Vier de lente met deze recepten

De komende dagen loopt het kwik op en laat de zon zich eindelijk zien. Speciaal voor het warme weer hebben wij 5 heerlijke ijstheerecepten geselecteerd.

1. King of Summer

Ingrediënten

  • 12 g King of Ti Kuan Yin – licht geoxideerde Oolong die lichtzoet en vol van smaak is.
  • 500 ml water van 80 ºC
  • 400 g ijsblokjes
  • ½ rode peper (optioneel)

 

Bereiding
Vul een grote kan met ijsblokjes. Kook het water tot 80 ºC (of laat het afkoelen) en zet hiermee de King of Ti Kuan Yin. Laat de thee 5 minuten trekken en schenk het uit over de ijsblokjes (shock brew methode). Voor een extra pittige ijsthee snijd je de rode peper in dunne schijfjes en voeg je deze aan de ijsthee toe.

 

2. Strawberry Moonlight

Ingrediënten

  • 8 g White Moonlight – Chinese witte thee met veel bladknop en wit dons.
  • 250 ml water van 85 ºC
  • 250 g ijsblokjes
  • 10 aardbeien
  • 2 takjes basilicum

 

Bereiding
Vul een kan met ijsblokjes en snijd de aardbeien in stukjes. Doe de helft van de aardbeien in de kan en verdeel de andere helft over de glazen. Scheur 1 takje basilicum in grove stukken en stop dit ook in de kan. Kook het water tot 85 ºC (of laat het wat afkoelen) en zet hiermee de White Moonlight. Laat de thee 2 minuten trekken en schenk het uit in de kan. Verdeel de ijsthee over de glazen en gebruik het laatste takje basilicum ter decoratie.

Tip
De Strawberry Moonlight is ook heerlijk wanneer je koolzuurhoudend water aan de ijsthee toevoegt. 

 

3. Four Seasons

Ingrediënten

  • 7 g Four Seasons Black – grofbladige bijzondere thee uit Taiwan.
  • 250 ml water van 85 ºC
  • 250 g ijsblokjes
  • 1 limoen
  • 1 el rietsuiker

 

Bereiding
Vul een kan met ijsblokjes en het sap van een halve limoen. Kook het water tot 85 ºC en zet hiermee de Four Seasons Black. Laat de thee 3 minuten trekken en schenk het uit in de kan. Pers de andere helft van de limoen uit boven een ondiep schaaltje en verdeel de rietsuiker over een ander schaaltje. Doop de randen van de glazen in de limoensap en daarna in de rietsuiker. Schenk daarna de ijsthee in de glazen.

 

4. The Green Dragon

Ingrediënten

  • 8 g Dragonwell Xi Hu Lung Ching – geurige Chinese groene thee.
  • 250 ml water van 80 ºC
  • 250 g ijsblokjes
  • 2 takjes basilicum
  • 3 schijfjes limoen
  • 1 plakje komkommer per glas

 

Bereiding
Vul een kan met ijsblokjes en limoenschijfjes. Kook het water tot 80 ºC en zet hiermee de Dragonwell samen met de basilicum. Laat de thee 2 minuten trekken en schenk het uit over de ijsblokjes. Schenk de ijsthee uit in de glazen en maak het af door een blaadje basilicum en een schijfje komkommer toe te voegen.

5. Ice Cold Keemun

Ingrediënten

  • 8 g Keemun Congou – volle Chinese thee met zoet aroma.
  • 250 ml water van 100 ºC
  • 200 g ijsblokjes
  • 25 ml appelsap
  • 20 ml sinaasappelsap

 

Bereiding
Vul een kan met ijsblokjes. Kook het water en zet hiermee de Keemun Congou. Laat de thee 5 minuten trekken en schenk het uit over de ijsblokjes. Schenk het appel- en sinaasappelsap bij de ijsthee en roer door. Verdeel de ijsthee over de glazen.

 

IJsthee in een handomdraai

Weinig ingrediënten in huis maar toch zin in ijsthee? Met een beetje voorbereiding maak je supersnel een simpele ijsthee. Je hebt alleen een kan, water en thee nodig. Ga uit van 10 gram thee op 1 liter water. Doe de thee in een kan en vul deze met (mineraal)water. Je kunt eventueel ook bruisend water gebruiken. Het enige dat je nu nog hoeft te doen, is de kan een nachtje in de koelkast laten staan.

Onze theetips voor ijsthee:
Four Seasons Black, Appel & Peer Fruitmelange, White Moonlight, Bosfruit, Sunny Citrus en Tropical Fruit.