Elke dag vers gemengd en gemalen
Op werkdagen voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden.
Speciaal voor jou op bestelling gemalen

Bevat espresso meer cafeïne?

Cafeïne is een natuurlijk product en staat bekend om de stimulerende werking. Het is het bekendste bestanddeel van koffie, maar zit ook in thee, cola en cacao. De hoeveelheid cafeïne varieert per koffiesoort. Kom erachter hoeveel cafeïne in espresso zit en of dit meer is dan in andere koffies.

Om erachter te komen of een espresso meeer cafeïne bevat dan andere koffiesoorten, moeten we eerst terug naar de basis. Waar komt de hoeveelheid cafeïne in koffie vandaan en hoeveel cafeïne zit er eigenlijk in een espresso en in ander koffiesoorten?

Cafeïne in Robusta versus Arabica

Robusta koffie bevat gemiddeld bijna twee maal zoveel cafeïne als Arabica koffie. Dit heeft te maken met de hoogte waarop de koffie groeit. De koffieplant maakt cafeïne aan om zichzelf te beschermen tegen parasieten en ziektes. Op lagere hoogtes, waar de Robusta boon groeit, komen meer ziektes en parasieten voor, waardoor de plant zich extra moet beschermen. De Arabica boon heeft deze natuurlijke bescherming niet nodig, omdat hij een stuk hoger groeit. Dit zorgt ervoor dat een Arabica boon minder cafeïne bevat dan een Robusta boon. Hoeveel cafeïne in een espresso zit, is dus afhankelijk van de koffieboon. 

Hoeveelheid cafeïne bij de verschillende zetmetodes

Cafeïne (of coffeïne) is goed wateroplosbaar en komt dus gemakkelijk vrij bij het zetten van koffie. Hoeveel cafeïne er in koffie zit, is afhankelijk van hoe lang de koffie in aanraking is geweest met het water. De extractieopbrengst van cafeïne bij filterkoffie is 100%. Het water loopt langzaam door het koffiemaalsel, waardoor de cafeïne goed kan oplossen in het water. Bij de espresso zetmethode wordt slechts 75-85% gehaald. Dit percentage is lager door de korte contacttijd tussen het koffiemaalsel en water. De hoeveelheid cafeïne in espresso is in verhouding dus lager dan bij een kop filterkoffie. Het cafeïnegehalte per kop is dus afhankelijk van de zetmethode en de hoeveelheid in koffie het kopje.

In het onderstaande schema zie je makkelijk hoe de verschillende soorten koffie (en thee!) zich tot elkaar verhouden.

Product Consumptie eenheid Mg cafeïne per consumptie
Filterkoffie 125 ml 85
Oploskoffie 125 ml 60
Espresso 50 ml 65
Cafeïnevrij 125 ml 3
Thee  125 ml 30

 

Hoeveel cafeïne in espresso

Concluderend, een espresso bevat niet meer cafeïne dan een filterkoffie. Wel bevat een espresso meer cafeïne dan oploskoffie. Een belangrijke rol hierbij speelt de hoeveelheid water. Zou je espresso drinken in dezelfde hoeveelheid als een filterkoffie, dan bevat een espresso wel meer cafeïne. Hoeveel cafeïne in espresso verschilt ook nog per boon. Wil je meer cafëine in je espresso kies dan voor een robusta boon. Liever een espresso met minder cafeïne? Ga dan voor een Arabica. 

Gezondheidseffecten van cafeïne

Ongeveer een half uur na het drinken van een kopje koffie, treedt het effect van de cafeïne in werking. Cafeïne verbetert de concentratie en prestatie en het verdrijft vermoeidheid, Toch heeft het nemen van teveel cafeïne nadelige effecten, zoals rusteloosheid, angstgevoelens, slaapproblemen of hoofdpijn. De hoeveelheid cafeïne waarbij iemand zich comfortabel voelt, loopt echter sterk uiteen. 

Uitgebreide informatie over de gezondheidseffecten van koffie is te vinden op koffieengezondheid.nl