Elke dag vers gemengd en gemalen
Op werkdagen voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden.
Speciaal voor jou op bestelling gemalen

De koffie- en theetrends voor 2017

Het maakt niet uit of je een beginnend koffie- of theedrinker bent, of al volleerd barista of theesommelier. 2017 biedt genoeg nieuwe uitdagingen voor alle koffie- en theeliefhebbers.

Op zoek naar nieuwe smaken

Ieder jaar bezoeken onze inkopers koffieplantages en theetuinen in hun zoektocht naar mooie koffie en thee, maar zij zijn niet de enige die op zoek gaan naar nieuwe smaken. In steeds meer landen experimenteren koffieboeren met, onder andere, verschillende verwerkingsmethodes als gewassen, ongewassen en honey processed koffie, en met oude en nieuwe koffievariëteiten. Tegenwoordig ligt hun focus niet alleen meer op onderzoek naar resistentie tegen koffieziektes, maar vooral ook op smaak.

Specialiteiten

Wij zien steeds meer specialiteiten uit landen komen die eerder niet bekend stonden als producenten van specialiteitenkoffie. Onder andere Peru en Honduras laten zich op dit vlak de komende tijd steeds meer zien.

China en Taiwan zijn onuitputtelijke bronnen van theespecialiteiten en er is steeds meer vraag naar bijzondere zwarte, groene, gele, witte en Oolong thee uit deze landen. Het gaat in deze landen echter niet om nieuwe theespecialiteiten, maar om specialiteiten die al honderden jaren op dezelfde manier worden geproduceerd.

Omdat interesse van thee uit India voorgaande jaren verschoof naar groene en Oolong thee uit Japan, China en Taiwan, wordt er in India tegenwoordig veel geëxperimenteerd met productiemethodes. De komende jaren verwachten we dan ook veel spannende theespecialiteiten uit Darjeeling, Assam en Zuid-India.

Er vind er veel ontwikkeling op kwaliteitsgebied plaats in Indonesië, waar tegenwoordig ook bijzondere witte, groene en Oolong thee wordt geproduceerd. Daar verwachten we de komende jaren meer van te zien. Net als uit het koffieproducerende land Colombia, waar plotseling interessante theespecialiteiten aangeboden worden.

Begin dit jaar verschijnen er in onze winkels tijdelijke thee- en koffiespecialiteiten uit onder andere India, Rwanda en Colombia, zodat ook jij in 2017 genoeg kansen krijgt om nieuwe smaken te ontdekken.

Culinaire avonturen

Dit jaar wordt koffie niet alleen maar warm of koud gedronken. Je gaat het, in vloeibare én vaste vorm, steeds vaker terugzien in gerechten en dranken. Zo is de in 2016 populair geworden cold brew is zeer geschikt om te gebruiken in cocktails.

In voorgaande jaren is thee steeds populairder geworden op het vlak van foodpairing. Hoewel van een echte trend geen sprake meer is, zal dit zich in 2017 blijven ontwikkelen. Toch komt thee in de keuken vooral terug als ingrediënt in gerechten en dranken. Dat kan zijn als theeblad, warme thee, maar ook als koude thee in bijvoorbeeld cocktails.

Persoonlijke keuzes

Samen koffie en thee drinken verdwijnt nooit, maar we zien wel steeds vaker dat er meerdere soorten koffie en thee én verschillende zetmethodes in huis aanwezig zijn. Hierdoor wordt (samen) koffie en thee drinken persoonlijker. Voor welke koffie, thee of zetmethode gekozen wordt, hangt af van de persoonlijke behoefte: het moment van de dag, locatie en bijvoorbeeld stemming.

De theesommeliers en barista’s onder ons zetten hun visite misschien al vaker een persoonlijke kop voor, maar de beginners kunnen misschien wel wat hulp gebruiken of extra uitleg gebruiken. Eerder gaven wij onze bloglezers zeven tips voor de perfecte pot thee en een uitgebreide thuisbaristacursus.

Onderweg

Als je eenmaal gewend bent geraakt aan de perfecte kop van thuis, wil je onderweg natuurlijk niets anders meer. De travelmug-trend blijft ook in 2017 doorzetten en zorgt voor steeds betere en handigere thermoskannen voor onderweg.

Meerdere malen opschenken

Met het ruime aanbod van verschillende zetmethodes uit onder andere China, Taiwan en Japan worden steeds meer mensen zich bewust van de mogelijkheid om losse thee meerdere malen op te schenken. Hierdoor ontdek je steeds weer nieuwe smaken in dezelfde thee.

Gezondheid

Gezondheid en bewust consumeren is een van de belangrijkste foodtrends van de voorgaande jaren. Hierbinnen wordt thee steeds populairder, omdat het een lekker en gezond alternatief is voor frisdrank.

Sinds vorig jaar zijn zwarte en groene thee zonder suiker onderdeel van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Er is een tijd geweest dat vooral groene thee een sterke groei liet zien vanwege de gezonde eigenschappen die de thee zou bevatten. Nu zwarte thee ook onderdeel is van de Schijf van Vijf verwachten we weer een groeiende populariteit van zwarte thee.

Melkvervangers

Waar tot nu toe veelal werd geëxperimenteerd met melkvervangers als soja- en amandelmelk, mag er in 2017 weer gezondigd worden. Denk aan het Vietnamese cà phê trứng: koffie met opgeklopt eiwit, koffie met gecondenseerde melk, koffie met boter en koffie met merengue.

Kids' Choice

In 2015 zijn wij gestart met onze Kids’ Choice theeën en inmiddels weten steeds meer kinderen ons assortiment te vinden. Deze theeën bevatten geen theïne en hebben van nature een zoete of friszoete smaak.

Tags: Koffie, Thee, Trends, 2017