Elke dag vers gemengd en gemalen
Op werkdagen voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden.
Speciaal voor jou op bestelling gemalen

1826 – Het jaar waarin het - echt - begon

Koffie & thee sinds 1817, zo staat het al jarenlang in het logo van Simon Lévelt. Het jubileumjaar in 2017 leek ons het perfecte moment om de Levelt-familiehistorie eens verder te onderzoeken.

Omdat het Mikkel nogal ambitieus leek om bijna 200 jaar aan informatie alleen door te spitten, schakelde ze hulp in. Samen met haar vader doorzocht ze de zolders van familieleden en dook een professionele archiefonderzoeker de archieven in. Tijdens deze zoektocht kwamen bijzondere feiten naar boven. 

Families Holterman en Tielen

Simon Levelt wordt geboren op 21 december 1775. Hij brengt zijn jeugd door in Haarlem en vertrekt als twintiger naar Amsterdam, waar hij in de leer gaat als kantoorbediende. Door zijn werk komt hij in aanraking met de zaken van enkele ondernemende families die persoonlijk en zakelijk nauw met elkaar zijn verbonden; de families Holterman en Tielen. Wanneer Maria Tielen in 1806 weduwe wordt, trouwt Simon in hetzelfde jaar met haar. Was het liefde of werd Simon haar als geschikte partner aangewezen, dat weten we niet..

 

Een belangrijk keerpunt in zijn leven en bepalend voor de generaties na hem, is het overlijden - op relatief jonge leeftijd - van een van zijn werkgevers Joseph Henrichs. Deze heeft samen met de familie Holterman een handelszaak en ook een winkel in koffie en thee. Simon wordt aangesteld als executeur-testamentair van de zeer uitgebreide nalatenschap én mag de winkel in koffie en thee voorzetten, als hij dat wil. En dat wil hij. Hij verhuist naar de Haringpakkerij 10 (nu de Prins Hendrikkade 19) waar hij de winkel voorzet als eigenaar. 

Een nieuwe generatie Levelt

Terwijl Simon in de eerste jaren naast koffie en thee ook kruidenierswaren verkoopt, starten zijn twee oudste zonen hun eigen winkels. Tweede zoon Bernardus opent omstreeks 1836 een winkel in tabak en sigaren op de Martelaarsgracht en in 1842 opent oudste zoon Hendrik een winkel in koffie, thee en kruidenierswaren in de Hoogstraat. Bernardus heeft in de Onkelboerensteeg nog een tweetal panden in bezit en vraagt voor één van de adressen een vergunning aan om een koffiebrander neer te zetten. Dit is waarschijnlijk de eerste koffiebrander voor de familie. In dit pand is de gevelsteen een ster. Aan deze gevelsteen wordt de merknaam De Ster ontleent, die tot het einde van de 20e eeuw als belangrijkste merknaam voor de onderneming zal worden gebruikt.

Op 15 mei 1850 overlijdt Simon op 74-jarige leeftijd, een maand nadat zijn vrouw Maria is overleden. Drie zoons en twee dochters blijven achter. De dochters en twee oudste zoons ondertekenen een vel papier, gedateerd juli 1850. De winkel aan de Haringpakkerij zal worden voortgezet door Jacobus Johannes Maria Levelt. Er komt geen advocaat of notaris aan te pas. Een simpel familieberaad, één regel tekst, de handtekeningen van vier broers en zussen en een familiebedrijf is geboren. 

Wat van Simon Lévelt is geworden is het werk van Jacob. Hij neemt geen genoegen met de Amsterdamse binnenstad als werkgebied en werft zijn klanten ook in Noord-Holland. De winkelier in koffie en thee wordt een groothandel die in een groot deel van de provincie aan collega’s levert. Hij bouwt zijn imperium gestaag uit. In 1871 koopt hij het pand aan de Prins Hendrikkade 26 en in 1877 koopt hij het buurpand op nummer 25 erbij. Jacob herkent de kracht van de vestigingsplek, zeker wanneer het een toplocatie wordt tegenover het Centraal Station. Al in 1865 siert hij de gevel op met aandachtstrekkers als koffiebalen en theekisten. Heel Amsterdam zal weten dat Simon Levelt hier gevestigd is. En met succes, want de bescheiden winkel in koloniale waren, wordt een bekende leverancier van koffie en thee. 

Koffie & thee sinds 1826

Tientallen dozen doorzoekend hoopt Mikkel een spannend familiegeheim tegen te komen; buitenechtelijke relaties, een verloren koffierecept, maar natuurlijk ook de officiële oprichtingsakte. Helaas werd deze niet gevonden. Wel vond ze vele andere documenten met daarop de verschillende woonadressen van Simon in Amsterdam. En, het was misschien niet de oprichtingsakte, maar het was zeker een verrassend document, met daarop een voor ons onbekend jaartal: 1826. Simon Levelt startte de winkel op de Prins Hendrikkade in 1826. Terwijl wij ons voorbereidden op het jubileumjaar, bleken we negen jaar jonger… Ondanks dat het tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is om te liegen over je leeftijd, konden we niet liegen over die van Simon Levélt. We lieten het bezinken en hakten de knoop door: Simon Lévelt sinds 1826! 

1817 of 1826, het blijft een lange familiegeschiedenis waarin negen jaar meer of minder eigenlijk niet uitmaakt. Al bijna tweehonderd jaar vinden de Levelts het geluk in het maken van de lekkerste koffie en thee. En omdat we dit geluk met jullie willen delen, nemen we jou de komende jaren graag mee op nieuwe avonturen om de mooiste koffie, thee en heerlijke smaken te ontdekken.