Elke dag vers gemengd en gemalen in Haarlem
Op werkdagen voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden.
Speciaal voor jou op bestelling gemalen

Thee bij het kerstdiner

Doe het net even anders deze winter en combineer verschillende gangen van je kerstdiner met thee. Welke thee serveer je bij welke smaak? We inspireren je graag met thee-spijscombinaties.

Foodpairing met thee

Foodpairing met thee is een toenemende trend. Steeds vaker worden we verrast door mooie thee-spijscombinaties. In deze blog delen we graag inspiratie voor thee-spijscombinaties en ga jij helemaal voorbereid de feestdagen tegemoet. Tip! Op onze social mediakanalen delen wij speciaal voor de feestdagen regelmatig foodpairing tips.  

Thee combineren bij eten

Thee combineert prachtig bij eten, het is verfijnd, een feestelijk alternatief voor wijn en bij elke gang past een theesoort. De kleuren van de verschillende theeën zijn ook nog eens een lust voor het oog als je ze serveert in een mooi wijnglas. Laat de thee wel eerst wat afkoelen voordat je het in de wijnglazen schenkt.

Welke thee bij welk gerecht?

Als het gaat om tea foodpairing zijn er een aantal smaakcombinaties die je als leidraad kunt gebruiken. Hieronder vind je voor verschillende theesoorten onze tips.

Witte thee 

Bij lichte (witte) vis is de subtiliteit van witte thee erg mooi, denk bijvoorbeeld aan Pai Mu Tan. Witte thee neutraliseert ook de smaak en is dus uitstekend om te schenken vóór het diner of tussen twee gangen in. Pai Mu Tan of White Moonlight, eventueel met een beetje mineraalwater gemengd, combineert ook mooi bij lichte desserts en vers fruit.

Zwarte thee

Ga jij deze kerst voor een gang met vlees? Dan is een krachtige zwarte thee een goede optie. Denk bijvoorbeeld aan Blackwood Orange Pekoe of Assam Gold bij rood vlees. De krachtige smaak van de Ambootia Zomerpluk en de rokerige hint in Smokey Himalaya en Lapsang Souchong past goed bij wild of vlees dat bereid is met de (houtskool) barbecue. Varkensvlees paart goed met de Balangoda Orange Pekoe, Keemun Congou of Four Seasons Black Tea. Een zoet dessert combineer je ook goed met een zwarte thee, denk aan de theeën met wat zoetere smaaktonen zoals onze Yunnan Golden Tips of Imperial Black

Oolong thee en Puerh

Oolong thee heeft over het algemeen een bloemige, notige smaak. Deze smaak past uitstekend bij vette vis en pittige gerechten. Probeer eens de Milky Oolong of Da Hong Pao Oolong. Heb jij een vrij zwaar dessert op het menu staan? Met de Finest Oolong hoef je niet bang te zijn dat de smaak van de thee wegvalt. Oolong thee kan ook goed terugkomen bij de kaasplank. Bij verse geitenkaas en zachte brie serveer je onze Grand Pouchong Oolong of Jangwon Oolong. De Da Hong Pao Oolong past perfect bij blauwschimmelkaas. Zie het kopje groene thee voor meer combinaties met kaas. Puerh, een kort gefermenteerde thee met nootachtige en zoete aardse smaak, is een echte aanrader bij curries. 

Kruidenthee

Met kruidenthee kun je vanwege de smaakvariaties alle kanten op. Bij curries en andere kruidige gerechten schenk je het liefst een chai, bijvoorbeeld de Indian Chai. Bestaat het dessert met name uit pure chocolade? Ga dan voor een kruidenthee met munt bijvoorbeeld Lemon Mint & Hemp.

Groene thee

Dat thee en kaas goed samengaan, dat wist je waarschijnlijk al. Steeds vaker zien we thee terugkomen bij het kaasplankje. De warmte van de thee laat de kaas goed smelten en zorgt ervoor dat de smaken beter vrijkomen. Een uitgangspunt in combinaties met kaas is dat, net als de combinatie van wijn en kaas, hoe krachtiger de kaas, hoe krachtiger de thee moet zijn. Dat kan bijvoorbeeld Oolong thee, zie ook het kopje Oolong thee, maar ook groene thee komt vaak terug in combinatie met kazen. Vooral bij wat zachtere kaassoorten gaat een groene thee mooi samen. Voor een brie ga je bijvoorbeeld voor de Dragonwell Xi Hu Long Jing of Pi Lo Chun Groen. Ligt er ook Camembert op de kaasplank? De Gunpowder Zhu Cha combineert hier erg mooi bij. Dan nog een laatste tip voor liefhebbers van zoete desserts: in de categorie groene thee zijn de Gyokuro of Matcha bij uitstek geschikt om te serveren bij een dessert met witte chocolade.

Kom langs in onze speciaalzaak

Ben je enthousiast geworden van de smaakcombinaties en wil je meer weten over thee bij het kerstdiner? Kom gerust langs in één van onze speciaalzaken, we vertellen je er graag meer over. 

Inspiratie voor het kerstdiner

Hieronder vind je heerlijke thee-spijscombinaties (inclusief zetadvies én recept) speciaal voor de feestdagen samengesteld door onze thee-experts.

Voorgerecht: Pompoensoep en Earl Grey Ylang Ylang

Zetadvies: 14 gram, 2 minuten, 1 liter water, 100 graden

Deze zoete thee geeft de soep extra body en volheid. De bergamotaroma’s voegen mooie frisse citrustonen toe.