Elke dag vers gemengd en gemalen
Op werkdagen voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden.
Speciaal voor jou op bestelling gemalen

Het Suke Quto School project

Overvolle klassen, stoffige of modderige lokalen en gebrek aan tafels, stoelen en sanitaire voorzieningen. Voor veel kinderen in Ethiopië is dit de realiteit. Als ze tenminste naar school kunnen, want dat is lang niet altijd een optie.

Suke Quto Farm

De Suke Quto Farm bevindt zich in het dorp Kumure, in de Oromia regio in Ethiopië. Wij kopen hier – via koffie trader Trabocca – prachtige koffiespecialiteiten in. Veel van de inwoners van het dorp zijn afhankelijk van de koffieproductie. Omdat de bevolking snel groeit, zorgt dit voor lagere inkomens voor de koffieboeren en dit heeft indirect ook effect op de toekomst van hun kinderen. Dit in combinatie met de grote afstand tot scholen, maakt het voor veel kinderen onmogelijk om naar school te gaan. Er zijn regeringsinitiatieven om te helpen bij het bouwen van scholen en te zorgen voor leerkrachten, maar deze initiatieven hebben Kumure niet bereikt.

De gemeenschap besloot zelf een school op te richten, maar de middelen hiervoor raakten al snel op en inmiddels zijn het gebouw en de sanitaire voorzieningen in slechte staat. Daarnaast is de capaciteit onvoldoende. Van de 1.200 kinderen uit de omgeving is er slechts plek voor 300 leerlingen, die nu noodgedwongen rouleren.

Status van het project

Met het oog op de toekomst is Trabocca een meerjarenproject gestart dat wij en verschillende donateurs financieel steunen. Samen werken we aan de realisatie van een school voor de 1.200 kinderen uit de omgeving van Kumure. Dankzij dit project kan de bestaande school worden opgeknapt en uitgebreid. Op deze manier komen we steeds dichter bij ons doel; onderwijs voor alle kinderen en met de juiste faciliteiten.

Juni 2018 – Het eerste schoolblok, bestaande uit vier klaslokalen, is compleet. Het toiletgebouw is uitgerust met zes toiletten. Dat betekent dat gestart kan worden met het tweede schoolblok. Dit blok wordt aan de andere kant van het dorp gebouwd, nog dichter bij de kinderen.

Oktober 2018 – Na een tal van uitdagingen – politieke ontrust en vertragingen in de bouw – hebben de kinderen eindelijk een nieuwe school. De leraren zijn van start gegaan en de lessen zijn begonnen!

Tierra Nova Foundation

Simon Lévelt ondersteunt dit project via de Tierra Nova Foundation. Op de site van Tierra Nova lees je meer over het Suke Quto School project in het interview met Tesfaye Bekele, de eigenaar van Suke Quto.

“Together with Trabocca and Simon Lévelt a school was constructed. The construction of the school meant a great deal at the time it was built and still is a very great thing in my life. Many of the children of the people whom I work with receive basic education in this school, but many workers still have their children being educated in the dust without chairs, tables and with more than 120 pupils in one and the same class room.” – Tesfaye Bekele