Elke dag vers gemengd en gemalen
Op werkdagen voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden.
Speciaal voor jou op bestelling gemalen

Recept: Kruidnoten met een bite

Lang voordat Sinterklaas in het land is, begint het al. Ieder jaar weer diezelfde discussie. Waar is dat nou allemaal voor nodig? Het maakt toch helemaal niet uit of je het een pepernoot of een kruidnoot noemt?

Tussen alle pepernoten en kruidnoten in het winkelschap mist er eigenlijk eentje. De echt kruidige kruidnoot met een stevige bite. Eentje die wel gemakkelijk weg eet, maar waarvan de kruiden je tong laat tintelen. En als er iets mist, zit er eigenlijk maar een ding op.. Zelf aan de slag!

We besloten de bestaande recepten om te gooien voor een nieuwe, perfecte kruidnoot. Het ingrediënt dat voor de bite moest zorgen, was snel bekend. Het was onze eigen Yogi Classic thee. De thee bestaat uit een melange van kaneel, kardemom, kruidnagel en zwarte peper. De ingrediënten komen bijna overeen met die van koek- en speculaaskruiden, maar geven de kruidnoten net dat beetje extra.

De voorbereiding

Om de Yogi thee in het deeg te kunnen verwerken, moet de thee eerst gemalen worden. Zelf hebben we het geprobeerd met een vijzel en met een pepermolen. Beiden vergen nog best wat kracht, tijd en doorzettingsvermogen. Kijk zelf wat voor jou het makkelijkste werkt. Misschien weet je wel een veel betere methode.

Het lukt je waarschijnlijk niet om de Yogi Classic helemaal fijn te malen als poeder, maar dat is voor de smaak ook niet nodig. Omdat er wel wat harde kruidnagelstukjes in kunnen blijven zitten, haal je de thee eerst door een fijne (thee)zeef om te voorkomen dat je later op iets hards bijt. Is het je wel gelukt om het tot poeder te vermalen, complimenten!

De gemakkelijke weg

Als je nu al op ziet tegen het malen van de thee, kun je ook kiezen voor de gemakkelijke weg. De thee in onze Herbal Chai theezakjes is namelijk veel fijner dat de Yogi Classic en direct te gebruiken. De ingrediënten komen grotendeels overeen, maar de toevoeging van o.a. venkel en steranijs zorgt toch voor een klein smaakverschil.

De recepten

De gemalen Yogi Classic vervangt de koek- en speculaaskruiden in de standaard kruidnootrecepten. Voor de kruidnoot met een bite kun je dus ook je vaste recept gebruiken. De hoeveelheid Yogi Classic hangt af van hoe kruidig je de kruidnoten wilt en zul je een beetje op gevoel moeten inschatten.

Hieronder staan twee recepten. Ze komen grotendeels overeen, maar voor het ene recept gebruik je zelfrijzend bakmeel en in de ander bloem. Het verschil in ingrediënten geeft weinig smaakverschil, dus kijk naar wat je op dat moment in de kast hebt staan of waar je voorkeur naar uit gaat.

Yogi Classic Kruidnoten – zelfrijzend bakmeel

Ingrediënten

  • 250 gr zelfrijzend bakmeel
  • 125 gr bruine basterdsuiker
  • 100 gr koude boter
  • 50 ml melk
  • 1,5 el Yogi Classic (gemalen) of Herbal Chai
  • snufje zout

 

Aan de slag

  • Mix in een beslagkom de boter tot hij helemaal zacht is.
  • Voeg daarna het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker, zout, melk en de gemalen Yogi Classic toe.
  • Kneed het dan tot een soepel deeg en zorg dat alle ingrediënten goed gemengd zijn. Je kunt hiervoor je handen gebruiken of een mixer met deeghaken.
  • Leg bakpapier op een bakplaat en rol kleine balletjes van het deeg. Leg ze op de plaat en druk de balletjes een klein beetje aan, zodat ze de vorm van een kruidnoot krijgen.
  • Bak ze ongeveer 15-20 minuten gaar in de oven.

Yogi Classic Kruidnoten – bloem

Ingrediënten

  • 185 gr bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 75 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 125 gr koude boter
  • 15 gr Yogi Classic (gemalen) of Herbal Chai
  • snufje zout

 

Aan de slag

  • Pak een beslagkom en zeef de bloem boven de kom.
  • Voeg het bakpoeder, de basterdsuiker, gemalen Yogi Classic en een snufje zout toe. Meng de ingrediënten door elkaar en voeg dan de boter in klontjes toe.
  • Kneed het dan tot een soepel deeg en zorg dat alle ingrediënten goed gemengd zijn. Je kunt hiervoor je handen gebruiken of een mixer met deeghaken.
  • Leg bakpapier op een bakplaat en rol kleine balletjes van het deeg. Leg ze op de plaat en druk de balletjes een klein beetje aan, zodat ze de vorm van een kruidnoot krijgen.
  • Bak ze ongeveer 15-20 minuten gaar in de oven.