Leve de cafetière!
In Amerika wordt de cafetière een French Press genoemd. Je zou zeggen dat deze naam niet zomaar gekozen is en dat de Fransen de eer van deze uitvinding toekomt. Toch zijn de Italianen het daar niet helemaal mee eens. De Italianen, die het een caffettiera a stantuffo noemen, vinden dat zij verantwoordelijk zijn voor de succesvolle cafetière.
Hoewel het altijd lastig blijft om ergens de precieze geschiedenis van te achterhalen, lijken de verschillende verhalen over het ontstaan van de cafetière één overkomst te hebben. Een sleutelwoord waar menig kinderprogramma hele uitzendingen over maakt, namelijk ‘samenwerken’.
Mayer en Delforge
In 1852 maakten de Franse ontwerpers Mayer en Delforge het eerste ontwerp voor de cafetière, of de cafetière à piston zoals de Fransen hem noemen. Mayer en Delforge ontwierpen een metalen koffiepot, met een metalen filter aan een staafje. De cafetière à piston gebruikte je toen op de manier zoals je vandaag de dag de cafetière gebruikt. Je stopt de gemalen koffie in de kan, voegt heet water toe, laat het even trekken en duwt daarna het filter naar beneden.
Het probleem in het Franse ontwerp was dat de filter niet goed aansloot op de metalen koffiepot. Wanneer het filter naar beneden werd gedrukt, kwam er gemalen koffie langs het filter. De Italianen, fanatieke koffiedrinkers, zagen ruimte voor verbetering.
Calimani en Bondanini
Attilio Calimani was de eerste die in 1929 het ontwerp van de cafetière verbeterde door een schroefveer langs het filter te maken. Daarnaast maakte hij ook een glazen versie van de cafetière. Calimani vroeg vervolgens patent aan op zijn vernieuwde ontwerp en claimde daarmee automatisch het ontwerp van de cafetière.
Toch was Faleiro Bondanini, ook Italiaans, nog niet helemaal tevreden en maakte nog een kleine aanpassing aan de ruimte langs het filter. Bondanini liet het metalen filter doorlopen langs de schroefveer en vroeg daarvoor patent aan, waarmee hij het ontwerp van de cafetière op zijn naam zette. Daarna start hij een grootschalige productie waardoor de populariteit van de cafetière groeide en het uiteindelijk, dankzij een samenwerking met het Deense bedrijf Bodum, door heel Europa werd verspreid.
Samenwerken
Het is dus niet helemaal duidelijk wie nu de échte uitvinder van de cafetière is, maar we kunnen wel zeggen dat we dankzij een samenwerking tussen de Fransen, Italianen en de Denen, genieten van heerlijke koffie uit de cafetière. En genieten van je koffie, dat is uiteindelijk wat telt.