Recept: Maak zelf Masala Chai

De Chai-trend zet voorlopig nog wel even door en daarom stappen wij in de wereld van Chai. We volgen alleen niet de route van de kant-en-klare Chai Latte mixen, maar gaan met traditionele recepten aan de slag.

Masala Chai

De traditionele Chai-recepten komen uit India, waar het hele jaar door Masala Chai wordt gedronken. Het is dan ook op bijna elke straathoek te verkrijgen. De theemakers – genaamd Chaiwala – bereiden de Chai in grote ketels of pannen en serveren het in kleine glaasjes of theekopjes.

Masala Chai betekent gemengde kruidenthee in Hindi en is een aromatische thee gemaakt van zwarte thee en verschillende kruiden. De zwarte thee wordt sterk gezet zodat je hem blijft proeven naast de toegevoegde kruiden. Het kruidenmengsel – Karha – bestaat meestal uit gember, kardemom, kaneel, steranijs, venkelzaad, zwarte peperkorrels, nootmuskaat en kruidnagel.

Aan de thee en kruidenmix wordt waterbuffelmelk toegevoegd. Buiten India wordt meestal gekozen voor volle melk. Daarna wordt de thee gezoet door suiker, siroop of honing toe te voegen. De suikers ondersteunen de smaak van de kruiden.

Verschillende Chai-recepten

Er is geen vast recept of vaste bereidingswijze voor Masala Chai. Elke familie in India maakt het volgens eigen recept. Dat betekent dat er geen regels zijn. Je bepaalt zelf hoeveel thee, kruiden, melk en zoetstof je gebruikt en zet een Chai naar jouw smaak. Om je op weg te helpen, delen we graag deze recepten met je.

Masala Chai

Ingrediënten

  • 250 ml melk
  • 250 ml water
  • 30 gr suiker of 3 el honing
  • 1/2 eetlepel Sewpur Broken Orange Pekoe
  • 1 gr zwarte peperkorrels
  • 5 gr verse gember - geschild en in schijfjes
  • 2 kaneelstokjes
  • 0,5 gr hele kardemonzaden
  • 0,5 gr hele kruidnagels
  • 0,5 gr gemalen nootmuskaat
  • 1/2 steranijs

 

Bereiding

Doe alle ingrediënten in een pan en zet hem op middelhoog vuur. Blijf roeren terwijl je het mengsel langzaam aan de kook brengt. Als het kookt haal je de pan van het vuur en roer je de Chai goed door. Laat het iets afkoelen en breng het daarna weer aan de kook. Zet dan het vuur laag en doe de deksel erop. Laat de Chai maximaal vijf minuten op het lage vuur staan en roer het regelmatig. Haal daarna de pan van het vuur en schenk de Chai uit door een fijne theezeef.

Adrak Wali Chai - Punjabi gemberthee

Ingrediënten

  • 400 ml water
  • 1 tot 2 el gembersiroop
  • 1/4 tl anijszaad
  • 0,5 el basilicum
  • 4 gr Assam thee
  • 0,5 tot 1 el honing
  • 0,5 kopje melk

 

Bereiding

Schenk het water in een steelpan en zet deze op het vuur. Voeg de gembersiroop, anijszaad en basilicum toe en breng het mengsel aan de kook. Als het water kookt voeg je de Assam en honing toe. Houd voor de zettijd het zetadvies van de thee aan. Schenk de Chai uit door een fijne zeef en voeg een klein beetje melk toe.

Kashmiri Chai

Voor een Chai van groene thee.

Een Kashmiri Chai – ook wel Noon Chai, Pink Tea of Gulabi Chai genoemd – heeft vijf basis ingrediënten; groene thee, volle melk, kruiden, zout en baking soda. Het kruidenmengsel bestaat meestal uit kruiden en noten als amandelen, kardemom, kaneel, kruidnagel en zout (‘noon’). Daarnaast wordt een beetje baking soda toegevoegd, wat de Chai een roze kleur geeft. Vandaar de naam Pink Tea.

Ingrediënten

  • 250 ml water
  • 3 tl Gunpowder thee
  • 1 kaneelstokje
  • 1 kardemomzaadje - geplet
  • 1,5 tl fijngehakte pistachenoten
  • 1,5 tl fijngehakte amandelen
  • 0,5 tot 1 theelepels baking soda
  • een snufje zout
  • 250 ml melk
  • 2 el suiker of honing

 

Bereiding

Vul een pan met de helft van het water en verwarm hem op hoog vuur. Voeg de Gunpowder, kaneel, kardemom, pistachenoten, amandelen, baking soda en zout toe en breng het aan de kook. Als het mengsel kookt zet je het vuur laag en doe je de deksel op de pan. Verwarm het ongeveer tien minuten totdat het is ingedikt en voeg dan het overige water toe. Roer het goed door, voeg de melk en suiker toe en breng het dan weer aan de kook. Verlaag dan het vuur en doe de deksel erop. Laat de Chai nog tien minuten staan en roer het regelmatig door. Daarna schenk je de Chai uit door een theezeef.