Elke dag vers gemengd en gemalen
Op werkdagen voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden.
Speciaal voor jou op bestelling gemalen

Samen sterker: Mamahuaca Honey Peru

Onze koffieboeren van de Mamahuaca Honey Peru hebben hun krachten gebundeld zodat zij een eerlijkere prijs voor hun koffie kunnen krijgen. Ze worden ondersteund met technische hulp en toegang tot exportmarkten. Ontdek het verhaal achter de Mamahuaca Honey Peru.

Samen sterker door krachten te bundelen

Voor de opstart van hun coöperatie ontbrak het de koffieboeren van de Mamahuaca aan technische kennis en toegang tot de internationale markt. Zodoende zijn zij in 2001 een samenwerking gestart met PRONATUR met als doel hun koffie op de markt te krijgen voor een eerlijke prijs. PRONATUR is een Peruviaanse organisatie die de ontwikkeling van biologische en duurzame landbouw stimuleert. Ze leren kleinschalige boeren ecosystemen en bodemkwaliteit te beschermen, insecten en plagen op natuurlijke manieren te weren en water zo efficiënt in te zetten. In het vervolg van deze samenwerking hebben lokale boeren hun associatie opgericht in Corral de Piedra: Asociación de Productores Ecológicos Mamahuaca. Vanaf dat moment zijn zij intensief begeleid bij de productie van biologische koffie. Sinds 2008 is hun associatie uitgegroeid tot een organisatie met meer dan 300 kleine koffieboeren. Met technische hulp en toegang tot exportmarkten hebben de boeren van het produceren van koffie hun hoofdactiviteit kunnen maken. Op deze manier kunnen zij zich volledig focussen op het verbouwen van koffie, hebben zij een stabieler inkomen en een betere kwaliteit van leven. 

Moederberg

De betekenis van Mamahuaca is Moederberg in Quechua. Volgens de legende is berg ontstaan toen er een verdwaalde vrouw op die plek is versteend. De berg heeft de vorm van een vrouw. Deze berg zie je liggen vanaf de daaronder gelegen dorpen. De Mamahuaca organisatie heeft leden uit de hoge Andes-districten Salas en Cañaris en is gelegen op 1.800 tot 2.200 meter hoogte. Door het microklimaat en de grote hoogte is deze regio ideaal om kwaliteitskoffie te verbouwen. De boeren in deze regio zijn nazaten van de oorspronkelijke bewoners van Peru en spreken hoofdzakelijk de inheemse taal Quechua.

Verschillende variëteiten

In 2013 is deze regio getroffen door een grote koffieroestramp, waardoor een groot deel van de productie verloren ging. Sindsdien worden er naast de traditionele variëteiten ook resistentere soorten aangeplant zoals Catimor. De belangrijkste variëteiten die hier verbouwd worden zijn Typica, Caturra en Catimor.

Proef de Mamahuaca Honey Peru

De Mamahuacua Honey Peru is, zoals de naam al doet vermoeden, verwerkt op de honey-methode. Koffie die geproduceerd is volgens deze methode krijgt een kleuraanduiding gebaseerd op de hoeveelheid vruchtvlees op de koffieboon tijdens het drogen. Bij White Honey koffiebonen is 90% van het vruchtvlees verwijderd, bij Golden Honey 75%, bij Yellow Honey 50%, bij Red Honey 25% en bij Black Honey is 5 tot 10% van het vruchtvlees verwijderd. Over het algemeen kun je zeggen dat hoe hoger het percentage vruchtvlees is waarin de koffieboon wordt gedroogd, hoe zoeter de koffie is. De Mamahuaca Honey Peru is een Golden Honey. Ontdek de heerlijk fruitige tonen van citrus en een hint van melkchocolade en honing in deze light roast koffie.