Elke dag vers gemengd en gemalen in Haarlem
Op werkdagen voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden
Speciaal voor jou op bestelling gemalen

Café Feminino Bolivia: vrouwen-empowerment

Achter onze nieuwe specialty koffie Café Feminino schuilt een krachtig verhaal over vrouwen empowerment. Ontdek meer over het verhaal achter deze aromatische koffie.

Ondersteun vrouwen-empowerment met Café Feminino Bolivia

Ondersteun met elke slok sociale rechtvaardigheid en vrouwenemancipatie in de koffiewereld. De Café Feminino wordt namelijk geproduceerd door 42 vrouwelijke koffieboeren verbonden aan het Café Femenino Coffee Program. Dit koffieprogramma opereert in meerdere landen en zet zich in voor het beëindigen van de armoedecyclus die de vrouwelijk koffieboeren over de hele wereld treft. Dit initiatief biedt erkenning voor het werk dat de vrouwen leveren, verminderen het fysieke, emotionele en seksuele misbruik van vrouwen, zorgt voor de verhoging van het inkomen en zorgt ervoor dat meisjes ook naar school kunnen.

Het ontstaan

Het Café Femenino programma is ontstaan uit de ideeën van Isabel Uriarte Latorre, van de Peruaanse koffiecoöperatie PROASSA, en haar man Victor Rojas Diaz. Tijdens hun werk – het bieden van ondersteuning en trainingen aan kleine producenten – zagen ze dat vrouwen vaak meewerkten aan de koffieproductie, maar het hun man was die de koffie verkocht en het geld kreeg. Deze inkomsten werden niet altijd gedeeld met de rest van het gezin. Isabel en Victor zochten naar een manier om deze vrouwen te helpen en hun positie binnen de gemeenschap te versterken.

Het Café Femenino programma

In 2004 richtten zij, samen met enkele vrouwelijke koffieproducenten en Organic Products Trading Company (OPTCO), Café Femenino op. Een programma waarbij vrouwelijke koffieproducenten zich kunnen aansluiten als ze zich kunnen vinden in het feit dat ze hun koffie volgens de criteria van Café Femenino verbouwen: Fairtrade en biologisch. Daarnaast moeten ze een actieve rol vervullen binnen hun gemeenschap. Veel van de Café Femenino vrouwen zijn mishandeld en verlaten, en wonen alleen met hun kinderen zonder enige andere vorm van inkomen. Ondanks deze tegenslagen streven ze naar een beter leven.

Hoe werkt het?

Elke vrouwelijke koffieproducent die deelneemt aan het programma, verkoopt haar oogst aan de coöperatie. Deze betaalt direct aan haar en verwerkt de koffie gescheiden van de overige koffie. De OPTCO betaalt een extra premie voor deze koffie en exporteert deze naar de internationale markt. De inkopers doneren een percentage aan het Café Femenino fonds, die daarmee de ontwikkelingsprogramma’s steunt. Voor het eerst krijgen deze vrouwen de erkenning als koffieproducenten die ze verdienen.

De smaak van Café Feminino Bolivia

De Café Feminino is een zachte friszoete koffie met een ronde en romige body. Het heeft een zeer prettige, lichte aciditeit, vergelijkbaar met die van een friszoete appel. Na het afkoelen zijn juist iets granige tonen te herkennen. De koffie laat zich omschrijven als een aangename, toegankelijke koffie die volledig in balans is. Probeer nu de Café Feminino en draag met elke slok bij aan vrouwen empowerment.