High tea in een handomdraai

Thee, gezelligheid en lekkers, je combineert het allemaal gemakkelijk in een high tea. Wij helpen je om er zelf een te organiseren. Met deze blog als inspiratie, organiseer je een gezellige high tea in een handomdraai!

Thee, gezelligheid en lekkers, je combineert het allemaal gemakkelijk in een high tea. Wij helpen je om er zelf een te organiseren. Met deze blog als inspiratie, organiseer je een gezellige high tea in een handomdraai! Mocht je om een gespreksonderwerp verlegen zitten, klik dan hier voor achtergrondinformatie over het ontstaan van de High Tea.

Op het menu

Meestal bestaat het menu uit sandwiches en verschillende zoetigheden. Denk aan quiche, cake, koekjes, taart en gebakjes, bonbons en natuurlijk een ruime keuze aan theesoorten. Bij een high tea worden ook vaak scones met clotted cream geserveerd, maar deze werden pas in de twintigste eeuw aan het menu toegevoegd. 

Cream tea

Als je bij een high tea voornamelijk uitkijkt naar de scones, denk er dan eens aan om een cream tea te organiseren. Cream tea is een versie van de afternoon tea waarbij, naast een pot met thee, scones geserveerd worden met clotted cream en jam. 

Tea pairing

Bij tea pairing draait het om het combineren van thee met verschillende soorten voedingsmiddelen en gerechten. Bij een goede combinatie worden de smaken versterkt en voegt het iets extra’s toe. Je kunt tijdens een high tea onderzoeken welke thee het lekkerst smaakt bij jouw gerechten, maar we geven je alvast een aantal tips.

Darjeeling Zomerpluk en Yunnan Gold zijn geschikte theeën voor bij zoet gebak en taart, en lichte gerechten als sandwiches met komkommer of kaas. Staan er zoete gerechten als taart, chocolade en scones met clotted cream en jam op het menu, denk dan eens aan English Breakfast, Ceylon Melange, Assam Goudblad, Keemun Congou of Earl Grey biologisch. Deze theeën combineren ook goed met hartige gerechten als tonijn- en zalmsandwiches en tapas hapjes. Een heerlijke Jasmijnthee smaakt extra lekker bij zoet gebak met fruit als abrikoos of perzik. Kies je voor high tea in Chinese stijl, combineer de thee dan met licht hartige hapjes als dimsum. 

Zelf aan de slag

De lekkerste hapjes maak je natuurlijk zelf. Tijd om de handen uit de mouwen te steken! Ben je niet zo’n keukenheld? Kies dan voor onze traditionele recepten. Heb je iets meer vertrouwen in jezelf, ga dan aan de slag met onze recepten met een twist.

Scones

Ingrediënten
• 75 gram koude boter
• 250 gram zelfrijzend bakmeel
• 1 theelepel bakpoeder
• 1 theelepel suiker
• zout
• 1 ei
• 2 eetlepels melk

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C. Meng het zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, de suiker en een snufje zout in een kom en voeg de boter toe. Kneed het geheel goed door elkaar. Voeg het ei en de melk toe en kneed dit tot een zachte, droge substantie. Dek het deeg af en laat het 15 minuten opstijven in de koelkast. Bestrooi een plank met zelfrijzend bakmeel en rol het deeg uit tot 2 cm dikte. Steek rondjes uit van circa 6 cm en plaats deze op een bakplaat. Bestrijk ze met een laagje melk en bak ze in 12-15 minuten gaar. De warme scones smaken heerlijk met jam en clotted cream.

Buddha Amacha Scones

Ingrediënten
• 2 eetlepel Buddha Amacha
• 225 gram zelfrijzend bakmeel
• 1 theelepel bakpoeder
• 50 gram koude boter in blokjes
• 75 ml koude karnemelk
• 1 ei
• 50 gram gedroogde kersen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220°C. Maal de Buddha Amacha thee fijn en zeef de harde stokjes eruit. Meng het samen met het meel en bakpoeder in een kom. Wrijf de boter met je vingers door het mengsel totdat het op broodkruim lijkt. Voeg de gedroogde kersen toe en maak een kuiltje in het midden. In een andere kom klop je het ei en de karnemelk los. Houd daarvan 1 el achter. Giet de rest in het kuiltje en meng dat met een vork door elkaar. Bestuif het werkvlak met bloem en kneed het deeg kort. Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 2 cm en steek rondjes uit van ongeveer 5 cm. Bestrijk de bovenkant van de scones met het ei-karnemelkmengsel. Leg ze naast elkaar op een bakplaat en bak ze in 10 minuten gaar.

Vanille Cupcakes

Ingrediënten
• 180 gram zelfrijzend bakmeel
• 135 gram suiker
• 1 zakje vanillesuiker
• 180 gram boter
• 4 eieren
• zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C. Mix in een grote kom de boter, suiker en vanillesuiker. Voeg één voor één de eieren toe en blijf mixen tot het mengsel egaal is. Voeg daarna een snufje zout en het zelfrijzend bakmeel langzaam toe en mix het tot een luchtig beslag. Verdeel het beslag over kleine vormpjes en bak ze in 20 minuten op 175°C gaar.

Matcha Cupcakes

Ingrediënten
• 130 gram zelfrijzend bakmeel
• 150 gram suiker
• 2 theelepels bakpoeder
• 85 gram boter
• 1 groot ei
• 1 eidooier (klein ei)
• 90 ml melk
• 1 eetlepel Matcha
• zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175°C. Meng het zelfrijzend bakmeel, zout, bakpoeder en de Matcha Hikari poeder in een kom. Pak een andere kom en mix daar in 3 minuten de boter en suiker tot een zacht geheel. Voeg hierbij het ei en de eierdooier. Mix het tot een glad beslag. Voeg nu de droge ingrediënten toe. Blijf dit langzaam mixen terwijl je voorzichtig de melk toevoegt. Meng het geheel zo’n 3 minuten. Vul dan de vormen en bak ze in de oven in 18-20 minuten.