Elke dag vers gemengd en gemalen
Op werkdagen voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden.
Speciaal voor jou op bestelling gemalen

Thuisbarista les 3: Drip Coffee

Drip coffee is niet meer dan ouderwets koffiezetten in een nieuw jasje. Waarschijnlijk heb je eerst even het gevoel alsof je op de camping koffie staat te zetten, maar over drip coffee is net even iets beter nagedacht.

Speciaal voor het zetten van slow coffee ontwierp Hario de V60. De groeven in de dripper zouden voor een perfecte doorloop van het water zorgen. Wat de smaak ten goede komt.

Drip coffee zetten

Als je ervaring hebt met de Chemex, heb je bij dit onderdeel van de cursus een kleine voorsprong. De zetwijze van drip coffee komt namelijk vrijwel overeen met die van de Chemex.

Plaats een koffiefilter in de dripper, zet deze op een kan en vul het filter met koffie. Meet de gewenste hoeveelheid water af en breng het op de juiste temperatuur. Schenk een kleine hoeveelheid water op de koffie om het te laten bloomen (opwellen) en wacht ongeveer 30 seconden. Als de koffie niet meer omhoog komt en de meeste CO2 is verdwenen, schenk je de rest van het water op de koffie in een draaiende beweging, net als bij de Chemex. De fijnheid van de maling bepaalt de extractietijd en daarmee ook de doorlooptijd. Voor de beste extractie zou de koffie tussen de 2 en 3 minuten moeten doorlopen.

Experimenteer met smaak

Bij deze zetmethode kun je experimenteren met de fijnheid van de maling. Focus niet alleen op de doorlooptijd, maar ook op de smaak van je koffie. Dat is uiteindelijk het belangrijkste. Net als bij de Chemex worden bij deze zetmethode de frisse fruittonen benadrukt, het zetsel is alleen nóg iets lichter. Koffie uit de Chemex heeft iets meer body.

Volgende les

In les 4: de Aeropress, zetten we een kop koffie in een handomdraai op wel twee verschillende manieren. Neem de tijd om te experimenteren met drip coffee!