Elke dag vers gemengd en gemalen in Haarlem
Op werkdagen voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden.
Speciaal voor jou op bestelling gemalen

IJskoffie wereldwijd

Ga je deze zomer niet op vakantie? No problema! Met koffie, ijsblokjes en een flinke portie verbeeldingskracht, haal jij ieder vakantieland naar je eigen woonkamer.

IJskoffie uit Italië

Terwijl je de koffie, shaker, ijsblokjes en suikersiroop klaarzet, roep je met je beste Italiaanse accent: shakerato! Daarna sluit je je ogen en denkt aan een klein, rustig Italiaans dorpje. Het is warm, de zon schijnt en aan het einde van de straat bevindt zich jouw favoriete koffiebar. Je wilt op het terras plaatsnemen, maar dat gaat niet. Je moet hier namelijk je eigen koffie zetten.

Als een ware barista maak je een espresso en schenkt deze in een shaker met ijsblokjes en suikersiroop. Je schudt de shaker ongeveer 30 seconden en schenkt het uit door het filter. Binnen een paar minuten wandel je met jouw shakerato naar het terras. Of je gaat toch weer terug naar je eigen woonkamer, want ook hier smaakt deze ijskoffie net zo lekker.

Griekse café frappé

De bekendste Griekse gewoontes zijn misschien niet handig om het vakantiegevoel mee op te roepen. Je staat vast niet te springen om je borden kapot te gooien en een ouzo is – helaas – ook niet op ieder tijdstip gepast. Maar een sirtaki tussendoor moet je vast lukken.

Terwijl jij oefent vertellen wij wat meer over de Griekse café frappé – de voorloper van de hippe Frappuccino. Het idee ontstond in 1957 in Thessaloniki toen Nestlé op een beurs hun nieuwe instant chocolademelk presenteerde. Tijdens de lunchpauze wilde een van de medewerkers zijn instant koffie drinken, maar kon geen heet water vinden. Als oplossing pakte hij de shaker van de chocolademelk en mengde zijn koffie met koud water en wat ijsblokjes. Café frappé was geboren! Inmiddels is het een van de meest populaire dranken in Griekenland en in bijna alle Griekse cafés verkrijgbaar.

Ben je inmiddels in de Griekse vakantiestemming? Dan mag je jezelf belonen met een zelfgemaakte Griekse ijskoffie. Voor de café frappé wordt oploskoffie gebruikt, maar je kan het ook met je favoriete koffie proberen.

Vul een shaker met oploskoffie, water en eventueel wat suiker. Schud de shaker tot er schuim ontstaat. Pak een glas, vul het met wat ijsblokjes en schenk daar voorzichtig het schuim op. Giet wat extra water in de shaker en schud nog een paar keer. Daarna schenk je de ijskoffie ook in het glas en giet er een scheut melk bij. Vul het glas op met water, roer het door en whoppa, daar is je café frappé.

Ca phe sua da, Vietnamese ijskoffie

Niet iedereen kan op reis naar Vietnam, maar met verbeeldingskracht komen we vast een heel eind. Sluit nogmaals je ogen en reis mee naar Vietnam. Het is ontzettend warm, dus we lopen het eerste, beste koffiebarretje binnen. We lopen door naar de keuken, want Vietnamese ijskoffie maken, kunnen we prima zelf.

Omdat we geen Vietnamese Phin hebben om koffie mee te zetten – misschien zijn we toch niet de juiste koffiebar binnengestapt – schenken we de koffie volgens de slow coffee methode. Dit duurt even, maar gelukkig hebben we vakantie.

Bedek de bodem van een glas met gecondenseerde melk. Niet teveel, we kunnen later altijd meer toevoegen. Zet het slow coffee filter op het glas, leg de gemalen koffie in het filter en schenk heet water over de koffie. Laat de koffie rustig op de gecondenseerde melk druppelen.

Als de koffie klaar is, hoeven we hier alleen nog ijskoffie van te maken. Vul een glas met ijsblokjes en schenk daar voorzichtig de koffie over uit. Het enige dat we nu nog hoeven te doen, is te genieten van onze ijskoffie én de prachtige omgeving.

IJskoffie-Wereldwijd-Vietnam-BLOG

Thai Iced Coffee

Herinner je het je nog, die vakantie in Thailand? We liepen op het strand en overal zagen we Kah-Feh yen, de Thaise ijskoffie. Ik weet nog precies hoe hij smaakte. Laten we hem zelf maken!

Schenk warme koffie in een glas of kan, voeg naar smaak gecondenseerde melk toe en roer het goed door. Voeg wat ijsklontjes toe en zet het minimaal een uur in de koelkast. Vlak voor het serveren van de ijskoffie vul je een glas met ijsblokjes en schenk je de koffie erop en voeg je crème fraîche of slagroom toe.

En dan nu de ultieme test: smaakt de ijskoffie uit onze keuken net zoals de ijskoffie in Thailand?! Neem een klein slokje. Maak de ijskoffie rijker van smaak door extra room toe te voegen of maak de ijskoffie zoeter door extra gecondenseerde melk toe te voegen.

Bewaar een grote kan Kah-Feh yen in de koelakst zodat je het altijd op voorraad hebt. Zo kun je altijd herinneringen ophalen aan die fijne vakantie in Thailand.

Dutch Coffee

En terwijl wij ijskoffies van over de grens maken, drinken ze in Zuid-Korea ‘onze’ ijskoffie. In de 17e eeuw ontdekken de VOC-handelaren dat het drankje dat ontstaat door vallende regendruppels op de koffiedozen wekenlang houdbaar blijft. Ideaal tijdens de lange reis op het schip. Wanneer ze aankomen in Korea introduceren ze daar hun ijskoffie. Of dit verhaal helemaal waar is, blijft de vraag. Maar daar doen ze in Zuid-Korea niet moeilijk over. Daar genieten ze vooral van dutch coffee, waarbij het water heel langzaam op de gemalen koffie drupt. Dit geeft de ijskoffie een frisse, zacht en zoete smaak.