Elke dag vers gemengd en gemalen in Haarlem
Voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden
Speciaal voor jou op bestelling gemalen

De top der theeën: Royal First Flush

Thee uit Darjeeling is één van de mooiste theeën ter wereld, vandaar vaak de verwijzing naar ‘de champagne onder de theeën’. Thee mag niet zomaar Darjeeling heten, het is namelijk een beschermde geografische aanduiding, net zoals een appellation contrôlée de herkomst van Franse wijnen garandeert.

Exclusieve lentepluk uit Darjeeling

Darjeeling ligt in het noordoosten van India, aan de voet van de Himalaya. De verschillende jaargetijden hebben een grote invloed op de smaak van de thee; elk seizoen zorgt voor een unieke smaak. Darjeeling is vooral befaamd om de lentepluk. De first flush – oftewel lentepluk – wordt geplukt van half maart tot half april. Omdat het de allereerste pluk na de winterpauze is, heeft de thee een prachtig aroma. De theebladeren zijn groen, nog niet vlezig en bevatten weinig sap. De thee is langzaam gegroeid en daardoor extreem geurig, fris en bloemig met een volle body.

Het ambacht achter deze bijzondere lentepluk

De theebladeren van de lentepluk worden verwerkt als zwarte thee, maar omdat het blad heel jong is, is de smaak zo bloemig en licht dat het enigszins doet denken aan een groene thee. Wanneer halverwege maart de lente aanbreekt in Darjeeling worden alleen de twee bovenste lichtgroene blaadjes en de ongeopende knop (two leaves and a bud) met de hand geplukt. Na de pluk doorloopt de Royal First Flush in de basis dezelfde productiefases als die van zwarte thee, namelijk: verflensen, rollen, oxideren, drogen, graderen. Ondanks dat er bij de productie van zwarte thee dezelfde fases worden doorlopen, loopt de tijdsduur van elke fase per plukseizoen nogal uiteen. Dat heeft onder meer met de omgevingstemperatuur te maken, de dikte en afmeting van het blad en de hoeveelheid vocht die het blad bevat. Omdat het in maart relatief koud is moet het blad langer verflensen om zijn vocht kwijt te raken. Ook is de lentepluk een wat dikker, stugger blad met relatief weinig vocht. Het blad van de Royal First Flush wordt met uiterste precisie bewerkt om de aroma’s optimaal te behouden. Om te voorkomen dat het breekt, wordt het korter en voorzichtiger gerold. Daarnaast is het belangrijk dat het blad bij de verwerking niet te heet wordt, dit zou ten koste gaan van het bijzondere aroma. De Royal First Flush wordt dan ook maar kort geoxideerd. Doordat er voorzichtig wordt gerold en de oxidatie kort is, blijft het blad relatief groen. 

Biologische delicatesse 

Onze Royal First Flush komt van de theeplantage Ambootia Tea Group. Ambootia is al tientallen jaren onze vaste partner en verbouwt op biologisch-dynamische wijze. Dat betekent dat theeplanten in samenhang met de maanstanden worden geplant en gesnoeid, en dat ze groeien op een gezonde grond vrij van kunstmatige stoffen. Deze manier van telen resulteert in een krachtige en gezonde theetuin, die de meest geurige thee oplevert. De thee groeit op een gemiddelde hoogte van maar liefst 1300 meter en wordt altijd met de hand geplukt.

Vervoer per boot

Bij ons vind je deze lentepluk 'pas' halverwege juni in onze winkels. Wij kiezen er namelijk voor om óók de Royal First Flush per boot te vervoeren. Dit is in tegenstelling tot veel andere aanbieders van deze exclusieve thee die er vrijwel altijd voor kiezen om de thee te vervoeren per vliegtuig. Hoewel je deze prachtige thee dan eerder kunt aanbieden, is het een stuk belastender voor het milieu. Zodoende kiezen wij voor de boot, en vind je bij ons de thee iets later in onze speciaalzaken.

Geniet optimaal van jouw kop Royal First Flush

Haal de mooiste smaken naar boven uit deze bijzondere, exclusieve lentepluk. Onze theespecialisten hebben de Royal First Flush van dit jaar meerdere keren en op verschillende wijzen gezet en geproefd. Met hun advies laat jij deze thee helemaal tot zijn recht komen. Heb jij de Royal First Flush al weten te bemachtigen? Ga thuis aan de slag met onze zetadviezen en ontdek hoe jij deze exclusieve thee het liefst drinkt. 

Toegankelijk

5 minuten 90 °C 2 g/kop. Bij deze zetmethode komen de zoetere tonen meer naar voren en creëer je een aangename, toegankelijke thee. 

Meer complex 

3 minuten 90 °C 2 g/kop. Een zetmethode voor de liefhebber van de complexere kant van de Royal First Flush. Bij een kortere infusie ontwikkelt de thee meer complexiteit; de thee kenmerkt zich door frisse bitters en zijn kenmerkende hints van druiven en asperges.

Naast bovenstaande adviezen kun je ook nog experimenteren met de watertemperatuur. Probeer de thee bijvoorbeeld eens te zetten op 80 °C en ontdek welk smaakprofiel zich ontwikkelt.

Reserveer nu

Op dit moment wordt de Royal First Flush geplukt en binnen enkele weken vind je de thee in onze speciaalzaken. Omdat deze pluk uit Darjeeling zo exclusief is, kunnen wij maar een beperkte hoeveelheid inkopen. Zeker zijn van jouw zakje Royal First Flush? Reserveer hier jouw thee.