Hoe zet ik
een perfecte
cappuccino?
Hoe zet ik
een perfecte
cappuccino?
Hoe zet ik
een perfecte
cappuccino?
1. Kies de juiste koffieboon
De perfecte cappuccino, begint bij het zetten van een goede espresso met de juiste koffieboon. Kies voor een dark roast koffie, zodat je de lekkere koffiesmaak goed blijft proeven wanneer je de melk toevoegt. Ga bijvoorbeeld voor onze krachtige Kopi Ketiara uit Indonesië of onze rond en soepele Yellow Bourbon uit Brazilië.
Even geen behoefte aan cafeïne? Maak dan een heerlijke decaf cappuccino van onze cafeïnevrije Estrella.
In ons assortiment vind je nog meer dark roast koffiebonen, met elk een uniek smaakprofiel. Zo vind je zonder twijfel jouw perfecte koffieboon om een perfecte cappuccino mee te zetten. Kom langs in onze speciaalzaak voor advies of doe de online koffie keuzehulp en vind de boon die bij je past.
Probeer deze koffiebonen eens als cappuccino
2. Creëer overheerlijk melkschuim
Geen cappuccino zonder melk! Maar wat is de beste melk voor het maken van cappuccino? Volle houdbare melk schuimt goed en heeft een romige smaak, maar ook melkalternatieven zijn te gebruiken.
En hoe krijg je een mooie schuimlaag voor een cappuccino? Voor het creëren van het perfecte melkschuim, is de temperatuur van de melk erg belangrijk. Je wilt namelijk niet dat de melk te warm wordt, of te koud blijft. Een temperatuur tussen de 60 - 65°C is perfect voor de juiste smaaksensatie.
Het perfecte cappuccinoschuim bestaat uit microschuim, met hele fijne belletjes. Dit schuim smaakt niet alleen erg lekker, maar is ook goed voor latte art! Deze lekkere melkschuim creëer je met een stoompijp of melkopschuimer. Maar hoe gebruik je zo'n stoompijp? Daar helpen we je graag bij!
Doorloop het stappenplan, voor het maken van cappuccinoschuim met een stoompijp:
- Stap 1: Vul een melkkan voor 1/3 met koude melk.
- Stap 2: Houd de stoompijp iets onder de oppervlakte van de melk en draai de stoomkraan open.
- Stap 3: Je hoort een sissend geluid, dat klinkt als het scheuren van kranten. Terwijl de melk stijgt, beweeg je de melkkan naar beneden om de stoompijp onder de oppervlakte te houden.
- Stap 4: Als de melk 45 °C is zijn de eiwitten gestretcht en kan de melk nog een beetje verwarmd worden, door de stoompijp dieper in de melk te steken. Hierdoor tolt de melk rond.
- Stap 5: Stop wanneer de melk tussen de 60 en 65 °C is.
- Stap 6: Wals de kan en tik hem met de bodem op het aanrecht, om grote bellen te laten ontsnappen.
- Stap 7: De melk en het melkschuim is nu klaar om op de espresso te schenken. Geniet van je welverdiende koffiebreak met de perfecte cappuccino!
Tip: Om het zetten van de perfecte cappuccino nog eenvoudiger te maken, zijn er handige tools. Denk aan melkkannetjes, melkthermometers of melkopschuimers.
Handige tools voor het zetten van de perfecte cappuccino
Probeer deze koffiebonen eens als espresso
Met deze 3 tips maak je thuis een perfecte cappuccino
Hoe maak je de perfecte cappuccino? Hoe krijg je een mooie schuimlaag voor een cappuccino? En wat is de beste melk voor cappuccino? Op deze pagina leggen we het je graag verder uit.
Een heerlijke kop koffie met melk, een cappuccino of een latte, draait om de perfecte balans tussen espresso, melk en melkschuim. Wil jij leren hoe je thuis de perfecte cappuccino zet? Lees dan snel verder. Met onze drie tips word je een echte thuisbarista!
3. Het opschenken van de melk
Na het opschuimen is de melk en het melkschuim klaar om op de espresso te schenken. De truc is om hoog te beginnen en de melk eerst contact te laten maken met de espresso. Schenk de melk met draaiende bewegingen in de espresso, zodat de melk mooi verspreidt in de espresso. Daarna beweeg je de melkkan naar beneden, tot net boven het kopje. Nu ga je het melkschuim inschenken. Door de kan naar beneden te bewegen blijft het melkschuim tijdens het inschenken mooi op de koffie liggen. Dit is ook hét moment voor het creëren van latte art, dus ga aan de slag en laat je fantasie de vrije loop. Oefening baart kunst!
Heb je nog vragen over het maken van de perfecte cappuccino bij jou thuis? Kom langs in onze speciaalzaak en vraag het onze specialisten.