Elke dag vers gemengd en gemalen
Op werkdagen voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden.
Speciaal voor jou op bestelling gemalen

Jamaica Blue Mountain

De Blue Mountains in Jamaica; 45 km lang berggebied ten noordoosten van Kingston waar ’s werelds beste en beroemdste single origin koffie groeit, aldus de Jamaicaanse regering. Het ziet ernaar uit dat ze gelijk hebben, want de Jamaica Blue Mountain is een van de duurste en meeste gewilde koffiesoorten ter wereld.

Blue Mountains

Het is de combinatie van verschillende factoren in de Blue Mountains die deze koffie prijzig maakt. Het zijn ook deze factoren die de koffie zo lekker maakt dat veel koffieliefhebbers bereidt zijn hun portemonnee hiervoor te legen.

Rond 1725 importeerde Sir Nicholas Lawes – de gouverneur van Jamaica – koffiestruiken van Martinique naar Jamaica. De koffie werd geplant in Saint Andrew, een van de districten van de Blue Mountains. De gunstige omstandigheden binnen dit gebied zorgde voor een zeer hoge kwaliteit koffiebonen.

De temperatuur in de Blue Mountains ligt lager dan in de rest van Jamaica. De warme zeewind waait via de kust de bergen in en ontmoet daar de koudere berglucht. Dit zorgt voor het wolkendek en de mist waar de Blue Mountains zo bekend om staan. Hierdoor krijgt de zon weinig kans en groeit de koffiebes een stuk langzamer dan op andere plekken op Jamaica. Deze langzame rijping heeft een positief effect op de uiteindelijke smaak van de koffie van de koffiebonen.

Op Jamaica is maar een klein deel van het land geschikt voor koffieproductie. En op de populaire vulkanische grond van de Blue Mountains is weinig ruimte voor de koffieplanten. Op de gevaarlijk steile hellingen wordt koffie geplant waar mogelijk. Omdat al deze factoren samen voor het kenmerkende heerlijke aroma en smaak zorgen, trotseren de koffieplukkers dagelijks de steile hellingen.

Koffie met een certificering

Om de kwaliteit van de koffie te waarborgen, mag niet alle koffie die op de Blue Mountains groeit Jamaica Blue Mountain genoemd worden. De Coffee Industry Board of Jamaica (CIB) zorgt dat alleen de koffie die aan specifieke eisen voldoet een certificering ontvangt. Zo moet de koffie gegroeid zijn tussen de 3.000 en 5.500 voet (914 - 1.676 meter) en gegroeid, geplukt en bewerkt zijn volgens strenge eisen.

De Coffee Industry Board bewaakt de kwaliteit onder andere door de koffieboeren te adviseren bij het gehele traject van de koffieproductie. Zo weten ze zeker dat alle Jamaica Blue Mountain koffie de kenmerkende smaak heeft waar hij zo beroemd mee is geworden.

Jamaica Blue Mountain is door de Board als merknaam geregistreerd. Ze zorgen ervoor dat alle koffie met deze naam uitvoerig is gekeurd en regelen de documentatie bij het exporteren. Zo kan de Coffee Industry Board garanderen dat alle uitgevoerde koffie met het CIB handelsmerk een echte Jamaica Blue Mountain is.