Elke dag vers gemengd en gemalen in Haarlem
Op werkdagen voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden.
Speciaal voor jou op bestelling gemalen

Iced Coffee zetmethoden

Heerlijk, verkoelend en heel eenvoudig te maken. Als je Iced Coffee zelf wilt maken, dan kun je kiezen uit de volgende 3 veelgebruikte zetmethoden: Cold Brew, Cold Drip en Shock Brew.

Cold Brew

Cold brew coffee is simpelweg koud gezette koffie. Gemalen koffie laat je 6 tot 8 uur trekken in koud water. Hiervoor kun je goed een Cafetière of een Clever Dripper gebruiken. Er zijn ook speciale cold brew apparaten voor. Met de cold brew methode haal je meestal een volle en redelijk zoete smaak uit de koffie. Je kunt cold brew coffee ongeveer 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. 

Voor standaard cold brew coffee uit de Cafetière gebruiken wij het volgende basisrecept welke je naar smaak kan aanpassen:

• 50 tot 70 gram gemalen koffie
• 400 ml koud water

Doe de gemalen koffie in de Cafétière en giet daar het koude water op. Roer het goed door zodat de koffie zich goed verspreid. Plaats de deksel op de Cafetière, maar duw hem niet door. Zet de Cafétière (een nachtje) in de koelkast (minimaal 6 uur, maximaal 12 uur) en duw hem pas door vlak voordat je de koffie serveert. Serveer de koffie met een ijsblokje.

Voor extra pit in je cold brew coffee gebruik je gedeeltelijk heet water:

• 50 tot 70 gram gemalen koffie
• 50 ml heet water (90°C tot 95°C)
• 350 ml koud water

Doe de gemalen koffie in de Cafetière en giet daar het hete water op. Roer het door en vul het aan met het koude water. Plaats de deksel erop, maar duw hem niet door. Zet de Cafetière (een nachtje) in de koelkast (minimaal 6 uur, maximaal 12 uur) en duw hem pas door vlak voordat je de koffie serveert. Serveer de koffie met een ijsblokje.

 

Cold Drip

De cold drip methode wordt ook wel Dutch Coffee genoemd. Deze zetmethode laat koud water heel langzaam door gemalen koffie druppelen. Hiervoor zijn speciale cold drip apparaten, zoals de Dripo (verkrijgbaar bij Simon Lévelt). Vanaf het bovenste gedeelte valt iedere seconde een druppel ijswater op de gemalen koffie. Het water loopt daarna heel langzaam door de gemalen koffie en neemt de smaken van de koffie aan. De cold drip methode is de ultieme slow coffee zetmethode en duurt ongeveer 6 tot 8 uur. De smaken die je uit de koffie haalt zijn complex en veelzijdig en ontwikkelen zich nog tot 5 dagen na het zetten. Je kunt cold drip coffee maximaal 5 tot 7 dagen in de koelkast bewaren.

Voor een cold drip coffee gebruiken wij het volgende basisrecept:

• 35 tot 50 gram gemalen koffie
• 250 ml koud water
• 250 gram ijsblokjes (ongeveer 10 tot 12 ijsblokjes)

Bij een omgevingstemperatuur tussen de 18°C en 22°C gebruik je de verhouding 50/50 water en ijsblokjes. Bij een hogere temperatuur gebruik je meer ijsblokjes dan water. Zorg voor een extractietijd tussen de 6 en 8 uur, dit zijn ongeveer 4 druppels per 10 seconden.

De maling van de koffie is grof (Cafetière maling), hierdoor worden er minder stofjes door het water uit de koffie opgenomen en zal de koffie minder bitter en minder sterk smaken. Hou je wel van een bittertje en sterke koffie, neem dan een iets fijnere maling (handopschenk maling).

Recept: Bloody Orange Cold Drip

Ingrediënten:

• 50 ml cold brew of cold drip
• 90 ml LemonAid Bloedsinaasappel
• handvol ijsblokjes
• 2 schijfjes bloedsinaasappel
• vers takje rozemarijn

Bereiding:

• Doe de ijsblokjes in een glas
• Schenk de cold drip coffee erover
• Schenk vervolgens de LemonAid Bloedsinaasappel.
• Garneer met een takje rozemarijn en een schijfje bloedsinaasappel.

Shock Brew

Dit is de snelste Iced Coffee methode en wordt ook wel flash brew genoemd. Door hete koffie zo snel mogelijk te laten afkoelen krijg je het shock brew effect. Dit doe je door gezette koffie direct op ijsblokjes te laten vallen. Je kunt hiervoor heel makkelijk slow coffee zetmethoden gebruiken zoals de Hario V60, Chemex, Kalita Wave, de Clever dripper of de handopschenk filter, maar het kan ook met de espressomachine of het snelfilterapparaat. Met de shock brew methode haal je vooral frisse en heldere smaken uit de koffie. Je kunt shock brew coffee 1 tot 2 dagen bewaren in de koelkast.

 

Slow Coffee shock brew

Voor shock brew coffee uit de slow coffee zetmethoden gebruiken wij het volgende basisrecept welke je naar smaak kan aanpassen:

• 30 tot 35 gram gemalen koffie
• 250 ml heet water van 90°C tot 95°C
• 250 gram ijsblokjes (ongeveer 10 tot 12 ijsblokjes)

Bereiding:

Doe de ijsblokjes in de kan. Doe de gemalen koffie in de filter, schenk ongeveer 60 tot 80 ml heet water over de koffie en laat de koffie tussen de 25 en 35 seconden bloomen (= het opwellen van de koffie, dit zorgt voor een gelijkmatige extractie). Schenk daarna het overige hete water in twee of drie delen erover uit. De koffie en de maling die je gebruikt beïnvloeden de doorlooptijd. Zorg dat je totale doorlooptijd tussen de 2,5 tot 3,5 minuten duurt. Roer de koffie even door totdat alle ijsblokjes verdwenen zijn en serveer de koffie met een ijsblokje.

Snelfilter shock brew

Voor shock brew coffee uit het snelfilterapparaat vervang je de helft van het water voor ijsblokjes. Doe de ijsblokjes in de kan en zet de koffie zoals gebruikelijk, maar dan met de helft van het water. Hou je van zoete koffie, voeg dan suiker(vervanger) toe in de kan voordat je het apparaat aanzet. Serveer de koffie met een ijsblokje.

Espresso shock brew

Voor een shock brew espresso ook wel Iced Espresso genoemd laat je een espresso vanuit de espressomachine rechtstreeks over een ijsblokje lopen. Doe voor het zetten een ijsblokje in het kopje. Zet je favoriete espresso en laat deze over het ijsblokje in het kopje lopen. Om het helemaal af te maken doe je de gezette espresso en het ijsblokje in een cocktail shaker (eventueel met een scheutje van je favoriete smaak Monin siroop). Schut totdat de espresso helemaal afgekoeld en luchtig is. Als je geen cocktail shaker hebt, kun je de gezette espresso ook even flink doorroeren met een lepel.

Americano shock brew

Voor een shock brew Americano (of Iced Americano) uit de espressomachine vul je een hoog glas met ijsblokjes. Laat een dubbele espresso over de ijsblokjes lopen. Doe de dubbele espresso en de ijsblokjes in een cocktail shaker (eventueel met een scheutje van je favoriete Monin siroop). Schut totdat de Iced Americano helemaal afgekoeld en luchtig is. Als je geen cocktail shaker hebt, kun je de Iced Americano ook even flink doorroeren met een lepel.

Cappuccino shock brew

Een shock brew of Iced Cappuccino maak je door 100 tot 150 ml koude (plantaardige) melk toe te voegen aan de Iced espresso.

Laat een espresso over een ijsblokje lopen, door voor het zetten een ijsblokje in het cappuccino kopje te doen. Voeg daar de koude (plantaardige) melk aan toe. Om het helemaal af te maken kun je de gezette espresso en (plantaardige) melk met wat meer ijsblokjes in een cocktail shaker doen (eventueel met een scheutje van je favoriete smaak Monin siroop). Schut totdat de Iced Cappuccino helemaal afgekoeld en romig is. Schenk de Iced Cappuccino uit over een ijsblokje. Als je geen cocktail shaker hebt, kun je de gezette Iced Cappuccino ook even flink doorroeren met een lepel.

Iced Latte Macchiato

Een Iced Latte Macchiato maak je door een hoog glas voor de helft met de ijsblokjes te vullen. Voeg er (plantaardige) melk aan toe tot ongeveer 2 cm onder de rand. Voeg eventueel een scheut van je favoriete Monin siroop toe. Laat een dubbele espresso over de ijsblokjes met (plantaardige) melk lopen. Om het helemaal af te maken schuim je wat (plantaardige) melk op en schep of schenk je deze over de Iced Latte Macchiato uit. Versier de Iced Latte Macchiato met wat cacao of kaneelpoeder en genieten maar.

Tip!

Probeer ook eens een variant met ijsblokjes gemaakt van espressokoffie. Liever een milde variant? Gebruik dan de Beneficio in plaats van de Corleone.

Tip!

De (plantaardige) melk kun je ook koud opschuimen met een melkopschuimer. Zoals de Cilio Classic, Bialetti Tutto Crema, Aerolatte of de automatische melkopschuimer Jura Hot & Cold. Een ruim assortiment melkopschuimers is verkrijgbaar in onze winkels.

Wil je met meer ingrediënten aan de slag? Bekijk onze Iced Coffee recepten!