Gyokuro: Japanse groene thee van de allerhoogste kwaliteit
Gyokuro is één van de hoogste kwaliteiten groene thee die Japan te bieden heeft. De Japanse naam gyokuro kun je vertalen naar ‘juweeldauw’. Het refereert aan de diepe, donkergroene kleur, het prachtige zachtzoete aroma en de hoge kwaliteit. Ontdek meer over het ontstaan, de productie en de smaak van gyokuro.
Het ontstaan van gyokuro
Gyokuro is een gestoomde Japanse groene thee die op dezelfde manier als sencha wordt gemaakt. Dit is geen toeval. De ontdekking van de gyokuro-productiemethode is namelijk terug te leiden naar 1835 toen er een poging werd gedaan om de sencha-productie uit Uji te kopiëren. Het leverde geen sencha op, maar wel een andere zeer aangename thee. Gyokuro heeft wel dezelfde donkergroene naaldvorm als de sencha gekregen. Het verschil met sencha is dat gyokuro-theeplanten drie weken voor de oogst worden afgeschermd van de zon. De schaduw zorgt voor de karakteristieke umamismaak.
De invloed van schaduw
Hoe zorgt schaduw voor de karakteristieke smaak gyokuro-thee? Ongeveer 20 dagen voor de oogst worden de theeplanten overdekt met matten van stro, riet of stof, waardoor het zonlicht tot wel 90% wordt gereduceerd. Fotosynthese in het blad neemt hierdoor sterk af en ter compensatie gaan de theestruiken extra voedingstoffen uit de grond opnemen. Dit verhoogt het percentage suikers, aminozuren en cafeïne; de aromatische samenstelling van het blad verandert. Gyokuro-thee wordt hierdoor zacht, zoet en vol van smaak. Ook krijgt het blad hierdoor zijn prachtige donkergroene kleur waar het om bekend staat.
De productie van gyokuro
Na 20 dagen schaduw wordt het theeblad geplukt. In Japan wordt bijna alle thee machinaal geplukt. Direct na het plukken wordt het blad gestoomd en gekoeld met koude lucht. Na het afkoelen vinden verschillende rolfases plaats om de celstructuur van het blad te breken, zodat de verschillende aromastoffen makkelijker vrij kunnen komen en om de juiste vorm te krijgen. Ook wordt er hete lucht toegediend om het vochtpercentage te verlagen. De laatste rolfase bestaat uit het herhaaldelijk heen en weer rollen van het blad, om de typerende naaldvorm te krijgen. Hierna wordt de thee gedroogd tot het een vochtpercentage heeft van 5%. Het blad is nu nog niet homogeen van vorm en lengte en wordt daarom gesorteerd. Het eindresultaat is een prachtige, premium Japanse kwaliteitsthee.
De smaak van gyokuro: ontdek jouw favoriete zetmethode
Het blad van gyokuro is donkergroene fijne naalden en de thee staat bekend om zijn zoete en romige smaak. Haal de mooiste smaken uit onze premium biologische gyokuro met onderstaand zetadvies.
Zetadvies voor de beginnende gyokuro-drinker
Gebruik vers gekookt water dat is afgekoeld tot 60°C. Bij gebruik van mineraalwater is koken niet noodzakelijk, omdat het kalkgehalte hierin lager is dan bij leidingwater. In dat geval volstaat opwarmen tot 60°C. Doseer 3-4 gram thee per 150 ml water en laat het 2 minuten trekken. De thee zal hierdoor een milde en lichtzoete grassige smaak krijgen.
Zetadvies voor de geoefende gyokuro-drinker
Doseer 10 gram thee per 150 ml water van 60°C en laat het 2 minuten trekken. Op deze manier krijgt de gyokuro-thee een meer uitgesproken, maar toch boterzachte, iets zoete smaak. Liever een iets krachtiger eindresultaat? Ga dan voor een wat hogere watertemperatuur, bijvoorbeeld 70°C. De dosering en tijd kun je gelijk gehouden aan bovenstaande methode. De gyokuro-thee krijgt op deze manier een iets krachtiger smaak, met meer bittere tonen.