Elke dag vers gemengd en gemalen in Haarlem
Op werkdagen voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden.
Speciaal voor jou op bestelling gemalen

Jasmijnthee, tot in de puntjes geperfectioneerd

In het land vol theestruiken en heerlijk geurende bloemen werd al vroeg nagedacht over het combineren van deze twee. Het was tijdens het Song dynastie (960-1279) dat de Chinezen startten met de ontwikkeling van jasmijnthee. Tijdens het Ming dynastie (1368-1644) werd de techniek geperfectioneerd.

Jasmijnthee werd al snel razend populair in China en inspireerde tot het maken van verschillende bloementheeën als rozenthee en osmanthusthee. Maar geen enkele thee overstijgt de populariteit van jasmijnthee.

Gearomatiseerd met jasmijnbloesem

Jasmijnthee is meestal een groene thee – maar soms ook wit, zwart of oolong – gearomatiseerd met jasmijnbloesem. Omdat theebladeren gemakkelijk geuren en smaken uit hun omgeving opnemen, trekt de bloesemgeur in de thee. De techniek die hierbij komt kijken is tot in de puntjes geperfectioneerd in China en vergt toch wel enige ervaring.

Jasmijnbloesems bloeien ’s avonds en worden daarom overdag geplukt, wanneer de bloemblaadjes nog gesloten zijn. De plukkers lopen langs de jasmijnstruiken en plukken behendig alleen de bloesems waarvan wordt verwacht dat ze ’s avonds opengaan.

De duizenden kleine geplukte bloemknopjes worden vervoerd naar een ruimte waar de theebladeren en bloesems in lagen boven elkaar geplaatst worden. In de koele avond openen de jasmijnbloesems en geven hun geur af.

Het duurt zo’n vier uur voordat de thee de geur van de jasmijnbloesems heeft opgenomen. Voor sommige soorten jasmijnthee wordt dit proces meerdere keren herhaald. De kwaliteit van jasmijnthee wordt bepaald door de kwaliteit van de thee, maar ook door de effectiviteit van het aromatiseren. Een hogere kwaliteit jasmijnthee vereist dat het aromatiseren van de thee zeven keer herhaald wordt.

De lekkerste jasmijnthee

In 2016 testte de Volkskrant verschillende jasmijntheeën en zette uiteindelijk onze King of Jasmine op de eerste plaats. Deze geurige Chinese jasmijnthee is geen groene thee, maar een witte thee mét jasmijnbloesem. Hiervoor worden alleen de eerste, jonge knoppen van de theestruik gebruikt. Deze ondergaan een uiterst zorgvuldige, handmatige bewerking met een vleugje oxidatie. De silvertips zijn gedroogd op jasmijnbloesem.

Een goede nummer twee

De Jasmijn Parel kwam als nummer twee uit de test. De parels zijn blaadjes die elk met de hand tot bolletjes worden gerold zodat het aroma en de smaak beter bewaard blijven. Na het zetten opent de parel zich als een blad en geeft de thee een heerlijke bloesemgeur af.

Goed voor je gezondheid

Thee zonder suiker is onlangs weer opgenomen in de Schijf van Vijf. Drie tot vijf koppen zwarte of groene thee per dag zou zorgen voor positieve gezondheidseffecten. Er worden veel gezondheidsclaims toegeschreven aan groene thee en jasmijnthee. Zo zou groene thee goed zijn voor de gezondheid vanwege antioxidanten en polyphenol in de theebladeren. En de geur van de jasmijnbloesem wordt vaak gebruikt in aromatherapie om mensen te helpen ontspannen. Toch zijn deze beweringen niet bewezen. Eerlijk gezegd vinden wij dat het belangrijkste is dat je van je kop thee geniet. Dat heeft vast ook een hele positieve uitwerking op je gezondheid.

 

Tags: Thee, Jasmijn, Bloemen