Elke dag vers gemengd en gemalen in Haarlem
Let op: Wegens drukte bij PostNL, zijn sommige pakketten langer onderweg dan gewend.
Speciaal voor jou op bestelling gemalen

Zelf koffiebonen branden

Zelf ongebrande koffiebonen branden, steeds meer horecagelegenheden springen in op deze nieuwe trend. Een koffiebrander in de zaak geeft extra sfeer en de heerlijke geur die tijdens het branden vrijkomt, verspreidt zich door de ruimte.

 

In plaats van de deur uit te gaan voor vers gebrande koffie, kun je ook thuis zelf koffiebonen branden. Na enige oefening is het resultaat een verse, aromatische en intense kop koffie met een prachtige crema.

Hoe rooster je zelf koffie?

Omdat de koffiebonen tijdens het proces worden geroosterd, spreken wij liever van koffie roosteren dan koffie branden. Hoe je het noemt verandert niets aan de smaak, maar door zelf te roosteren, kun je wel een smaak creëren die bij je past. Zo heb je altijd goede en lekkere koffie naar jouw smaak.

Je roostert ongeroosterde (ruwe) koffiebonen in een speciale koffiebrander. Het roosteren van 150 gram koffie duurt dan ongeveer 20 minuten. In verband met rookontwikkeling is het verstandig om dit buiten te doen.

Naast een brander kun je ook koffie roosteren in een wok of koekenpan. Je moet er dan wel bij blijven en de bonen goed in beweging houden zodat de koffie egaal kleurt. En zorg ervoor dat je het brandproces op tijd stopt. Het duurt even voordat je het onder de knie hebt, maar je zal zien dat het steeds beter gaat.

Wanneer is de koffie klaar?

Als de koffiebonen worden verhit, beginnen ze te verkleuren en hoor je op een bepaalt moment een eerste ‘crack’ waarbij de bonen plotseling expanderen. Als je van licht geroosterde koffie houdt, stop je nu met roosteren. Voor een wat donkerde geroosterde koffie wacht je tot de kleur van de boon naar wens is. Als je een espresso wilt, kun je het beste wachten tot de tweede crack. Deze is een paar minuten na de eerste crack te horen en geeft een diffuus knetterend geluid. Hierna kleuren de bonen razendsnel door, dus het is het beste om direct na de tweede crack te stoppen.

Na het roosteren laat je de bonen rusten zodat het aroma zich verder kan ontwikkelen. De meningen over hoelang dit moet, lopen nogal uiteen. Wij adviseren minimaal 24 uur tot twee weken, afhankelijk van de verdere bereiding. Je kunt dit het beste zelf uitproberen en proeven wanneer de geroosterde koffie voor jou het best op smaak is.

Groene koffiebonen

Je vindt bij ons twee verschillende soorten groene, ongeroosterde koffiebonen in het assortiment. De Braziliaanse Yellow Bourbon is een topkwaliteit koffie die prima te gebruiken is in een espressomachine of espressopotje, maar ook geschikt is voor de verschillende slow coffee methoden. De koffie heeft een iets zoetige afdronk.

De Mocha Limu uit Ethiopië is zeer geschikt voor filter, cafetière en diverse slow coffee methoden. Het is een echte specialiteit met een zacht en gemakkelijk karakter. Je kunt deze koffies online bestellen of koop ze bij een Simon Lévelt vestiging bij jou in de buurt.