Elke dag vers gemengd en gemalen in Haarlem
Op werkdagen voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden.
Speciaal voor jou op bestelling gemalen

Koffie verwerkingsmethode: honey-methode

Koffiebonen kunnen na het plukken op verschillende manieren worden verwerkt. De drie meest voorkomende verwerkingsmethodes zijn de gewassen-methode (washed), ongewassen-methode (unwashed) en honey-methode (pulped natural).

Elke methode geeft de koffie een eigen smaak. Zo smaakt koffie die volgens de honey-methode is verwerkt zoeter ten opzichte van gewassen koffie, waar de aciditeit de boventoon heeft. Hoe de honey koffie aan zijn zoetere smaak komt, lees je in deze blog.

De honey-verwerkingsmethode

Na het plukken worden de koffiebessen ontpulpt, waarbij de boon wordt gescheiden van de schil. Hierbij blijft op de boon een laagje vruchtvlees achter wat bestaat uit sucrose (suiker) en zuren en wat van belang is bij de honey-verwerkingsmethode.

De koffiebonen worden na het ontpulpen gedroogd en het laagje vruchtvlees verandert in een plakkerige honingachtige substantie waaraan de methode zijn naam te danken heeft. Tijdens het drogen trekt de smaak van het vruchtvlees in de bonen. Als de bonen te snel drogen, krijgt het hiervoor niet genoeg tijd. Maar als de bonen te langzaam drogen, fermenteert de boon te veel. Daarom worden de koffiebonen goed in de gaten gehouden en zes tot acht dagen lang een paar keer per uur geharkt of omgeschept om binnen de juiste tijd, het juiste vochtpercentage in de boon te behalen.

White, Golden, Yellow, Red en Black 

Koffie die geproduceerd is volgens de honey-methode krijgt een kleuraanduiding, gebaseerd op de hoeveelheid vruchtvlees op de koffieboon tijdens het drogen. Bij White Honey koffiebonen is 90% van het vruchtvlees verwijderd, bij Golden Honey 75%, bij Yellow Honey 50%, bij Red Honey 25% en bij Black Honey is 5 tot 10% van het vruchtvlees verwijderd. Over het algemeen kun je zeggen dat hoe hoger het percentage vruchtvlees is waarin de koffieboon wordt gedroogd, hoe zoeter de koffie is.

Red Honey - Honduras

Onze Red Honey uit Honduras is geproduceerd volgens deze honey-methode. Dit resulteert in een zoete koffie met tonen van ahornsiroop, melasse en een zacht bittere nasmaak van donkere chocolade.

Deze toegankelijke koffie is geschikt voor veel zetmethoden. Als espresso heeft het een volle zoete smaak met een rijke body en een bescheiden frisse hint. De Red Honey is ook geschikt als slow coffee in de Kalita en Chemex. Hierbij wordt de zoete smaak benadrukt en verdwijnen de rinse tonen meer naar de achtergrond.