Elke dag vers gemengd en gemalen in Haarlem
Op werkdagen voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden
Speciaal voor jou op bestelling gemalen

De koffie- en theetrends voor 2016

Misschien zijn sommigen van jullie nog aan het terugkijken op het afgelopen jaar, maar wij kijken alweer vol enthousiasme uit naar 2016. Ben je benieuwd naar wat je dit jaar kunt verwachten op het gebied van koffie en thee? We hebben een aantal trends voor je op een rij gezet.

Koffiespecialiteiten

Naast Ethiopië, waar bijzondere specialiteiten vandaan blijven komen, verwachten we het komende jaar veel koffiespecialiteiten te gaan zien uit Colombia. De koffieboeren in Colombia worden ondersteunt door de overheid en er wordt veel aandacht besteed aan kwaliteit en specialiteiten. Ook wordt er geëxperimenteerd met variëteiten en diverse productiemethodes, en op grote schaal coffee cupping onderwezen.

In Brazilië wordt de laatste jaren ook veel nadruk gelegd op specialiteitenkoffies, maar door verschillen in geografie kan Brazilië waarschijnlijk niet dezelfde diversiteit aanbieden als Colombia. Door de gigantische hoeveelheid koffiekennis die in Brazilië beschikbaar is, wordt de kwaliteit steeds beter en zullen we meer bijzondere koffies uit het land gaan zien.

Light Roast

Light roasted koffie blijft ook dit jaar populair. Ongebrande groene koffiebonen hebben van zichzelf weinig smaak. Pas na het branden krijgt de koffie zijn unieke smaak, aroma, geur en kleur. De meeste koffies worden te hard gebrand waarbij de negatieve eigenschappen van de boon weggebrand worden en een vlakkere koffie ontstaat. Bij light roast koffiespecialiteiten wordt geprobeerd om alle bijzondere smaken en aroma’s naar voren te brengen. Bij te lang branden zouden deze goede eigenschappen, als frisheid en zoetheid, verdwijnen. Terwijl het juist belangrijk is dat de koffie een sprekend karakter toont.

Thee-hype

De hype van de laatste jaren is alweer iets aan het afzwakken, maar ook in 2016 ben je best trendy met een kop thee in je hand. Vervang de kop door een tea tumbler en je wandelt hartstikke hip het nieuwe jaar in.

De tea tumbler is een handige dubbelwandige drinkfles met filter. De trend is overgewaaid uit China, waar bijna iedereen hem meeneemt voor bijvoorbeeld onderweg of naar het werk. In China zijn overal watertappunten te vinden waar de tea tumbler bijgevuld kan worden.

Het land van de thee

Ook dit jaar blijft China een populair theeland. China heeft nog veel te bieden op het gebied van thee en er valt nog veel te ontdekken. Steeds meer mensen ontdekken tijdens hun reis de Chinese theecultuur en nemen deze mee terug. Hierdoor worden zetmethodes als de gaiwan en Gong Fu Cha steeds bekender en populairder in ons eigen land.

Theesoorten

De vraag naar groene thee blijft groeien, maar minder hard dan voorgaande jaren. Het is vooral de populariteit van Oolong thee die blijft stijgen. Door een korte oxidatie krijgt Oolong een nootachtige smaak en zit daardoor tussen groene en zwarte thee in.

Ook de vraag naar kruidenthee en fruitmelanges neemt toe. De populariteit van zwarte thee wordt minder, met de thee uit China en Taiwan als uitzondering. Door de populariteit van groene thee uit China is de interesse gewekt voor verschillende zwarte theesoorten uit dit land.

Bewust consumeren

In 2015 zagen we de trend van biologische en natuurlijke producten stijgen en deze zet ook door in 2016. Waar mogelijk worden smaakstoffen in producten vervangen door stukjes fruit, bloemen en kruiden. Labels op de verpakkingen moeten duidelijk zijn, want iedereen wil steeds meer weten over de herkomst en exacte productiemethodes van koffie en thee.

Ook ontdekken steeds meer mensen dat thee een goed alternatief is voor limonade en zoete sappen en dat er veel theeën verkrijgbaar zijn die kinderen hartstikke lekker vinden.

Do it yourself

De trends van bewust consumeren en een slow zetmethode, komen samen in de trend van do it yourself. Het komende jaar wordt koffie en theezetten steeds individueler en persoonlijker. Welke zetmethode gekozen wordt, hangt af van het moment en de stemming. Theedrinkers gaan thuis meer experimenteren met watertemperatuur, dosering en zettijd. En koffiedrinkers staan open voor diverse zetmethodes.

Cold Brew

Op het gebied van koffiezetmethodes is bijna niet meer te spreken van echte trends. Alles wat voorgaande jaren enigszins trendy was, is nu ‘standaard’. De zetmethode die je in 2016 wel overal terug gaat zien, is cold brew. Op dit moment zie je het bijna alleen in koffiebars, maar de liefhebbers gaan deze zetmethode voor koffie én thee in 2016 zeker ook thuis toepassen.

 

Tags: Koffie, Thee, Trends, 2016