Elke dag vers gemengd en gemalen
Op werkdagen voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden.
Speciaal voor jou op bestelling gemalen

De geboortedag van Boeddha

Op de achtste dag van de vierde maand proosten we gezamenlijk met een kop Buddha Amacha op de verjaardag van Boeddha. Ergens in 623 voor Christus, de precieze dag is onbekend, werd Siddhartha Gautama geboren in de beroemde tuinen van Lumbini, Nepal.

Hana Matsuri

In Japan wordt deze dag groots gevierd tijdens Hana Matsuri, het bloemenfestival. Bij tempels door het hele land staat een klein, met bloemen versierd, altaar. In het midden hiervan een baby Boeddha beeld. De rechterhand van het beeld wijst naar de hemel, zijn linkerhand naar de aarde. De bezoekers aan de tempel leggen bloemen neer en gieten Amacha, zoete thee, over het beeld. Dit staat voor het stromen van het water over het hoofd van Boeddha tijdens zijn geboorte. Sommige bezoekers nemen de Amacha mee naar huis om te drinken en kennen er magische krachten aan toe, zoals het uitbannen van kwade geesten.

Buddha Amacha

Speciaal voor de verjaardag van Boeddha verkopen wij Buddha Amacha. Een Japans intens zoete kruidenthee van Hydrangea blad, een variëteit van de Hortensia.
De geboorte van Siddhartha Gautama

Vanuit de hemel plande Boeddha zijn geboorte zorgvuldig. Hij koos continent, geboorteplaats, moeder en het moment van de geboorte. Een lastige keuze wanneer je de hele wereld tot je beschikking hebt, maar uiteindelijk koos Boeddha voor de Gautama familie. Koning Suddhodana en koningin Maya woonden in een groot paleis in Kapilavastu. Geen slechte keuze, al zeg ik het zelf.

De conceptie verliep op geheel bovennatuurlijke wijze. Boeddha daalde vanuit de hemel neer in de zij van zijn moeder. Deze zwangerschap werd bij haar aangekondigd via een droom over een witte olifant met zes slagtanden die haar zij binnendrong. Tijdens de Hana Matsuri zie je de afbeelding van de witte olifant vaak op posters terugkomen.


De tuinen van Lumbini

Volop zwanger liep koningin Maya langs de tuinen van Lumbini toen Indra, de heer van de goden, een grote storm met veel wind veroorzaakte. Iedereen schuilde in de tuinen, zo ook Maya. Indra nam daarna de gedaante aan van een oude vrouw en ving de baby op in zijn schoot. Baby Boeddha stond op, liep een stukje en sprak zijn eerste woorden. Hij vertelde dat dit zijn laatste leven was en niet meer herboren zou worden. Er viel een stroom warm en een stroom koud water over zijn hoofd. Hieruit ontstond de bron in de tuinen van Lumbini.

Vier ontmoetingen

Kort na de geboorte van Siddhartha voorspelde een waarzegger zijn toekomst. Volgens de waarzegger zou Siddhartha het ouderlijk huis verlaten en Boeddha worden. Omdat de koning niet wilde dat hij het huis verliet, liet hij meerdere vertrekken bouwen. Koning Suddhodana bood hem het meest luxe leven in de hoop de voorspelling af te wenden.

Ondanks de goedbedoelde pogingen van de koning om Siddhartha binnen te houden, maakte hij op 29-jarige leeftijd toch zijn eerste tocht buiten de paleismuren. Tijdens zijn tocht (in sommige legendes gebeurde het tijdens meerdere tochten) ontmoet hij vier mannen, volgens sommigen opgezet door de goden. Eerst ontmoet hij een oude man. Siddhartha raakte van slag bij het zien van de oude man en vroeg zijn koetsier om uitleg. De koetsier vertelde dat geen enkele sterveling aan deze vorm van lijden en verval kan ontkomen. Daarna ontmoette hij een zieke man, een overleden man en een asceet. Hij vroeg de koetsier nogmaals om uitleg. De koetsier prees de asceet en zijn religieuze leven. Na het horen van dit verhaal besloot Siddhartha de wereld in te trekken.

Zijn vader verzette zich tegen de keuze van zijn zoon en deed er alles aan om hem te laten blijven. Maar zelfs een harem van 60.000 vrouwen was niet genoeg om Siddhartha te overtuigen. Na zes dagen met zijn harem te hebben doorgebracht, had hij er genoeg van. De goden brachten iedereen in het paleis in een diepe slaap en spoorden Siddhartha aan het paleis te verlaten.

Siddhartha stapte naar buiten, keek nog een laatste keer om en nam afscheid van zijn prinselijke leven. Hij trok de wereld in, op zoek naar bevrijding van alle lijden.