Elke dag vers gemengd en gemalen in Haarlem
Op werkdagen voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden.
Speciaal voor jou op bestelling gemalen

La Victoria Huila, wat kost deze koffie?

Onze Colombiaanse koffiespecialiteit – La Victoria Huila – heeft een milde body en is zeer goed in balans. Een mooie bijkomstigheid: je geniet niet alleen van een zeer smakelijke koffiespecialiteit, maar je draagt ook bij aan het verduurzamen van de koffiesector.

Gezet als slow coffee heeft La Victoria Huila intense aroma’s van hazelnoot, laurier en grapefruit. We raden liefhebbers van een frisse espresso zeker aan om deze light roast koffie toch ook een keer als espresso te zetten.

Overstap naar biologische productie

La Victoria Huila wordt geteeld in de bergen rondom het stadje Santa Maria. De koffie wordt geproduceerd door La Victoria, in samenwerking met onze partner The Coffee Quest. De filosofie van The Coffee Quest om de inkoopketen te verkorten en boeren een premium te betalen op basis van de geleverde koffiekwaliteit, sluit goed aan bij onze wens om zo duurzaam mogelijk te produceren, met aandacht voor mens en milieu in het land van oorsprong.

Op initiatief van Simon Lévelt zijn de boeren van La Victoria – onder begeleiding van The Coffee Quest – nu in conversie naar geheel biologische productie. Dit proces neemt zo’n 3 jaar in beslag voordat de koffie officieel biologisch genoemd mag worden. Als een koffieboer de overstap maakt naar biologische productie, betekent dit soms een tijdelijke terugval in de hoeveelheid oogst en dus minder inkomen voor de boer en zijn familie.

De werkelijke prijs van koffie

De conversie naar biologische productie is niet het enige waar we in Santa Maria aan werken. Samen met MVO Nederland en The Coffee Quest als lokale partner, proberen we de ‘daadwerkelijke’ kosten van koffie in Santa Maria te berekenen. Er wordt hierbij gekeken naar milieu-impact en een leefbaar inkomen voor de boeren.

Bij de berekening van de daadwerkelijke prijs wordt niet alleen gekeken naar de kosten en marges voor de betrokken ondernemingen, maar ook naar niet-financiële kosten. Denk aan een eerlijk loon voor de boer, CO₂-uitstoot, verarming van de landbouwgrond en watervervuiling.

Inzicht in deze ‘verborgen’ kosten van koffie, stelt ons in staat deze kosten te verminderen. Denk aan slim watermanagement om waterverbruik te beheersen of de omschakeling naar biologische teelt, zodat er geen chemicaliën nodig zijn die het milieu aantasten.

Ondersteuning met de meeste impact

Om de daadwerkelijke kosten te berekenen, is een rekenmodel ontwikkeld. Hierin worden alle financiële en niet-financiële kosten van de koffieproductie in opgenomen. The Coffee Quest verzamelt nu – eind februari – alle benodigde informatie bij de dertig deelnemende boeren.

Deelname aan dit onderzoek geeft ons inzicht in welke wijze van ondersteuning, aan de boeren in Santa Maria, de meeste impact heeft. Wij zijn ervan overtuigd dat biologische teelt de toekomst is voor mens en natuur in koffiegebieden. En dat dit resulteert in lagere daadwerkelijke kosten van koffie, omdat de financiële kosten minder negatief belast zullen worden. Daarom gaan wij ook de resultaten van de metingen zowel voor als na de conversie naar biologisch met elkaar vergelijken.