Elke dag vers gemengd en gemalen
Op werkdagen voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden.
Speciaal voor jou op bestelling gemalen

Thuisbarista les 7: de Syphon

Bij deze spectaculaire zetmethode gaat het om de wisselwerking tussen drukopbouw en vacuümtrekken. Een ingewikkeld proces, dat je eigenlijk met eigen ogen moet zien.

Mocht je niet alleen een heerlijke kop koffie willen, maar ook wat oeh’s en ah’s tijdens het zetten, dan is de syphon - ook wel bekend als Cona - daar ideaal voor.

De voorbereiding

Voordat je begint is het belangrijk dat je alle onderdelen goed in en op elkaar zet. Dit is belangrijk voor de juiste werking van de syphon, maar omdat de bollen van glas zijn en de koffie heet wordt, is extra aandacht voor veiligheid ook geen slecht idee.

De syphon wordt meestal geleverd met een katoenen filter. Omdat deze sediment kan doorlaten en sommige mensen dat als onaangenaam ervaren, zijn er ook papieren filters verkrijgbaar.

Plaats het filter in het bovenste glas en haak hem goed vast. Vul de onderste bol met 250 ml warm water en plaatst de bovenste helft er goed op. Let erop dat het buisje de boden niet raakt. Dit voorkomt dat al het water naar boven gezogen wordt en de onderste bol droog kookt. Als de syphon stevig staat, plaats je de koffie in het bovenste glas en zet je de vlam aan.

Het spektakel

Door de warmte in de onderste bol ontstaat er een stoomdruk die het water langzaam omhoog duwt. Hierdoor mengt het water zich met de koffie. Je kunt het je al lezend misschien niet voorstellen, maar dit zorgt zeker voor een ‘oeh’.

De lucht in de onderste bol zet uit en houdt het water bovenin. Er zou nu ongeveer 2 cm water in het onderste glas moeten overblijven. Als dit niet het geval is, haal hem dan meteen van het vuur. Het glas kan door de hitte kapot knappen.

Als alles goed gaat, laat je de koffie 3 minuten staan en roer je hem nog even door. Nu is het tijd voor de ‘ah’ en zet je de vlam uit. Op dat moment ontstaat er een vacuüm en wordt de koffie door het filter omlaag gezogen. Als de koffie helemaal is doorgelopen, verwijder je de bovenste helft van de syphon en schenk je de koffie in een kan of kop. Deze zetmethode levert een heldere, zachte koffie met een zoet karakter en een mooie body.

Volgende les

We zijn bijna aan het eind aangekomen van de 9 lessen voor de thuisbarista. Volgende les zetten we een zoete Turkse koffie met een van de oudste zetmethodes: de ibrik.

Gerelateerde artikelen