Elke dag vers gemengd en gemalen
Op werkdagen voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden.
Speciaal voor jou op bestelling gemalen

Thuisbarista les 4: Aeropress

Met de Aeropress zet je letterlijk koffie in een handomdraai. En op twee verschillende manieren, met ieder een eigen smaakpatroon.

De Aeropress kun je op twee manieren gebruiken. De traditionele methode en de inverted methode. Volgens barista’s creëren de verschillende manieren een eigen smaakpatroon. De traditionele methode haalt de fijne nuances in de koffie naar voren, terwijl met de inverted methode zoete koffies beter tot hun recht komen.

Traditionele methode

  • Plaats het papieren filter in de houder, maak het een beetje nat en schroef hem op de Aeropress.
  • Voor de traditionele methode plaats je de onderste helft van de Aeropress, met het filter naar beneden, op een mok of kan.
  • Zorg dat hij stevig staat en vul de Aeropress met gemalen koffie. Als je zelf de bonen maalt, maal ze dan iets fijner dan voor snelfilter.
  • Schenk een kleine hoeveelheid warm water (92-96 °C) op de koffie om het te laten bloomen (opwellen). Het kan zijn dat er wat druppels water door het filter komen, dat is geen probleem.
  • Schenk daarna het water op tot 250 ml, roer het eventueel even door, en plaats de bovenste helft van de Aeropress erop. Er ontstaat een vacuüm dat ervoor zorgt dat de koffie niet doorloopt.
  • Wacht zo’n 30 tot 60 seconden voordat je de Aeropress doorduwt. Probeer hem binnen de 30 tot 45 seconden door te duwen. Doe dit wel voorzichtig! Je moet namelijk best wat kracht zetten om de Aeropress naar beneden te duwen.

Sta je na deze uitleg nog steeds met een deel van de Aeropress in iedere hand? Kijk dan even naar het filmpje hieronder.

Inverted methode

  • Om de Aeropress te gebruiken op de inverted methode, duw je het bovenste gedeelte een klein beetje in het onderste gedeelte. Het rubber moet de Aeropress goed afsluiten.
  • Daarna draai je hem ondersteboven. De Aeropress staat ondersteboven als het gedeelte dat je gebruikt om hem door te duwen onderop staat en het filter helemaal bovenop komt.
  • Als de Aeropress stevig staat, vul je de cilinder met koffie en schenk je er een kleine hoeveelheid warm water op om het te laten bloomen.
  • Na 30 seconden schenk je het water op tot 250 ml en roer je het voorzichtig door.
  • Schroef dan het filter erop en laat het 30 tot 60 seconden staan.
  • Draai de Aeropress om en zet hem bovenop een mok of kan. Daarna kun je hem voorzichtig doorduwen.

Volgende les

Zoals je ziet zet je met de Aeropress gemakkelijk koffie in een handomdraai. Het zal misschien even duren voordat de handomdraai ook soepel verloopt. Probeer de verschillende methodes om te kijken of je zelf smaakverschil ontdekt. In de volgende les: het Espressopotje.