Elke dag vers gemengd en gemalen
Op werkdagen voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden.
Speciaal voor jou op bestelling gemalen

Raakt de koffie op?

Het is te warm, te koud, te nat of te droog. We klagen graag over het weer. Maar heb je er ook bij stilgestaan dat deze factoren van invloed zijn op je dagelijkse kop koffie?

De invloed van het klimaat

Door klimaatveranderingen is de oogst van de koffiebonen grilliger dan voorheen. Nu er wereldwijd steeds meer koffie gedronken wordt en de vraag naar koffiebonen stijgt, worden de schaarsere bonen steeds duurder. En hiermee ook jouw kopje koffie.

De groei van een goede kwaliteit koffieboon is afhankelijk van het klimaat. De ideale jaartemperatuur voor Arabica ligt tussen de 20 ºC en 25 ºC en voor Robusta iets hoger. Daarbij is veel neerslag nodig, maar precies op het juiste moment. De beste kwaliteit bonen wordt bereikt wanneer droge periodes afgewisseld worden met regenperiodes. Alleen valt er de laatste jaren teveel regen in de droge periodes en te weinig regen in de regenperiodes. Daarnaast geeft zware regenval vrij spel aan ziektes als bladroest en plagen als de koffiekever.

Een tekort aan regen wordt door sommige boeren gecompenseerd door te kiezen voor irrigatie. De oogst valt hierdoor hoger uit, maar haalt het nog niet bij de resultaten bij de gemiddelde regenval. Ook is de optie om te irrigeren niet voor iedereen mogelijk vanwege de extra kosten die het met zich mee brengt.

Naast te hoge of te lage temperaturen en te veel of te weinig regenval, werkt vorst ook de groei van de koffiebonen tegen. De temperatuur hoeft maar een nacht onder de 0 ºC te zijn en de bladeren en bloesems sterven af. Hierdoor is een groot deel van de koffieaanplant in het grootste koffieproducerende land Brazilië kwetsbaar, omdat hier elk jaar een vorstperiode kan voorkomen. Wanneer er in Brazilië vorst voorspeld wordt, schiet de koffieprijs op de termijnmarkt omhoog.

De vooruitzichten

De klimaatverandering van de afgelopen jaren heeft de wereldmarkt voor koffie in verwarring gebracht. Variabele oogstverwachtingen zorgen voor verhoogde activiteit van beleggingsfondsen omdat zij prijsstijgingen, dan wel prijsdalingen verwachten.
Door de speculaties over het weer en de koffieoogsten, wisselt de marktprijs van koffie continu. Omdat Simon Lévelt de prijs voor koffie (en thee) niet dagelijks kan verhogen of verlagen, bepalen wij deze voor een langere periode.

Gevolgen voor de boeren

Als grootste koffieproducerende land verwacht je misschien dat Brazilië vol grote plantages en verwerkingsfabrieken staat, maar de meeste koffieboeren zijn kleine familiebedrijven. Veel van de plantages liggen in bergachtige gebieden waar het lastig is om gebruik te maken van machines of andere kostenbesparende technologieën, zoals de eerder vermelde irrigatie.

Door de instabiele koffiemarkt zien boeren er weinig in om te investeren in duurzame productie. In Brazilië wordt al enige tijd duurzame koffie geproduceerd, maar door de economische beperkingen groeit het volume niet.

Voor de grotere plantages is het redelijk makkelijk om een certificering te behalen, echter de duurzame koffie is maar een klein deel van hun totale productie. Voor kleinere plantages is het lastiger om een certificering te behalen, omdat ze eerst moeten investeren in training en certificering en vervolgens hoge kosten hebben om aan de regels te kunnen voldoen.

Hoe Simon Lévelt de koffieboeren in Brazilië helpt

Omdat Brazilië, als grootste koffieproducent ter wereld, achterblijft met de ontwikkeling van duurzame landbouwmethodes, hebben Simon Lévelt en het Tierra Nova Fonds het initiatief genomen tot een grootschalig meerjarenproject.

Onze projectpartner ACOB (Associação Café Organico do Brasil) is een non-profit organisatie in Brazilië. De ACOB heeft onder andere als doelstelling het stimuleren van een duurzame koffieproductie met minimale schade aan het milieu. Zij hebben een trainingsprogramma ontwikkeld voor de duurzame koffieteelt in Brazilië. Van 2014 tot 2016 (mogelijk langer) volgen 1500 kleine tot middelgrote koffieboeren in de koffieregio Minas Gerais deze trainingsprogramma’s.

Tijdens deze programma’s leren de koffieboeren hoe zij hun opbrengst kunnen verhogen en hoe ze weerbaarder worden tegen klimaatverandering. Het uiteindelijke doel is certificering van hun plantage, met een voorkeur voor gecontroleerd biologische koffieteelt. Dit zal hun inkomenspositie verbeteren. Een uniek aspect aan deze trainingsprogramma’s is dat ze zijn geïntegreerd in de reguliere agrarische onderwijsinstellingen in Minas Gerais.

De verwachting is dat de komende jaren de duurzame koffieproductie in Brazilië toeneemt. Een groot deel hiervan bestaat dan uit biologische koffie. Simon Lévelt is trots dat zij een bijdrage levert aan deze ontwikkeling.

De prijs van je kopje koffie
De prijs van ruwe koffie komt voor een belangrijk deel tot stand via de beurzen van New York en Londen. Omdat de prijzen op die beurzen in dollars berekend worden, speelt de wisselkoers van dollar en euro een grote rol.

Ook de kwaliteit van koffie beïnvloedt de koffieprijs. Een van de kwaliteitsaspecten is de grootte van koffiebonen. Deze wordt onderverdeeld in screens. Tot screen 15 (screen 12 t/m 15) is een kleine boon, screens daarboven (screen 16 t/m 18) staan voor een mooie kwaliteitsboon. Simon Lévelt gebruikt meestal screen 17+ voor het assortiment. Deze kwaliteit is beperkt beschikbaar en heeft een hogere prijs.