Elke dag vers gemengd en gemalen in Haarlem
Op werkdagen voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden
Speciaal voor jou op bestelling gemalen

Welke roast past bij jou?

Het aroma, de geur en smaak van koffie wordt bepaald door het roosterprofiel van de koffiebonen. Het moment waarop gestopt wordt met roosteren, bepaalt of de koffie een light, medium of dark roast is. Ontdek welke van deze drie roosterprofielen het beste bij jouw smaak past.

De smaken van een light roast

In een light roast koffie komen de frisse en fruitige aroma’s, en de zoetheid in de boon naar voren. De koffie met een lichte body en weinig bitters is daardoor goed geschikt om ’s middags of ’s avonds te drinken.

De smaken van een medium roast

Voor een medium roast koffie roosteren de koffiebranders iets langer door dan bij een light roast. Deze koffie heeft doorgaans een volle en zachte smaak, een prettig bittertje en een milde body.

De smaken van een dark roast

Voor liefhebbers van een krachtige koffie. Een dark roast koffie heeft een volle body en duidelijk aanwezige bittere tonen. De koffieboon is zeer donkerbruin van kleur en heeft soms een olieachtige glans.

Welke-Roast-blog-01-BLOG

Onze koffiebranderij in Haarlem

Wij roosteren onze koffiebonen in onze eigen branderij in Haarlem. Onze meesterbrander weet voor elke koffie een uniek roosterprofiel te vinden dat het beste uit de boon naar boven haalt. Voor het roosteren, wordt er gekeken naar de gewenste smaak en zetmethode. Zo worden koffiebonen voor snelfilterkoffie op een andere manier geroosterd dan bonen voor espressokoffie.

Elke koffieboon heeft bepaalde karakteristieken. Deze ontwikkelen zich pas echt goed tijdens het roosteren. Eerst wordt een kleine hoeveelheid bonen geroosterd op een kleine brander. Hierna wordt de koffie door onze Q-Grader gecupt. Als de koffie nog niet helemaal naar wens is, wordt het roosterprofiel aangepast.

Koffiebonen worden geroosterd in een draaiende trommel waarbij de warmte van buitenaf wordt toegediend. Dit wordt nauwlettend in de gaten gehouden, want de hitte moet gelijkmatig op alle bonen inwerken.

Van licht tot donker

Zodra de koffieboon wordt verhit, daalt het vochtgehalte van de boon. Naarmate de temperatuur stijgt, begint hij te verkleuren. Op een gegeven moment klinkt de eerste ‘crack’, het geluid dat de boon maakt wanneer hij expandeert. Bij een light roast koffie wordt na de eerste crack vrij snel gestopt met roosteren. Voor een medium roast koffie roosteren de koffiebranders nog even door. Een paar minuten na de eerste ‘crack’, is een tweede ‘crack’ te horen en geeft een diffuus knetterend geluid. Hierna kleuren de bonen razendsnel door, en spreken we van dark roast koffie.

 Welke roast past bij jou?

Hopelijk kun je nu gemakkelijker bepalen welke roast past bij jou. Kun je wel wat hulp gebruiken? In onze speciaalzaak helpen onze koffiespecialisten je graag. Je bent van harte welkom. Online helpt de koffiekeuzehulp je met het maken van een keuze.