Elke dag vers gemengd en gemalen in Haarlem
Op werkdagen voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden
Speciaal voor jou op bestelling gemalen

De koffie- en theetrends voor 2019

De voorspellingen voor het nieuwe jaar! Wat staat er in onze keuken en drinken we in 2019? Dit jaar wijken we af van gebaande paden. Natuurlijk blijf je volop genieten van je all time favourites, maar er zijn bijzondere, nieuwe smaken te ontdekken.

Puerh cakes

Ondanks de naam doet vermoeden heeft het drinken van Puerh niets met de smaak van cake te maken. Puerh is een gefermenteerde thee uit Yunnan. De fermentatie geeft een specifieke smaak en aroma aan de thee. Tijdens de productie wordt de thee in een vorm geperst en de schijf (cake) die daarbij ontstaat wordt in papier verpakt. Hoe langer de thee op de plank blijft liggen, hoe beter hij smaakt. Als je ervan houdt tenminste.

Op dit moment verkopen we Puerh als losse thee, binnenkort voegen we hier mini cakejes aan toe. We zijn nog op zoek naar een grote Puerh cake die aan onze kwaliteitseisen voldoet en hopen deze in 2019 te vinden.

Je leest meer over Puerh en het maken van cakes in ons reisverslag van Yunnan.

Trends-2019-blog-puerh

Oolong thee

Mocht de smaak van gefermenteerde thee je iets te ver van het pad zijn, maak dan een klein stapje en probeer een Oolong.

Oolong is een gedeeltelijk geoxideerde thee met een nootachtige smaak. Door de korte oxidatie valt Oolong tussen groene en zwarte thee in. De theebladeren worden gedroogd in een oven om het oxidatieproces te stoppen. Dit kan op verschillende momenten waardoor de oxidatietijd van Oolong verschilt. Zo ontstaan en licht en donker geoxideerde Oolong theeën met ieder een eigen smaak. Proef het verschil tussen licht en donker geoxideerde Oolong theeën.

Verse kruiden

Sluit je aan bij de hype van zelf thee maken van verse kruiden. Munt is al langer populair en de laatste jaren vind je gember en kurkuma ook terug in je theeglas. Voor wie niet altijd verse kruiden in huis heeft, kun je bij ons ook terecht voor lekkere, biologische gedroogde kruiden.

Bekijk ons kruidenthee assortiment.

Japanse groene thee

Ben je een groene thee liefhebber? Dan is het een kleine stap naar de Japanse groene theesoorten die een kenmerkende frisse smaak hebben.

De oogst en productie van Japanse thee verschilt met die van andere Aziatische landen. De thee wordt gedroogd door het blad te stomen. Het stomen gebeurt niet altijd even lang, wat verschillende theesmaken geeft. Bijvoorbeeld de Fukamushi Sencha wordt lang gestoomd, dit geeft de thee een vollere smaak, donkergroene kleur en fijn blad.

De Gyokuro is een Japanse thee die in de schaduw groeit. Er worden netten gespannen over de theestruiken om het zonlicht (deels) tegen te houden. Dit zorgt voor thee met een intense smaak en felgekleurd groen blad. De smaak kan worden omschreven met umami, dat ‘heerlijkheid’ of ‘hartig’ betekent. Het is één van de vijf basissmaken.

Home roasting

Heb je de smaak van je koffie liever volledig zelf in de hand? Je kunt je koffiebonen ook zelf roosteren.

Vorig jaar tipten we jullie al over home roasting, het thuis roosteren van koffiebonen. Deze trend zet steeds verder door. Inmiddels zijn de apparaten hiervoor steeds beter verkrijgbaar waardoor meer mensen de trend ontdekken.

Rooster zelf groene koffiebonen

Kleinere koffieregio’s ontdekken

Het komende jaar ontdekken we koffie uit kleine koffieregio’s. Hiervoor hoef je niet zelf op reis. Onze inkopers gaan in 2019 voor je op zoek naar verborgen parels. Denk aan de regio’s Guji, Bench Maji, Kaffa en Limu in Ethiopië en Huehuetenango in Guatemala.

Bijzondere verwerkingsmethodes

Het lijkt even te duren voordat de koffietrends het grote publiek bereiken. Vorig jaar voorspelden we meer aandacht voor ongewassen en honey processed koffie. Het komende jaar ga je deze koffiesoorten vaker terug zien. Ook bijzondere productiemethodes als dubbel gefermenteerd en cold soul koffies staan dit jaar zeer waarschijnlijk in jouw keuken.

Trends-2019-unwashed-blog

Zetmethodes loslaten

Een espressokoffie malen voor de cafetière en een slow coffee zetten in de snelfilter? Dit jaar mag het allemaal! Haal de ultieme smaak uit je koffiebonen door ze te testen op verschillende zetmethodes.

Wil je liever niet teveel hoeven nadenken en verzekerd zijn van een lekkere kop koffie? Wij zetten onze koffiesoorten altijd op verschillende manieren voordat ze in de winkel verschijnen. Zo kunnen we je altijd adviseren over de meest gunstige zetmethode.

Jouw verwenmoment

De tijd van een snelle kop koffie gezet met cups of pads is over! Steeds meer mensen gunnen zichzelf de luxe van een volautomatische koffiemachine waarin verse koffiebonen gaan. In 2019 hoef je voor lekkere koffie de deur niet meer uit.