Elke dag vers gemengd en gemalen
Op werkdagen voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden.
Speciaal voor jou op bestelling gemalen

De Chinese theeceremonie

De Chinese Gong Fu Cha theeceremonie staat voor theezetten met vakmanschap, aandacht en zorg. In deze blog leggen we je stap voor stap uit hoe je deze ceremonie doorloopt én uiteindelijk geniet van het perfecte kopje thee.

De Gong Fu Cha ceremonie

In tegenstelling tot de Japanse theeceremonie is in de Gong Fu Cha ceremonie de thee belangrijker dan de presentatie. De essentie is dat de smaak en het aroma van de thee optimaal naar voren komt en de ziel rust en tevredenheid krijgt bij het maken en drinken van de thee. Daarom zorg je, voordat je met de ceremonie begint, voor de juiste sfeer. Kies voor rustige muziek of natuurgeluiden, dim eventueel het licht en zet de theeset klaar.

Als je de juiste sfeer gecreëerd hebt, kun je beginnen met het eerste deel van de ceremonie, de voorbereiding. Het tweede deel bestaat uit het zetten, uitschenken en drinken van de thee. Het laatste deel bestaat uit het opruimen, wat ook met aandacht gebeurt.

Deel 1: Voorbereiding

De eerste stap heet de theepot en kopjes opwarmen. Zet de theepot en kommetjes (en eventueel andere accessoires) op het dienblad met opvangbak. Vul de theepot half tot driekwart met heet water en doe de deksel erop. Giet heet water over het hele theepotje en vul daarna de kommetjes met het water uit het theepotje. De gevulde kommetjes laat je even staan om ze te reinigen en op te warmen.

De tweede stap heet waardeer de fantastische thee. Schep de thee uit de verpakking met een theemaatschep, zonder er met de handen aan te komen. Hiermee voorkom je dat huidvetten invloed uitoefenen op het aroma en de smaak van de thee. Leg de thee bij voorkeur in een kommetje, zodat je de thee kunt zien en ruiken, en een goede indruk krijgt van de kwaliteit.

De derde stap heeft de naam de zwarte draak komt het paleis binnen. Vul de theepot met theeblaadjes. De hoeveelheid hangt af van de grootte van je theepot, de sterkte van de thee en jouw eigen smaak. Tot slot leeg je de met water gevulde kommetjes door ze uit te schenken in het dienblad. Zijn de kommetjes te heet, gebruik dan een (houten) pincet op ze op te tillen.

Deel 2: Theezetten en uitschenken

Haal de deksel van de theepot en giet het water, wat op de juiste temperatuur is gebracht, vanaf een grote afstand in de theepot totdat hij overloopt. Belletjes die zich vormen op het wateroppervlakte schep je voorzichtig met de deksel weg, net als het overtollige water op de rand van de theepot. Dit wordt de voorjaarswind borstelt het oppervlakte genoemd. Leg daarna de deksel op de theepot en een theezeefje op de pitcher (het kannetje). Bij gerolde en ongerolde losse thee schenk je dit eerste zetsel meteen uit in de pitcher en eventueel in de kommetjes. Bij samengeperste Puerh thee wacht je 5 tot 8 seconden voordat je de thee uitschenkt in de pitcher en eventueel in de kommetjes.

Giet dan de kommetjes direct weer leeg in de pitcher, en bewaar dit eerste zetsel. Vul de theepot opnieuw met water, wat op de juiste temperatuur is gebracht voor de thee, totdat het water de rand raakt. Deze keer schenk je het water vanaf een kleine afstand in de theepot. Daarom wordt dit opnieuw inschenken met een kleine afstand van de theepot genoemd. Schep wederom eventuele belletjes op het wateroppervlakte voorzichtig weg met de deksel en leg deze op de theepot. Overgiet de theepot met het eerste zetsel uit de pitcher. Dit heet de theepot doorweken. Wacht nu 6 seconden voor gerolde en ongerolde losse thee, en 10 à 15 seconden voor samengeperste Puerh thee. Schenk de thee uit, door het theezeefje, in de pitcher.

Schenk vervolgens de thee vanuit de pitcher in de kommetjes. Doe dit in meerdere schenkbeurten om de thee evenredig te verdelen. De kommetjes worden altijd in dezelfde volgorde ingeschonken. Thee die overblijft giet je in het dienblad.

Je kunt nu genieten van het aroma en de smaak van de thee. Dat doe je, zoals de etiquette voorschrijft, door de thee in drie (kleine) slokjes te drinken. Het eerste slokje is om de smaak op te nemen, de tweede iets grotere slok om de thee te proeven en als laatste weer een klein slokje om de nasmaak op te nemen.

Maak je naast kommetjes ook gebruik van aromakopjes, dan schenk je de thee vanuit de pitcher eerst in de aromakopjes. Dit heet het baden van het aromakopje. Draai de kommetjes op de kop en plaats ze boven op de aromakopjes. Dit wordt de draak en de feniks in een gelukkig verbond genoemd. Draai nu het aromakopje met het kommetje erop in een keer om. Het aromakopje staat nu omgekeerd in het kommetje. Dit wordt de karper draait zich om genoemd. Tegenwoordig wordt dit als een rituele handeling gezien om voorspoed, goede gezondheid en veel geluk te wensen. Til nu de aromakopjes op en zet deze naast de kommetjes. Dit heet respectvol ontvangst van de aroma van de thee. Geniet van het aroma van de thee door even aan het aromakopje te ruiken. Hierdoor worden je smaakpapillen getriggerd en smaakt de thee nog lekkerder.

Deel 3: Opruimen

Na de ceremonie schraap je de achtergebleven restjes thee uit de theepot met een theelepel. Daarna reinig je de theepot en alle accessoires met kokend heet water. Denk eraan dat een ongeglazuurde theepot en kommetjes niet gereinigd kunnen worden met een schoonmaakmiddel of afwasmiddel. Deze middelen worden opgezogen door de theepot en kommetjes. Dat beïnvloed voor altijd de smaak van de thee die gezet wordt. Leeg het dienblad en reinig deze met kokend heet water. De theepot en accessoires kun je op het dienblad te drogen leggen, zodat straks alles klaar is voor een nieuwe ceremonie.

Tips
De ceremonie eerst eens bekijken voor je aan de slag gaat? Op Youtube zijn veel filmpjes te vinden. Wij raden jullie deze aan: