Krijg je jouw koffie- of theesmaak net niet helemaal perfect? We geven je tips om meer te kunnen genieten van je kop koffie en thee door antwoord te geven op de meest gestelde vragen.
Hoe kan ik mijn thee het beste bewaren?
Hoe lang laat ik mijn thee trekken?
Hoeveel cafeïne zit er in thee?
Hoeveel losse thee heb ik nodig?
Waarom smaakt mijn thee bitter?
Wat is het verschil tussen losse thee of thee uit een zakje?
Hoe zet ik snel een lekkere kop koffie?
Hoeveel koffie gebruik ik per kopje?
Waarom heb ik geen cremalaag op mijn espresso?
Welke maling kan ik het beste gebruiken?
Wat is het verschil tussen een ristretto, espresso en lungo?
Waarom schuimt mijn melk niet goed?
Hoe bewaar je koffie en hoe lang?
Waarom smaakt mijn koffie zuur?
Hoe kan ik mijn thee het beste bewaren?
Hoe verser de thee, hoe beter de smaak. Gelukkig blijft de smaak goed behouden als je thee onder de juiste omstandigheden bewaart.
Thee is extreem gevoelig voor licht, lucht, vocht en warmte. Deze factoren kunnen de smaak van de thee nadelig beïnvloeden. Door de thee op een donkere plek en in een goed afgesloten pot of blik te bewaren, blijft thee het best bewaard. Er zijn speciale theeblikken verkrijgbaar waarbij rekening gehouden wordt met licht, lucht en vocht. Hierin blijft je thee ongeveer een jaar vers.
Tip: thee geeft veel geur af en neemt ook geuren over. Bewaar daarom de theesoorten apart van elkaar.
Klik hier om alles nog eens rustig na te lezen.
Hoe lang laat ik mijn thee trekken?
En gaat het sneller als ik met het zakje hengel? Wanneer je hengelt met het zakje of door de thee roert, versnel je het oplosproces van kleine deeltjes die bitter kunnen smaken.
Met de volgende stappen zet je het perfecte kopje thee:
1. Kies de juiste zettijd. Je kunt hiervoor een tea timer gebruiken.
2. Laat de thee in alle rust trekken.
3. Verwijder het zakje en geniet van een heerlijk kopje thee.
Zelfs wanneer je bovenstaande stappen met uiterste precisie hebt opgevolgd, kan het zijn dat de thee nog niet helemaal naar je zin is. De kleinste aanpassingen kunnen al voor smaakverschil zorgen. Wissel eens af met de watertemperatuur, hoeveelheid thee of trektijd om te ontdekken hoe jij je thee het lekkerst vindt.
Klik hier om alles nog eens rustig na te lezen.
Hoeveel cafeïne zit er in thee?
Alle theesoorten bevatten cafeïne. In de basis is er dus geen verschil tussen bijvoorbeeld een zwarte of een witte thee. Wel kan de ene soort meer cafeïne bevatten dan de andere.
Thee bevat ongeveer 3% cafeïne (ook wel theïne genoemd). De precieze hoeveelheid is afhankelijk van de herkomst, cultivatietechniek en pluktijd.
Het zijn de watertemperatuur en de trektijd die bepalen hoeveel cafeïne er uiteindelijk in je kop thee terecht komt. Bij het lang laten trekken van thee krijgt de cafeïne ook de kans om volledig op te lossen in je kopje.
Een kop groene thee bevat minder cafeïne dan zwarte thee, omdat je groene thee met een lagere watertemperatuur zet.
Klik hier om alles nog eens rustig na te lezen.
Hoeveel losse thee heb ik nodig?
Je kunt losse thee zetten met verschillende soorten filters. Zo kun je gebruik maken van een wergwerpzakje of speciale herbruikbare filters.
De hoeveelheid thee die je gebruikt, hangt af van de hoeveelheid water.
Voor een grote kop thee van ongeveer 200 ml gebruik je ongeveer 2 gram losse thee.
Zet je een hele pot, kijk dan van tevoren hoeveel water erin gaat. Je kunt dan 10 à 12 gram thee per liter water aanhouden. Voor een snelle kop thee is er een theemaatschepje verkrijgbaar waarmee je gemakkelijk zo’n 2 gram kunt afmeten.
Tip: Smaken verschillen! Misschien doseer jij je thee lichter of zwaarder, gewoon omdat het lekkerder smaakt.
Klik hier om alles nog eens rustig na te lezen.
Waarom smaakt mijn thee bitter?
Als het gaat om de bitterheid van je thee, speelt de temperatuur van het water een belangrijke rol. Groene thee smaakt bijvoorbeeld snel bitter als je het zet met te heet water.
Je kunt het water op verschillende manieren op de gewenste temperatuur krijgen:
1. Waterkoker met instelbare temperatuur.
2. Water koken en gebruik maken van een thermometer.
3. Water koken en er een kleine hoeveelheid koud water aan toevoegen.
4. Water koken en even af laten koelen.
De ideale watertemperatuur
Groene of witte thee 60-80 ˚C | Oolong en Puerh 80-100 ˚C | Zwarte thee 95-100 ˚C
Klik hier om alles nog eens rustig na te lezen.
Wat is het verschil tussen losse thee of thee uit een zakje?
Je kunt bij het zetten van thee kiezen voor losse thee of thee in een zakje.
Beide komen van dezelfde theeplant, maar tijdens het sorteer- en droogproces van de theebladeren, worden de grote bladeren gescheiden van de kleinere.
De allerkleinste deeltjes worden gebruikt in een theezakje.
De grootte van het theeblad bepaalt de snelheid waarmee geur, kleur en smaak vrijkomen. Bij losse thee is de extractie langzamer omdat het blad zich moet ontvouwen voordat het smaak afgeeft.
Fijne blaadjes geven meestal minder complexe en minder verfijnde aroma’s af dan grof blad. Een theezakje is een goede oplossing voor een snelle kop thee.
Klik hier om alles nog eens rustig na te lezen.
Hoe zet ik snel een lekkere kop koffie?
Er zijn veel verschillende manieren om koffie te zetten. De één kost wat meer tijd dan de ander. Welke je kiest is heel persoonlijk.
Met de cafetière zet je snel een lekkere kop koffie.
1. Haal de deksel met filter van de cafetière.
2. Doe de koffie in de kan. Maal je de bonen zelf? Maal ze dan iets grover dan snelfiltermaling.
3. Schenk een kleine hoeveelheid heet water (92-96 ˚C) op de koffie.
4. Wacht ongeveer 30 seconden.
5. Giet de rest van het water erop en roer het een keer door.
6. Plaats de deksel op de kan en laat het 3 à 4 minuten trekken.
7. Duw het filter zachtjes naar beneden. Enjoy!
Klik hier om alles nog eens rustig na te lezen.
Hoeveel koffie gebruik ik per kopje?
De hoeveelheid koffie per kopje is ook afhankelijk van je smaak. Hou je van sterke koffie, dan kun je ervoor kiezen een schepje extra toe te voegen.
Over het algemeen kun je 6 à 7 gram koffie per 140 ml water aanhouden. Drink je koffie uit een gemiddeld koffiekopje, is dit meestal 140 ml. In een grote mok past ongeveer 200-300 ml koffie.
Koffiemaatschepjes zijn erg handig wanneer je geen koffie wilt afwegen. Omdat de inhoud van maatschepjes kan verschillen, kun je van te voren het beste even checken hoeveel koffie erin gaat.
Klik hier om alles nog eens rustig na te lezen.
Waarom heb ik geen cremalaag op mijn espresso?
Crema is wat een espresso visueel aantrekkelijk maakt. Het zijn de vetten en suikers die door de hoge druk uit de gemalen koffie worden geperst.
Het missen van de crema kan verschillende oorzaken hebben:
1. De koffie is te grof gemalen of er is te weinig koffie gebruikt.
2. De watertemperatuur is veel te hoog.
3. De koffie is te lang geleden gemalen.
Klik hier om alles nog eens rustig na te lezen.
Welke maling kan ik het beste gebruiken?
Je kunt je koffiebonen van grof tot heel fijn malen. Welke maling je gebruikt, hangt af van de zetmethode die je kiest en je eigen smaak. Over het algemeen geldt, hoe sneller de zetmethode, hoe fijner de maalgraad.
Zetmethode | Maalgraad |
Chemex | grof - zeer grof |
Hario V60 | grof - zeer grof |
Kalita | grof - zeer grof |
Cafetière | grof |
Clever Dripper | grof |
Cold Drip | grof |
Aeropress | snelfiltermaling |
Snelfilter | snelfiltermaling |
Toebroek | snelfiltermaling |
Espressopotje | fijn |
Espresso | fijn tot zeer fijn |
Turkse koffie | zeer fijn |
Klik hier om alles nog eens rustig na te lezen.
Wat is het verschil tussen een ristretto, espresso en lungo?
Een ristretto, espresso en lungo worden alle drie met evenveel koffie gezet. Het verschil zit in de hoeveelheid water en de zettijd.
- Bij het maken van een espresso stroomt er in 20-30 seconden zo’n 20-40 ml water in je kopje.
- Een ristretto wordt op een vergelijkbare wijze gezet, maar wordt eerder gestopt en heeft daarom een kleiner volume. Ristretto betekent ‘beperken, afsnijden, verkleinen’ en kun je zien als een verkleinde espresso.
- Een ristretto smaakt daardoor frisser en minder bitter dan een espresso.
- Lungo is afgeleid van het Italiaanse Caffe Lungo wat 'lange koffie' betekent en bevat twee keer zoveel water als een espresso.
Klik hier om alles nog eens rustig na te lezen.
Waarom schuimt mijn melk niet goed?
Een goede cappuccino heeft een stevige schuimlaag. Met deze 4 tips kan het niet meer mislukken.
1. Voor het goed opschuimen van melk dient deze goed koud te zijn. Zo krijgt de melk de tijd om luchtig te worden, voordat de melk te heet wordt tijdens het schuimen.
2. Te heet schuim verliest luchtigheid en zakt weer in.
3. Je kunt melkschuim tot maximaal 65 ˚C verhitten. Daarna gaat de structuur en smaak achteruit.
4. Alle melk die (voldoende) eiwitten bevat kan gebruikt worden om cappuccinoschuim mee te maken.
Klik hier om alles nog eens rustig na te lezen.
Hoe bewaar je koffie en hoe lang?
Om van elke kop koffie te kunnen genieten, is het belangrijk om de koffie goed te bewaren.
- Koffie kun je het best vrij van vocht, zuurstof en licht bewaren. Koffie bederft in principe niet, maar verliest wel zijn smaak.
- Gemalen koffie verliest zijn smaak en aroma sneller, omdat de kleine deeltjes met zuurstof in aanraking komen. Deze blijven beter behouden wanneer je de koffie in bonen bewaart.
- In een gesloten verpakking kun je koffie rustig een jaar bewaren. Maar over het algemeen geldt, hoe verser de koffie, des te mooier de smaak en aroma.
Klik hier om alles nog eens rustig na te lezen.
Waarom smaakt mijn koffie zuur?
Koffiebonen bevatten van nature verschillende zuren. In hoeverre deze zuren naar voren komen, hangt af van de roast, zetmethode en maalgraad.
De combinatie zetmethode en koffiesoort/roast spelen vaak een rol.
- Een licht geroosterde koffie kan in een espressoapparaat een zure koffiesmaak geven.
- Een grof gemalen koffie smaakt vaak iets zuurder dan een fijn gemalen koffie.
- Licht geroosterde koffies smaken over het algemeen rinser (zuurder) dan donker geroosterde koffies.
- Tip: Bij halfautomaten kan koffie ook zuur worden doordat de machine niet of onvoldoende gereinigd is. Dit heeft effect op de smaak van de koffie.
Klik hier om alles nog eens rustig na te lezen.