Elke dag vers gemengd en gemalen in Haarlem
Op werkdagen voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden.
Speciaal voor jou op bestelling gemalen

Thee uit Nepal, met dank aan Darjeeling

Het prachtige Nepal staat vooral bekend om zijn bergachtige omgeving en de Mount Everest, maar het land heeft zoveel meer te bieden. Wie tijdens de populaire wandeltochten goed om zich heen kijkt, ziet onder andere rijstvelden, valleien, meren én natuurlijk theeplantages.

Met dank aan Darjeeling

De ligging van Nepal, dat grenst aan de Himalaya, China en India, zorgt voor een divers klimaat. Als je door de bergen wandelt, heb je te maken met het koude bergklimaat. Wandel je door de lager gelegen gebieden, bevind je je middenin een warm subtropisch klimaat. Dit maakt een groot deel van het land geschikt voor theeproductie, maar de theeplanten doen het vooral goed in het gebergte, op grote hoogte.

Veel Nepalese thee komt uit het oostelijke deel van Nepal, dicht in de buurt bij het bekende Darjeeling. Vanuit Darjeeling kwamen halverwege de 19e eeuw de eerste theeplanten naar Nepal. Niet alleen het planten van thee is door de Nepalezen overgenomen uit Darjeeling, ook de manier van thee produceren is gekopieerd.

CTC methode

Thee uit Nepal wordt gekarakteriseerd door twee soorten: orthodoxe thee en CTC (crush, tear, curl) thee. De thee die groeit in de warmere lager gelegen gebieden wordt meestal verwerkt volgens de crush, tear en curl methode. Bij dit verwerkingsproces worden drie stappen doorlopen. De geplukte theebladeren worden geplet (crush), versnipperd (tear) en gerold (curl). Uiteindelijk zijn de theebladeren zo fijn dat ze fannings worden genoemd. Deze kleine stukjes blad zijn vooral geschikt om in theezakjes te gebruiken.

Orthodoxe thee

Het produceren van thee volgens de orthodoxe methode biedt een inkomen voor bijna 20.000 theeboeren. Deze thee komt uit zes districten in Nepal: Ilam, Dhankuta, Kaski, Terhathum, Sindhulpalchok, en Panchthar. Hier staan een klein aantal medium tot grote theeplantages, maar je vindt hier vooral veel kleine plantages. Volgens de orthodoxe methode wordt de thee met de hand verwerkt of machinaal gerold.

De verschillende flushes - plukken - in Nepal komen overeen met die van Darjeeling. Een flush geeft aan in welk seizoen de thee is geplukt.

First Flush - Lentepluk

De periode waarin de allereerste theebladeren geplukt worden, heet de first flush of lentepluk. Deze periode loopt van maart – april.

Second Flush - Zomerpluk

In de tweede week van mei tot ergens in juli wordt de second flush - zomerpluk - geplukt.

Monsoon Flush - Regenpluk

In augustus – september is de tijd van de moesson en de monsoon flush, regenpluk. Door de overvloedige regenval wordt de productie hoog opgevoerd.

Autumn Flush - Herfstpluk

De autumnals - herfstpluk - vindt plaats in oktober – november. In deze periode is het droger, maar ook kouder geworden. De theebladeren groeien weer wat langzamer en krijgen de kans om hun smaak te ontwikkelen.

Vanwege de ligging - in de buurt van Darjeeling - komt de smaak en het aroma van Nepalese thee sterk overeen met thee uit Darjeeling. Maar Nepalese thee is donkerder en heeft een meer delicate en licht zoete smaak.

Thee uit Nepal

Vanaf eind februari vind je twee nieuwe biologische theeën uit Nepal in ons assortiment. De Nepal Groen zal de komende maanden worden vervangen door de Nepal Green Himalayan Pine: een aromatische, volle, groene thee, met een klein bittertje in de afdronk en meestal afkomstig uit het Dhankuta district. De Nepal Shangri La is een zwarte thee met veel bladknop uit het Ilam district. De thee is zacht geurig en licht bloemig.