Elke dag vers gemengd en gemalen in Haarlem
Op werkdagen voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden.
Speciaal voor jou op bestelling gemalen

Recept: Broccoli tempura met misosoep en Puerh thee

Puerh thee is een kort gefermenteerde thee met een zoete en nootachtige smaak. Je kunt er een heerlijke kop thee van zetten, maar de thee is ook heel goed te gebruiken in dit recept van broccoli tempura.

Hoewel tempura onlosmakelijk verbonden is met de Japanse keuken, vindt deze bereidingswijze zijn oorsprong een stuk dichter bij ons kleine kikkerlandje dan je wellicht zou denken. De Portugezen stuurden in de 16e eeuw missionarissen naar Japan, van waaruit dit pareltje uit de Portugese keuken door het gehele land verspreid werd. Het werd snel opgepikt door verkopers met kleine kraampjes op straat, die vis en groenten in deeg gingen paneren en frituren. Tegenwoordig is tempura nog steeds een populaire bereidingswijze.

Aan de slag!

Voor 2 personen | bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten
1 limoen
5 g Pu-Erh theeblaadjes
2 g gedroogd zeewier
5 g wasabipasta
8 g bakpoeder
10 g wit sesamzaad
50 g misopasta
100 g somen noedels
150 g yoghurt
200 g rijstmeel
350 g mix van baby bloemkool en broccoli
zout
zwarte peper
plantaardige olie

 

Benodigdheden:
citruspers
garde
zeef
maatbeker
vijzel
middelgrote kookpan
kleine kookpan

 

Stap 1 - groenten snijden

Begin met het wassen van de broccoli en bloemkool. Snijd de broccoli in kleine, hapklare roosjes. Probeer de bloemkool in dunne schijfjes te snijden en snijd hierbij steeds wat van de stronk mee. Als dit niet lukt, kun je hem ook in kleine roosjes snijden.


Stap 2 - tempura voorbereiden

Meng het rijstmeel met 2 tl bakpoeder en 200 ml water en klop het met een garde tot een glad beslag. Voeg eventueel wat water toe. Het deeg moet kleverig zijn, zodat het goed om de groenten blijft zitten.


Stap 3 - groenten bakken

Verhit een kookpan met ca. 3 cm olie. Tip: olie is heet genoeg als je een houten lepel in de olie steekt en er belletjes vanaf komen. Bedek de groenten met deeg, laat het een beetje uitlekken en bak ze dan goudbruin in de olie. Laat de groenten op keukenpapier uitlekken. Blijf dit herhalen en voeg eventueel nieuwe olie toe.

Stap 4 - Puerh theezout bereiden

Terwijl je groenten in de olie ligt, plet je de Puerh thee samen met ½ tl zout in een vijzel. Als je geen vijzel hebt, stop de thee dan in een plastic zakje en sla het fijn met een zware pan. Kook dan 1 l water en laat de noedels in heet water weken. Met ca. 5 minuten zijn de noedels beetgaar en kun je ze in een zeef laten uitlekken.


Stap 5 - Misosoep bereiden

Breng in een kleine kookpan 600 ml water met zeewier aan de kook. Voeg dan de misopasta toe, maar laat het niet opnieuw koken. Verdeel de noedels over twee kommen, giet daarover de misosoep en bestrooi het met sesamzaadjes.

Stap 6 - Dip bereiden

Pers de limoen uit en meng 1tl limoensap met de yoghurt en de helft van de wasabi. Breng het op smaak met wat zout. Je kunt naar smaak meer wasabi toevoegen. Serveer de groenten met dip en strooi daar wat van het theezout overheen. Je serveert het gerecht samen met de misosoep. Eet smakelijk!

Vaker in de keuken?

Het recept Broccoli tempura met misosoep en Puerh thee is samengesteld door de chef van Marley Spoon.

Marley Spoon bezorgt een foodbox vol met verse ingrediënten, vergezeld van recepten, tot aan de voordeur van haar klanten. Alle gerechten zijn door chef-koks samengesteld en eenvoudig thuis te bereiden aan de hand van een heldere receptkaart. Wat de service uniek maakt is dat je zelf kunt kiezen wat je wilt koken. Marley Spoon heeft een flexibel abonnement en bezorgt de gerechten vanaf €4,95 per portie. Een box met 6 gerechten kost €39,90.

Tags: Recept , Thee, Puerh