Elke dag vers gemengd en gemalen
Op werkdagen voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden.
Speciaal voor jou op bestelling gemalen

Gele thee: zeldzaam, subtiel en zoet

Tussen alle zwarte, groene en witte thee in ons assortiment, vind je ook gele thee. Een zeldzame thee met een zachte, zoete en volle smaak.

Tussen alle zwarte, groene en witte thee in ons assortiment, vind je ook gele thee. Een zeldzame thee met een zachte, zoete en volle smaak.

De overeenkomsten met groene thee zorgden voor een hernieuwde populariteit van gele thee onder de Chinese bevolking. Er zijn namelijk veel overeenkomsten tussen deze twee theeën, maar gele thee mist de grassige smaak en geur die sommige mensen niet lekker vinden aan groene thee. Gele thee smaakt subtieler en zoeter.

De verwerking van gele thee

Tijdens de verwerking van de thee worden dezelfde methodes gebruikt als bij groene thee. Tot en met het punt van het eerste verhitten, dan houden de overeenkomsten op. Nadat de theebladeren aan de lucht zijn gedroogd, ondergaat gele thee een stap die Chinezen ‘men huang’ noemen. Letterlijk vertaald: geel stoven. In deze stap worden de blaadjes licht en langzaam gestoomd voordat ze onder een vochtige doek worden gelegd. De theeblaadjes beginnen dan te zweten, of te smoren. Het vocht slaat van het doek terug op de thee en wordt opgenomen in de smaak.

Gele thee is langer geoxideerd dan groene thee, maar niet zo lang als zwarte of Oolong thee. Omdat de droogperiode langzamer gaat, krijgen de vochtige theeblaadjes een licht gele, gouden kleur.

Tribute Tea

Zoals bij veel oude verhalen waarin het ontstaan van iets geclaimd wordt, is er altijd enige discussie over hoe het nou écht ging. Zo ook rond de historie van gele thee. Voor zover bekend werd gele thee voor het eerst geproduceerd tijdens de Tang dynastie (618-908) en werd gepresenteerd als een Tribute Tea. Een Tribute Tea komt voort uit de gewoonte om de hoogste kwaliteit van je thee (verplicht) aan de keizer cadeau te doen. Tijdens de Ming dynastie (1368-1644) werd de productie van gele thee geperfectioneerd en vierde hoogtij tijdens het Qing dynastie (1644-1911).

Verdwenen productie

Maar de methodes en techniek om gele thee te produceren zijn zo ingewikkeld en arbeidsintensief, dat toen zwarte thee en Oolong thee populairder werden, er eerder voor gekozen werd om deze te produceren. Waardoor de productie van gele thee bijna verdween. De kleine hoeveelheid die werd geproduceerd, werd vooral lokaal verkocht en was niet voor de grote markt. En rond 1940 was gele thee zo goed als verdwenen.

In de jaren 70 werd de thee langzaam weer populair. Inmiddels waren er maar een aantal mensen die wisten hoe ze de thee moesten maken en sommigen hielden het zelfs geheim. Met als resultaat dat de thee erg zeldzaam en prijzig was.

Proef het zelf

Als je stilstaat bij hoeveel tijd het verwerken van de theebladeren kost, gecombineerd met de beperkte oogsttijd waarin geplukt kan worden, begrijp je vast waarom deze theesoort bijna is verdwenen. En waarom wij maar enkele gele theeën in het assortiment hebben. Maar als je een kopje proeft, weet je ook meteen waarom gele thee het heeft overleefd.

Tags: Thee, Gele Thee, China