Recept: Een verfrissend dessert met zoete thee

Een heel fris, zomers dessert voor na een stevige BBQ, dat heerlijk combineert met de zoete smaak van lychee en aardbei. De zoete perziken en de frisse hangop met munt werken verlichtend en versterken de zoetheid van de thee. Hieronder het recept, probeer het zelf!

Een delicate zoete thee met een zweem van lychee, versierd met friszoete aardbeistukjes, dat is de Lychee Love! Een nieuwe melange die als een van de winnaars uit onze theewedstrijd in 2013 is gekomen. De basis van de melange bestaat uit de Chinese Pai Mu Tan. Een biologische witte thee, gemaakt van jong blad met tip die heel licht gefermenteerd wordt. 

Drink deze thee bij gestoofde perziken met hangop; een heel fris, zomers dessert voor na een stevige BBQ, dat heerlijk combineert met de zoete smaak van lychee en aardbei. De zoete perziken en de frisse hangop met munt werken verlichtend en versterken de zoetheid van de thee. Hieronder het recept, probeer het zelf! 

Ingrediënten (4 personen)

    • • 4 tot 6 stevige perziken of nectarines (in de winter goed te vervangen door stoofpeertjes)
    • • 75 cl droge witte wijn (Sauvignon Blanc)
    • • 20 cl water
    • • 350 gr suiker
    • • 1 stokje vanille
    • • 4 peulen kardemon
    • • 2 limoenen
    • • bosje verse munt
    • • 1 l volle yoghurt 

Bereiding (8 uur voorbereiding, 1 uur bereiding)

Van de yoghurt maak je een hangop. Leg een zeef of vergiet in een kom, zodat er een ruimte van 4-5 cm overblijft aan de onderkant. Leg in de zeef een schone theedoek en giet hierin alle yoghurt. Vouw de theedoek dicht en zet voor een paar uur (de hele nacht) in de koelkast. De hangop is klaar op het moment dat het grootste gedeelte van het vocht uit de yoghurt is. Maak de hangop af met fijn gesneden verse munt en het sap en rasp van 1 limoen. 

Doe de wijn, water, suiker, vanille (stokje en merg), kardemon, sap en rasp van een limoen in een pan, die groot genoeg is om in totaal 6 perziken in te kunnen leggen, en breng het langzaam aan de kook. Schil vervolgens de perziken en doe ze in geheel bij de wijn. Doe het vuur uit en laat met deksel erop afkoelen. 

Serveer de perziken met een deel van het kookvocht en de heerlijke hangop. De perziken zijn zowel koud als warm te eten.