Ontmoet onze keurmeester & Q-Grader
Bij Simon Lévelt hebben al onze koffies en theesoorten een eigen brandprofiel en receptuur. Deze worden ontwikkeld door onze keurmeester en Q-Grader: Sandra Hermsen. Zij is de smaakexpert achter onze vertrouwde kwaliteit.

Het ambacht van keurmeester & Q-Grader
Sandra is keurmeester én gecertificeerd Q-Grader Arabica, een officiële kwalificatie voor koffiekenners wereldwijd. In Nederland zijn er slechts 28 Q-Graders Arabica actief, en wij zijn er trots op dat Sandra daar één van is. Een Q-Grader Arabica kun je gerust een échte koffiekenner noemen. De ‘Q’ staat voor Quality. Als Q-Grader werkt Sandra volgens de Specialty Coffee Association-methode (SCA). Deze wereldwijde standaard wordt gebruikt voor het beoordelen en classificeren van specialty coffee.
In samenspraak met productie bepaalt Sandra het brandprofiel van alle koffies die je in onze speciaalzaak vindt. Het vinden van het juiste brandprofiel is een heel proces. Het begint bij het branden van kleine porties koffie op een kleine koffiebrander. Na verschillende rondes van proeven en finetunen met ons team van koffie-experts wordt de keuze gemaakt voor de mooiste smaak. Het specifieke brandprofiel van elke koffie wordt door onze meesterbrander Michel nauwkeurig vastgelegd in de koffiebrander.
Sandra: "Het is elke dag weer bijzonder dat ik mag genieten van de mooiste thee- en koffiesoorten uit de wereld en daaruit hun fijnste karakter naar boven probeer te toveren."
Naast koffie ontwikkelt Sandra ook onze unieke theemelanges. Ze experimenteert in haar keurkamer met verschillende combinaties van thee, kruiden, bloemen en eventueel natuurlijke aroma’s. Als een recept slaagt, volgt een test in onze thee mengerij. Daarbij is het belangrijk dat de smaakkwaliteit zoals Sandra heb bedoeld heeft, behouden blijft tot aan de houdbaarheidsdatum. Na het bepalen van de ideale zetmethode draagt Sandra het recept over aan onze theemenger Marcel.
Het werk van een keurmeester en Q-grader is veelzijdig én vol van smaak. Sandra: “Het is altijd weer bijzonder dat ik mag genieten van de mooiste thee en koffiesoorten uit de wereld en daaruit hun fijnste karakter naar boven probeer te toveren. Als ik mensen vertel over mijn werk zijn ze altijd verbaasd dat je dit als beroep kan doen.”
Een wereld aan smaken
"Het werken met de producten zelf is het allermooist van mijn vak. Ik geniet enorm van het mengen van thee en het roosteren van koffie op mijn monsterbrander. Om de geuren op te snuiven als ik vers gebrande koffie maal om te keuren of een prachtige nieuwe theespecialiteit opschenk voor een keursessie met collega’s. Ook vind ik het altijd weer boeiend om met collega’s te praten over hun keurervaringen bij nieuwe koffie- en theesoorten. Soms is het lastig onder woorden te brengen wat je precies proeft tijdens een keursessie. Iedere koffie- of thee-expert heeft zijn/haar eigen persoonlijke smaak- en geurassociaties. Vaak herken je smaakomschrijvingen genoemd door andere keurmeesters bij een volgende keurronde. Het is een prachtig samenspel van proeven, benoemen en herkennen van smaken in ons keurteam", aldus Sandra.
Het vinden van de beste combinatie
Dagelijks is Sandra bezig met het naar boven halen van de mooiste tonen in koffie en thee. Daar gaan best wat sessies overheen; alleen de lekkerste smaken komen in ons assortiment.
"De grootste uitdaging is het vinden van de ultieme manier van roosteren van een koffie of het bepalen van de mooiste zetmethode voor een thee. Denk aan het bepalen van verschillende variabelen zoals dosering, temperatuur en tijd. Daarbij is het voor specialty koffie ook altijd een uitdaging om samen met andere keurders tot een objectieve keuring te komen met een eenduidig resultaat."
De favoriet van onze keurmeester en Q-Grader
Dé vraag aan een smaakexpert als Sandra is natuurlijk: wat drink je zelf het liefst?
“Ik ben fan van ongewassen koffie vanwege de diepzoete smaken en het verrassend rijke aromapalet. In het algemeen houd ik erg van Afrikaanse koffie vanwege het fruitige zoete karakter. Voor mij hoeft een koffie niet donker te zijn, bij een light roast koffie zijn de aroma’s vaak rijker en frisser.”
Sandra haar persoonlijke favorieten:
- La Victoria Huila Colombia Light: "Een prachtige weelderig aromatische koffie die nooit verveelt en heel mooi is als slow coffee”.
- Bukit Sari Imperial Black: “Een theesoort waar ik ’s avonds erg van kan genieten. Het is een zachte, vriendelijke zwarte thee met verrassende aroma’s en nauwelijks bitters.”
Laat je inspireren door het vakmanschap van Sandra en proef zelf de unieke smaken die zij samen met ons team ontwikkelt. Ontdek jouw favoriet in ons assortiment koffie en thee, stuk voor stuk met zorg geselecteerd.