Recept: Krachtige thee met falafel

De Uva Highlands Pekoe is een krachtige, geurige thee uit het gerenommeerde theeseizoen van de Uva Highlands. Combineer dit met Turks brood met sesamzaad, belegd met falafel en een frisse saus van yoghurt, humus en munt afgemaakt met een klein scheutje olijfolie.

De eucalyptus en mint tonen van de Uva thee passen mooi bij de kruidige falafel en frisse saus. Alleen al de kruidige geur van de thee is heel aangenaam bij de oosterse geuren van het gerecht en zorgt ervoor dat je zin krijgt om te gaan eten. Hieronder een recept voor de zelfgemaakte saus.

Frisse saus

• Turkse yoghurt

• verse munt

• 215 gr gewelde kikkererwten

• 1 tn knoflook

• 2 el tahin (pasta van sesamzaad)

• citroensap

• scheut olijfolie

• zwarte peper + snufje zout

 

Zelfgemaakte falafel

• 350 gr kikkererwten

• 2 tl geroosterd komijnzaad

• 1 tl zout

• ½ tl bakpoeder

• ½ tl chilipoeder

• 1 fijngesnipperd uitje

• 2 tn knoflook, fijngesneden

• 2 el verse munt

• 4 takjes koriander

• 4 takjes peterselie

• peper

 

Bereiding frisse saus:

Om zelf humus te maken pureer je eerst de kikkererwten samen met 1 à 2 eetlepels van het vocht waarin het heeft geweld. Pers de knoflook en voeg dit, samen met de andere ingrediënten toe aan de gepureerde kikkererwten. Breng hierna op smaak met peper en zout. De humus kun je in een luchtdicht bakje een kleine week in de koelkast bewaren.

Meng 2 delen Turkse yoghurt met 1 deel van deze zelfgemaakte humus en voeg tot slot gehakte verse munt toe. Voor de saus kan ook kant-en-klare humus gebruikt worden. 

Bereiding falafel:

Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en pureer ze tot een heel fijne pasta. Je kunt hiervoor ook een staafmixer gebruiken. Neem vervolgens een eetlepel van het deeg tussen je handen en rol er een balletje van ter grootte van een walnoot. In totaal zou je er circa 30 balletjes van moeten kunnen draaien. Verhit in een frituurpan de olie tot 180 °C, laat de balletjes er voorzichtig inglijden en bak ze in 2 tot 3 minuten goudbruin.

Door de geur van de thee, de kruidige hartige smaak van de ingrediënten en geuren die ontstaan door het verwarmen van het gerecht in je mond, waan je je steeds heel even in het Midden-Oosten. Ook de smaak van het sesamzaad op het brood wordt door de thee versterkt en zorgt voor een afzonderlijke warme toon die lang blijft hangen en zorgt voor veel diepte in de smaak. Het Midden-Oosten is de belangrijkste afnemer van de thee uit Uva en andere gebieden in Sri Lanka. Deze thee spijs combinatie laat prachtig zien waarom dat zo is.