Thuisbarista les 9: Cold Brew

Deze les vertellen we je alles over cold brew. Als deze zomer nog meer tropische dagen kent, moet je als thuisbarista natuurlijk wel een verkoelende kan ijskoffie kunnen zetten.

Cold brew

Voor een heerlijke cold brew pak je de cafetière uit les 6 weer uit de kast. Wanneer je kiest voor een cold brew, is wel enige planning noodzakelijk. De cold brew laat je namelijk een nachtje in de koelkast staan.

Voor een cold brew gebruik je 15 gram koffie voor 30 ml water. Plaats de koffie in de cafetière en giet daar 30 ml warm water op. Roer het door en vul het aan met 250 ml koud water. Plaats de deksel erop, maar duw hem niet door. Zet de cafetière een nachtje in de koelkast en duw hem pas door vlak voordat je de koffie serveert.

Shock brew

Waar een cold brew bekend staat om zijn zoete en dikke smaak, is een shock brew fris en helder. Dit komt doordat heet water andere stoffen uit de koffie opneemt dan koud water.

Bij een shock brew laat je hete koffie zo snel mogelijk afkoelen door de gezette koffie direct op ijs te laten vallen. Je kunt hiervoor de drip coffee of Chemex zetmethode gebruiken. In plaats van de koffie in een kan of kop te laten druppelen, vul je deze eerst met ijsklontjes.

Cold dripper

Vanwege het formaat van de cold dripper is dit misschien niet zo geschikt als onderdeel voor de thuisbarista lessen, maar het is wel een hele leuke manier om ijskoffie mee te zetten.

Vanaf het bovenste glas valt iedere seconde een druppel ijswater in het glas met de gemalen koffie. De koffie stroomt daarna heel langzaam in de fles onderop. De cold drip bar is de ultieme slow coffee zetmethode en duurt ongeveer 3 tot 4 uur.

Proef het zelf!

Gebruik je fantasie en geef je ijskoffie een personal touch: iced cappuccino, iced latte en iced americano geef je een bijzondere smaak door siroop toe te voegen, de melk op te schuimen of slagroom toe te voegen. Gehakte nootjes, koekkruimels, chocoladesaus, kaneelsiroop of cacaopoeder: alles is mogelijk.

Iced cappuccino

  • 120 ml espresso of sterk gezette koffie
  • 120 ml koude melk
  • 300 g ijsklontjes
  • 100 ml slagroom
  • beetje cacaopoeder
  • suiker of siroop naar smaak

 

Klop de slagroom op zonder suiker. Doe de koffie, melk, siroop en ijsblokjes bij elkaar in shaker. Schud de shaker tot de koffie ijskoud is. Giet de koffie dan door een zeef in een hoog glas. De ijsblokjes komen niet in het glas. Schep er slagroom op en decoreer met een beetje cacaopoeder.

Iced Latte

  • 150 ml koude melk
  • ijsklontjes
  • 1 kopje espresso
  • 100 ml slagroom
  • kaneelpoeder
  • suiker of siroop naar smaak

 

Schuim de koude melk op. Dit kan met een melkopschuimer (handmatig of elektrisch) of met het opschuimpijpje van een espressomachine. Doe de ijsklontjes in een longdrinkglas en giet daar de espresso overheen. Schenk de opgeschuimde melk op de koude espresso. Schep de slagroom op de latte en versier het met een toefje kaneelpoeder.

Coffee & Tonic

  • ijsklontjes
  • bodempje tonic
  • kopje espresso

Snel, simpel, maar heerlijk! Vul een glas voor de helft met ijsklontjes en tonic, en giet hier de espresso overheen.

Affogato

  • 1 bolletje vanille-ijs
  • 1 kopje espresso

 

Koel voordat je een Affogato maakt een espresso kopje in de vriezer. Als het kopje ijskoud is, doe je hierin een bolletje ijs. Daar overheen giet je de hete espresso. Dien de Affogato snel op voordat het bolletje ijs gesmolten is.

Gefeliciteerd! Je bent een thuisbarista!

Dat was de allerlaatste les van onze thuisbarista lessen. We gaan ervanuit dat je ze allemaal perfect doorlopen hebt en daarom mag je jezelf officieel een thuisbarista noemen. En natuurlijk mag je de lessen af en toe nog best eens teruglezen of een keer oefenen. Er gaat namelijk niets boven een perfect kopje koffie.Koel voordat je een Affogato maakt een espresso kopje in de vriezer. Als het kopje ijskoud is, doe je hierin een bolletje ijs. Daar overheen giet je de hete espresso. Dien de Affogato snel op voordat het bolletje ijs gesmolten is.