Het ambacht van sencha
Hoe wordt het theeblad een premium kwaliteit sencha thee? Gevoed door de grond, de zon en het klimaat, en met aandacht verbouwd door de boer, is het tevens de bewerking daarna die zorgt voor de mooiste sencha. Ontdek meer over het ontstaan en het ambacht achter sencha.
Het ontstaan van Japanse sencha
Sencha is ontstaan in de 18de eeuw in de Japanse Uji regio. In Japan is het drinken van sencha halverwege deze eeuw populair geworden als tegenreactie op de zeer formele en geritualiseerde chanoyu, de complexe theeceremonie die is ontstaan rond de bereiding van matcha. Chanoyu stond symbool voor alles dat formeel en pretentieus was, sencha stond voor informeel en creatief. Door niet aan voorschriften en rituelen gebonden te zijn, was de thee toegankelijk voor alle lagen uit de Japanse bevolking en kon zo sencha uitgroeien tot de populairste en meest geproduceerde thee van Japan. Tegenwoordig zijn er naast Japanse sencha, ook prachtige soorten uit Korea en China te vinden.
Van blad tot thee: plukken, stomen en rollen
In tegenstelling tot matcha en gyokuro, groeit het theeblad voor de productie van sencha in de zon. Zoals in Japan gebruikelijk is, wordt het blad in de meeste gevallen machinaal geplukt. Alleen kleine batches sencha worden nog handmatig geplukt. Bij groene thee wordt ernaar gestreefd het blad zo min mogelijk te laten oxideren. Daarom wordt de thee zo snel mogelijk na het plukken verhit door het kortstondig te stomen. Dit proces vergt veel ervaring en precisie; deze verhitting is namelijk dé bepalende factor van het aroma, geur en de kleur. Door het theeblad langer te stomen verandert het aroma van geurig, helder en samentrekkend (astringent) naar rijk, vol en zacht. Een goede sencha heeft een mooie heldere smaak, is zeer geurig en mild astringent. Thee voor de productie van sencha wordt daarom maar 20 tot 30 seconden gestoomd. Na het stomen wordt de thee afgekoeld door toevoer van koude lucht. Daarna kan het rollen beginnen en vinden verschillende rol-fases plaats. Het rollen breekt de celstructuur van het blad open, zodat de verschillende aroma’s gemakkelijker vrij kunnen komen tijdens het theezetten. Ook dient het rollen om het blad de juiste vorm te geven. Tijdens de verschillende rol-fases wordt er hete lucht toegediend om het vochtpercentage in het groene theeblad te verlagen. Als de aroma’s en smaken optimaal zijn, wordt het blad in de laatste rol-fase herhaaldelijk heen en weer gerold, om de karakteristieke naaldvorm te krijgen. Hierna wordt de thee gedroogd tot het een vochtpercentage heeft van zo'n 5%. Het resultaat is sencha aracha, wat ruwe sencha thee betekent.
De smaak verfijnen met ‘vuren’
Afhankelijk van de kwaliteit van het blad dat is gebruikt voor de productie van sencha aracha kan de thee nog wat bitter en astringent zijn. Om de smaak te optimaliseren wordt de thee in veel gevallen nog kort gevuurd. Het vuren zorgt er tevens voor dat de sencha-‘naalden’ sterker worden omdat er nog vocht aan onttrokken wordt.
Chinese en Koreaanse sencha
De smaak van Japanse sencha is geweldig, maar door het tot in de puntjes geperfectioneerde productieproces is de prijs ook relatief hoog. Om premium sencha voor alle theedrinkers toegankelijk te maken heeft Simon Lévelt ook een prachtige Koreaanse en een Chinese sencha in het assortiment. Deze sencha’s worden op dezelfde wijze geproduceerd als in Japan en hebben mede daardoor dezelfde 'groene' grassige, frisse en romige smaak als Japanse sencha. Zowel de Koreaanse als de Chinese sencha zijn biologisch gecertificeerd.
Zetadvies voor de lekkerste sencha
Eenmaal thuis is het aan jou om de sencha op de juiste manier te zetten zodat de thee optimaal tot zijn recht komt. Hoe haal je de mooiste smaken uit jouw sencha? Hoelang je de thee laat trekken en de watertemperatuur zijn van grote invloed op de ontwikkeling van de aroma’s. Gebruik water van maximaal 80 graden. Wil je wat meer zoetheid in de sencha thee terugvinden? Gebruik dan een wat lagere temperatuur, zo’n 60 graden. Laat de thee ongeveer 4 minuten trekken. Je kunt ook experimenteren met een kortere tijd, bijvoorbeeld 2 minuten. Zo ontdek je wat jij de lekkerste sencha vindt. Natuurlijk ben je voor een advies op maat altijd welkom in één van onze speciaalzaken.