Volgens UNESCO is het landschap een goed voorbeeld van een duurzaam, productief cultuurlandschap en symbool voor koffieplantages wereldwijd. Het landschap toont een honderdjarige traditie van koffieteelt op kleine percelen in hoge bergbossen en de manier waarop koffieboeren de teelt hebben aangepast aan moeilijke omstandigheden.
Drie koffieplanten, geen weesgegroetjes
Het is niet bekend wanneer koffie precies arriveerde in Colombia. Het verhaal gaat dat de koffie is geïntroduceerd door de jezuïeten, ergens in de 17e eeuw. De bevolking van Colombia werd aangemoedigd om koffie te produceren, maar zij waren lastig te overtuigen. Het duurt immers drie tot vijf jaar voordat de koffieplant voor het eerst geoogst kan worden, en hoe verdien je in de tussentijd je geld?
Het was priester Francisco Romero die de uiteindelijke oplossing verzon. Na het afnemen van de biecht verving hij zijn standaard boetedoening door de opdracht te geven 3 à 4 koffieplanten te planten. De aartsbisschop vond dit zo’n geweldig idee, dat het een standaard boetedoening werd. Hiermee werd Colombia één van de grootste koffieproducerende landen.
National Federation of Coffee Growers
De afgelopen twintig jaar steeg de koffieproductie in Vietnam zo snel dat zij Colombia van de tweede plaatst stootte en zelf onder Brazilië – de eeuwige nummer één – kwamen te staan. Ondanks hun derde plaats is Colombiaanse koffie één van de beste en bekendste koffies ter wereld. Dit heeft mede te maken met de koffiehandel en marketing die in Colombia sterk is gecentraliseerd. De National Federation of Coffee Growers is verantwoordelijk voor de organisatie en ondersteuning van (coöperaties van kleine) koffieboeren en hanteert een systeem waarbij duizenden koffieboeren zelf hun koffie bewerken en afleveren op centrale plekken. De koffie gaat dan naar een aantal fabrieken voor verdere sortering en gradering volgens de nationale standaard
Een voordeel hiervan is dat Colombia grote volumes én hoge kwaliteit kan produceren. Nadeel is dat de regionale origines en verschillende variëteiten van de koffieplant verloren gaan. Het enige onderscheid is de gradering. Supremo is de hoogste, daarna komt Extra. Deze twee worden vaak gecombineerd in een uitgebreide gradering, de Excelso. Toch smaken deze Colombia koffies niet altijd hetzelfde. Goede inkopers proeven de verschillen binnen een gradering en selecteren vervolgens de beste partijen.
Colombia als koffieland
Het bijzondere van Colombia als koffieland, is dat er van noord tot zuid koffie groeit. In de regio’s rondom het berggebied groeien de koffieplanten op grote hoogte in de schaduw van bananenplanten en guavebomen. Deze bieden bescherming tegen de hoge temperaturen en stevige winden.
Daarnaast heeft Colombia als enige land twee oogstmomenten. Omdat ze twee regenseizoenen hebben, kan in de periode van september tot december de main crop geoogst worden. Maar van maart tot juni ook de fly crop, een meestal kleinere oogst die ook wel mitaka wordt genoemd
Tolima Planadas
Omdat er koffie door heel Colombia groeit, geeft de diversiteit van de gebieden iedere koffie zijn unieke cup-karakteristieken. Wil je zelf proeven hoe koffie uit Colombia smaakt? Nieuw – en tijdelijk – in ons assortiment is de Tolima Planadas. Een fruitige koffie met een medium body en sprankelend fris aroma. Naast de aangename fruitige frisheid kun je volle tonen van melasse, granen en chocolade te herkennen.
Deze 100% Arabica koffie komt uit de regio Tolima, gelegen tussen de eerder genoemde regio’s Armenia, Manizales en Bogata in. Tolima is één van de meest onherbergzame provincies van Colombia. De koffie groeit hier op 1800 – 2000 meter hoogte en wordt geoogst in de periode september – december.
Cuppingnotes van het keurpanel
De Tolima Planadas is uitvoerig getest door het Simon Lévelt keurpanel en zij kwamen tot de ontdekking dat deze koffie uitermate goed geschikt is voor het zetten van slow coffee. De Aeropress benadrukt de prikkelende zuren en hints van aalbes en vlierbes komen naar boven, die na-tintelen in je mond. Bij bereiding in de cafetière, snelfilter of Chemex komt de zoetheid meer naar boven en ontstaat eventwicht tussen zoet en zuur.