Elke dag vers gemengd en gemalen
Op werkdagen voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden.
Speciaal voor jou op bestelling gemalen

De 5 meest voorkomende duurzame keurmerken

Kies jij je koffie en thee nu alleen op smaak, maar wil je er ook met een goed gevoel van kunnen genieten? Wij zetten de meest voorkomende duurzame keurmerken en hun betekenis voor je op een rij.

Het grootste deel van onze koffie- en theesoorten heeft een duurzame certificering. Grote kans dat je onbewust al heel verantwoord bezig bent, dus dat is mooi! Maar het kan natuurlijk zijn dat je precies wilt weten hoe je de wereld dagelijks beter drinkt. Dit zijn de 5 meest voorkomende duurzame keurmerken op je koffie- en theeverpakking.

1. Het Europees Keurmerk voor Biologisch

Op veel van onze verpakkingen vind je het Europees Keurmerk voor Biologisch. Dit (meestal) heldergroene logo geeft aan dat de koffie of thee in de verpakking op biologische wijze is geproduceerd.

Dat betekent dat de gewassen zijn geteeld zonder kunstmatige bestrijdingsmiddelen, genetische modificatie en kunstmest. En er wordt verantwoord gebruik gemaakt van energie en natuurlijke hulpbronnen als water, bodem, organische stoffen en lucht.

Het keurmerk wordt beheerd door de Europese Unie en in Nederland gecontroleerd door Skal.

Duurzame-Keurmerken-01

2. Fairtrade – Max Havelaar

In Nederland is Stichting Max Havelaar eigenaar van het Fairtrade keurmerk, ook wel bekend als het Max Havelaar keurmerk. Het is hun missie om - met steun van de consument - de handel eerlijker te maken en de positie van de boeren en arbeiders te versterken.

Om het Fairtrade keurmerk te mogen gebruiken moeten boeren coöperaties opzetten om hun producten te verkopen. Daarnaast stelt Fairtrade ook milieueisen; bepaalde bestrijdingsmiddelen zijn verboden en er zijn eisen voor energieverbruik en afval- en waterbeheer.

De handelaar betaalt een gegarandeerde minimumprijs en altijd een vaste ontwikkelingspremie. De boeren investeren deze premie naar eigen inzicht in voorzieningen voor de gemeenschap of in verbetering van teelt en bedrijfsvoering.

De producten met het keurmerk zijn 100% Fairtrade, dit wordt gecontroleerd door een onafhankelijke partij. Wil je weten welke producten een certificering ontvangen en waarom producten niet altijd 100% Fairtrade geproduceerd (kunnen) worden? Lees meer op de website van Max Havelaar.

3. Rainforest Alliance

Rainforest Alliance zet zich in voor natuurbehoud en betere sociale omstandigheden in landbouw, bosbouw en toerisme. Ze streven naar een wereld waarin mens en planeet in evenwicht zijn.

Het Rainforest Alliance keurmerk krijgen de boeren niet zomaar. Er mogen sinds 2005 geen hoogwaardige ecosystemen zijn vernietigd voor de teelt en natuurgebieden, fauna en flora moeten worden beschermd.

De boeren werken met een managementsysteem om duurzaam water- en afvalbeheer en spaarzaam gebruik van chemische middelen te stimuleren en arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden te borgen.

Lees hier meer over het Rainforest Alliance keurmerk.

4. Café Femenino

Koffie met het Café Femenino keurmerk is afkomstig van vrouwelijke koffieproducenten die zijn aangesloten bij Café Femenino. Voordat zij zich kunnen aansluiten, moeten ze aan een aantal voorwaarden voldoen.

De koffie moet volgens Fairtrade en biologische standaard worden verbouwd. En ze moeten een actieve rol (willen) vervullen binnen hun gemeenschap.

Elke vrouwelijke koffieproducent die deelneemt aan het programma verkoopt haar oogst aan de coöperatie. Deze betaalt direct aan haar en verwerkt de koffie gescheiden van de overige koffie. Inkopers doneren een percentage aan het Café Femenino fonds waarmee het ontwikkelingsprogramma wordt ondersteunt.

Wil je meer lezen over het Café Femenino programma? Je leest hier onze blog.

5. UTZ Certified

UTZ stimuleert duurzame landbouw en een betere toekomst voor boeren en arbeiders, hun families en het milieu. Door te kiezen voor betere landbouwmethodes wordt de opbrengst van de landbouw groter en de kwaliteit beter, zonder dat natuurlijke hulpbronnen worden uitgeput en de natuur wordt beschadigd. De boeren krijgen niet alleen een beter inkomen, maar ook betere toekomstvooruitzichten.

UTZ stelt eisen aan een goede landbouwpraktijk, sociale arbeidsverhoudingen en verantwoorde omgang met het milieu, als optimaal gebruik van water, land en meststoffen, en het voorkomen van ontbossing.

UTZ is in 2018 gefuseerd met Rainforest Alliance. Eind 2019 wordt een nieuw, gezamenlijk certificatieprogramma gepresenteerd.

Duurzame-Keurmerken-02