Elke dag vers gemengd en gemalen
Op werkdagen voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden.
Speciaal voor jou op bestelling gemalen

5 kenmerken van een goede Matcha

Met de stijgende populariteit van Matcha neemt ook het aanbod in de winkels toe. Maar omdat je geen kostbare Matcha door je cakemix mengt en met mindere kwaliteit Matcha geen smaakvolle theeceremonie kunt houden, is het handig om te weten hoe je de verschillende gradaties Matcha herkent.

Herken kwaliteit

Door op de volgende vijf kenmerken te letten, maak je onderscheid tussen de verschillende gradaties en herken je snel wat voor kwaliteit Matcha je in handen hebt.

Herkomst
Check het land van herkomst. In het algemeen komt de hogere kwaliteit Matcha uit Japan. Wanneer Matcha voor een theeceremonie gebruikt wordt, wordt vaak gekozen voor Japanse Matcha.

Gevoel
Wrijf – indien mogelijk – de Matcha tussen je vingers. Aan het gevoel en textuur kun je beoordelen of de Matcha van hoge kwaliteit is. Een premium kwaliteit Matcha is erg fijn en voelt zijdeachtig. Een lage kwaliteit Matcha is wat grof en voelt korrelig tussen je vingers.

Kleur
Voor Matcha geldt: hoe groener, hoe beter. Een goede kwaliteit Matcha herken je aan een helder, frisgroene kleur. Matcha is een schaduwthee. Twee weken voor de pluk worden de theestruiken met matten of zeilen in de schaduw gezet. De struiken reageren hierop door extra chlorophyl aan te maken. Chlorophyl zorgt onder andere voor de groene kleur. Sommige bladeren zijn toch blootgesteld aan zonlicht, ouder of geplukt van een lager deel van de theestruik en heeft daardoor een mindere kwaliteit. De Matcha die hiervan gemaakt wordt heeft een geel/bruine kleur.

Smaak
Goede Matcha heeft een zoete, hartige (umami) smaak. De L-Theanine, het aminozuur dat thee zijn karakteristieke smaak geeft, wordt ook geproduceerd tijdens het schaduwproces. Omdat in Matcha van een mindere kwaliteit minder L-Theanine aanwezig is, is de smaak daarvan vaak bitterder.

Prijs
Matcha is verkrijgbaar in verschillende gradaties, maar ook in prijzen. De gemiddelde prijs voor een premium kwaliteit ligt rond de €35,- voor 30 gram. Matcha is ook voor een paar euro te koop, maar het verschil is zeker merkbaar.

Koop je Matcha met het doel om het te gaan drinken, kies dan voor een goede kwaliteit Matcha. Deze heeft een zachte smaak en fijn mondgevoel. Een lagere kwaliteit Matcha is grover, voelt korrelig in je mond en kan soms bitter zijn. Deze Matcha is minder geschikt voor het houden van ceremonies, maar is prima te verwerken in recepten.

Matcha bij Simon Lévelt

Omdat wij willen dat je voor iedere gelegenheid Matcha in huis hebt, vind je in ons assortiment drie verschillende gradaties Matcha. De Matcha Kirishima Okumidori is de beste organic Matcha van Japan! De Matcha Uji Midori is een premium kwaliteit en zeer geschikt voor het houden van ceremonies of voor ‘gewoon’ een kom tussendoor. De Matcha Garucha is onze cooking grade en perfect om mee te bakken of te koken. De Matcha Garucha is van voldoende kwaliteit om te drinken, maar als je premium kwaliteit gewend bent, merk je zeker verschil.

Wil je meer weten over de geschiedenis van Matcha en hoe je zelf een theeceremonie houdt? Klik dan hier voor onze Matcha Masterclass.

 

Tags: Thee, Matcha, Japan, Chasen