot of laat het gekookte water even afkoelen. Ook kunnen veel van deze theeën voor een tweede of derde keer gezet worden. Door meerdere keren het zetsel te gebruiken, kunnen zelfs nieuwe smaken vrijkomen.
Heerlijk verrassend
Allesbehalve een dertien in een dozijn thee. Mooie aardse, lang aanhoudende smaak. Geen allemansvriend, denk ik, maar voor mij een pracht aanwinst. Een theebeleving als geen ander. Heerlijk.
Bijzonder
Aanvankelijk vond ik de thee niet heel erg lekker ruiken, een beetje naar een paardenstal. Dit is gelukkig minder te merken bij het drinken. Puerh geeft een hele mooie donkerrode kleur, bijna of je koffie aan het zetten bent. De smaak is heel puur en vol en heeft de zogenaamde aardse tonen. Het is even wennen, maar het is al snel één van mijn favorieten geworden!
Verrassend
Ik heb de thee op twee manieren gezet. Eerst volgens het opschrift op de verpakking. De traditionele trekpotmethode maakt dat de thee veel van zijn intense smaak afgeeft en dat kan al snel te veel zijn. Wanneer je hem met een kyusu-theepot bereidt, kun je de thee gemakkelijker reguleren. Je kunt en hem iets korter laat trekken - maar geeft wel een diepe, donkere kleur af - en dan is hij iets lichter van smaak. Je kunt hem een paar maal opnieuw opgieten voor een tweede en derde kopje, die nog steeds prima van smaak zijn. Ik heb ook verschillende temperaturen water gebruikt. De thee reageert daar heel direkt op. Je kunt dus heel gemakkelijk varieren, en afstemmen op waar je zin in hebt. Na mijn aanvankelijke teleurstelling is dit al heel snel tot een lieveling geworden in de avonduren.