Het land van de koffie
In het voornamelijk theedrinkende land werd pas laat gestart met het produceren van koffie. Maar inmiddels is Kenia gegroeid tot een serieuze speler in de koffiemarkt. In 2012 werd het aantal koffieboeren geschat op 150.000, zijn er ongeveer 6 miljoen Kenianen werkzaam (direct of indirect) in de koffie-industrie en wordt zo’n 70% van de koffie uit Kenia geproduceerd door kleine boeren.
Het belangrijkste gebied ligt rond Mount Kenia tot bijna aan de hoofdstad Nairobi. Daarnaast is er een kleinere regio op de hellingen van Mount Elgon, op de grens tussen Oeganda en Kenia. De zure grond in de hooglanden van centraal Kenia met precies de juiste hoeveelheid zonlicht en regenval, zorgt voor de perfecte omstandigheden voor de groeiende koffieplanten. Hierdoor heeft Kenia de meest gebalanceerde, maar ook meest complexe koffiesoorten. De koffie staat bekend om zijn intense smaak en volle body. Een krachtige wijnachtige aciditeit met tonen van zoet fruit.
Veilingsysteem
In al die jaren is in Kenia een gestructureerde koffie-industrie ontstaan. Er wordt gebruik gemaakt van geavanceerde technieken, er zijn efficiënte coöperaties ontwikkeld en de export wordt georganiseerd rond een open veiling.
Dit veilingsysteem is waarschijnlijk de sleutel tot het succes van de Keniaanse koffie. Voor de veiling plaatsvindt wordt een monster van de koffie verspreid onder de mogelijke bieders. De bieders kunnen de koffiebonen dan uitvoerig testen en aan de hand daarvan beslissen of ze geïnteresseerd zijn om de bonen in te kopen. Door deze transparantie zijn kopers geneigd een hogere prijs te betalen voor een hogere kwaliteit koffieboon.
Kenya AA
Hoewel Kenya AA bekend staat als koffiesoort is het een classificatie van Keniaanse koffiebonen. Een van de kwaliteitsaspecten is de grootte van koffiebonen. Deze wordt onderverdeeld in screens. Tot screen 15 (screen 12 t/m 15) is een kleine boon, screens daarboven (screen 16 t/m 18) staan voor de mooie kwaliteitsboon. Screen 15 wordt gebruikt voor de doorsnee koffie van industriële branders. Koffiebonen met een screen van 17 of 18 krijgen de gradatie AA, de grootste boon. Dit maakt de koffie voor de liefhebbers een van de meest gewilde koffies ter wereld.
En de thee
In 1903 introduceerde de Brit G.W.L. Caine thee in Kenia. Hij importeerde de Indiase theestruiken vanwege hun prachtige uiterlijk en plantte ze, puur voor de sier, op de heuvels van Limuru. Dat hierdoor thee een van Kenia’s belangrijkste export producten zou worden, had Caine van te voren nooit bedacht.
De regio’s waar thee groeit is gezegend met een ideaal klimaat: tropisch, een vulkanische rode grond, perfect verdeelde regenperiodes met evenveel lange zonnige dagen. Deze perfecte omstandigheden zorgden ervoor dat in 1924 gestart kon worden met de verkoop van thee, waarmee Kenia een van de grootste producenten werd van zwarte thee. Kenia staat nu op een derde plaats, vlak achter China en India.
Crush Tear Curl
Er wordt voornamelijk zwarte thee geproduceerd, maar uit Kenia komen ook prachtige groene, gele en witte theeën. De meeste thee wordt verwerkt volgens de Crush Tear en Curl (CTC) methode. Tijdens de CTC-methode wordt de thee na het verflensen in de CTC machine eerst gesneden en daarna tussen twee cilinders in een keer gekneusd (crush) gemangeld (tear) en gekruld (curl). Het resultaat bestaat uit een heel klein versneden blad dat veel kleur afgeeft.
De thee die op deze manier wordt verwerkt, is populair voor het gebruik in melanges en wordt vooral geëxporteerd naar India, Groot-Brittannië en Noord-Amerika. De theebladeren van hogere kwaliteit worden verwerkt volgens traditionele methodes en zijn vaak populaire single origin bladtheeën.