Elke dag vers gemengd en gemalen in Haarlem
Op werkdagen voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden.
Speciaal voor jou op bestelling gemalen

Thuisbarista les 8: Ibrik

Deze week vertellen we je alles over koffiezetten met de ibrik. Het is waarschijnlijk niet je dagelijkse zetwijze, maar wel leuk om een keer te proberen. En als thuisbarista moet je zeker een keer een kop koffie uit de ibrik proeven.

Turkse koffie

Deze van oorsprong Turkse en Oost-Europese zetmethode is één van de oudste methodes. De koffie wordt hierbij drie keer in gelijke delen opgekookt en valt dus zeker onder slow coffee.

Koffiezetten met de ibrik

Als je de koffiebonen voor de ibrik zelf maalt, maar ze dan zeer fijn en gebruik 10 gram per 150 ml water.

Klaar voor het echte werk?

  • Vul de ibrik met koud water, maar niet meer dan de helft zodat de ibrik niet overkookt.
  • Voeg daarna de koffie toe en suiker naar smaak. Het is zo’n eerste keer even gokken hoeveel suiker je toevoegt, maar houd in je achterhoofd dat de koffie heel zoet gedronken wordt. Je kunt later extra suiker toevoegen, maar het is wel belangrijk dat suiker wordt meegekookt. Wil je wat extra smaak aan je koffie? Dan kun je eventueel specerijen als kardemom en anijs toevoegen.
  • Roer alles door elkaar en zet de ibrik op een klein tot matig vuur. Wacht tot de koffie kookt en het water omhoog komt.
  • Wanneer dit gebeurt haal je de ibrik van het vuur tot het water weer naar beneden zakt. Dan plaats je de ibrik opnieuw op het vuur en laat het een tweede keer opkoken. Deze tweede keer duurt het waarschijnlijk minder lang voordat het water kookt. Als de koffie omhoog komt, haal je hem eraf en wacht tot de koffie weer is gezakt. Dan plaats je de ibrik een derde keer op het vuur en haalt hem eraf als de koffie omhoog komt.
  • Schep dan met een lepel een deel van de schuimlaag van de koffie en lepel dit in elk koffiekopje.
  • Laat de ibrik ongeveer twee minuten staan en schenk hem dan ongefilterd in elk koffiekopje.
  • Als je geen schuimlaag op de koffie wilt, roer je hem voor het derde kookmoment een keer door.

 

Vergeet vooral niet te experimenteren met de hoeveelheid suiker en het toevoegen van specerijen. Misschien creëer je een heerlijke smaak koffie om je dagelijkse kop koffie mee af te wisselen.

Volgende week

In de volgende les vertellen we alles over zetten van zomerse koffies. Zorg alvast voor ijsklontjes en lees les 9: Cold Brew.