Elke dag vers gemengd en gemalen
Op werkdagen voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden.
Speciaal voor jou op bestelling gemalen

De geheimen van groene thee

Wat maakt groene thee toch zo populair? Misschien is het de enorme diversiteit aan smaak van deze thee die mensen zo aanspreekt. Een groene thee kan namelijk fris, zacht of romig zijn, een lichte hint van groente of een bijzondere grassige smaak hebben.

Ben je geen liefhebber van groene thee, omdat je het een te bittere smaak vindt hebben? Dan delen we een geheimpje met je waardoor je deze thee misschien toch gaat waarderen.

Groene thee zetten

De smaak van groene thee is voor een deel afhankelijk van de zetwijze van de thee. Een gouden regel is om groene thee niet met kokend water te zetten. Te heet water maakt de thee bitter. Voor welke groene thee je ook kiest, de thee smaakt het lekkerste wanneer je het zetadvies volgt.

Ben je niet bekend met het zetadvies van jouw groene thee? Houd dan een watertemperatuur aan van ongeveer 70-85 °C. En voor de allerlekkerste kop thee experimenteer je een beetje met de temperatuur, trektijd en hoeveelheid thee.

Groene thee en gezondheid

Er worden veel gezondheidsclaims gedaan met betrekking tot groene thee. Zo zou je er van afvallen, werkt het cholesterol verlagend en kon het weleens het medicijn zijn tegen kanker. De vraag naar groene thee pillen, poeders en extracten is dan ook enorm. Omdat het grootste deel van deze gezondheidsclaims niet wetenschappelijk worden ondersteund, doen wij hier verder geen uitspraken over. Wij drinken groene thee vooral omdat het heel erg lekker is.

Uit onderzoek van Koffie en Thee Nederland blijkt dat slecht een kleine hoeveelheid van de Nederlandse theedrinkers weet dat groene thee cafeïne bevat. Nu wordt cafeïne in thee geen cafeïne genoemd, maar theïne. Het is een natuurlijk product dat bekend staat om de stimulerende werking. Je kunt dus ook een kop thee nemen om je energieker te voelen.

Natuurlijk is het drinken van groene thee gezond, maar niet meer of minder dan het drinken van zwarte thee. Het verschil in deze twee theesoorten ontstaat doordat de blaadjes van zwarte thee zijn geoxideerd en de blaadjes van groene thee niet. Dit proces verandert wel de kleur en smaak, maar heeft nauwelijks invloed op de gezondheidseffecten, aldus het Voedingscentrum.

Camellia sinensis

Alle thee komt van dezelfde plantensoort, de Camellia sinensis. De manier waarop het theeblad wordt verwerkt bepaalt de uiteindelijke de theesoort – bijvoorbeeld groen, wit of zwart.

Groene thee wordt gemaakt door de theebladeren na het plukken te verflensen. Tijdens dit proces verliezen de theebladeren hun vocht en verwelken. Direct hierna wordt het blad verhit, zodat er geen oxidatie kan plaatsvinden en het blad groen blijft.

Door te variëren in het rollen en drogen van de theebladeren ontstaan verschillende soorten groene thee. Het land van herkomst, de manier van plukken, het klimaat en plukseizoen zijn van invloed op de smaak van de thee.

Diversiteit aan smaak

Dus alles onder elkaar; de ene groene thee is de andere niet, er zijn veel verschillende smaken. Let op dat je de thee niet te heet zet en experimenteer om jouw smaak te vinden. Drink thee niet specifiek voor de gezondheidsredenen, maar ook omdat het heel erg lekker is.