Elke dag vers gemengd en gemalen in Haarlem
Op werkdagen voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden.
Speciaal voor jou op bestelling gemalen

Thee met een (bij)smaakje

Smaakjestheeën zijn razend populair. Toch heerst er ook de nodige kritiek, want in veel gevallen zijn er aroma’s aan toegevoegd. Deze vermomde suikerbommetjes kun je beter vermijden.. Of niet?

Laten we bij het begin beginnen. Bij het aromatiseren van thee wordt gebruik gemaakt van smaakstoffen waarbij we twee soorten onderscheiden: aroma’s en natuurlijke aroma’s. Een gewoon aroma is een smaakstof die niet in de natuur voorkomt en op chemische wijze wordt gemaakt. Natuurlijke aroma’s worden daarentegen uit natuurlijke bronnen gewonnen. Maar dat betekent niet dat natuurlijke aroma’s per se afkomstig zijn van de grondstof waar het naar smaakt. In veel gevallen worden de smaakstoffen uit andere grondstoffen gehaald. Bijvoorbeeld de smaak vanille. Het karakteristieke gedeelte van deze smaak komt van de stof vanilline. Deze stof kan ook gewonnen worden uit kruidnagel, kurkuma, rijst of maïs.

Suikerbommetjes of niet?

Beide aroma’s worden door middel van een drager aan de thee toegevoegd. De drager bepaalt de vorm van het aroma: een vloeibare of een vaste vorm.

De aromatiserende componenten van deze aroma’s bestaan uitsluitend uit natuurlijke bestanddelen als etherische oliën, fruitsappen en –extracten of natuurlijke hulpstoffen. Ondanks de beruchte reputatie zit in het merendeel toch echt geen suiker. Bij de vloeibare aroma’s die wel suiker bevatten is het percentage zo laag dat dit in de praktijk verwaarloosbaar is. Eén kopje thee bevat een suikergehalte van maximaal 2 mg. Dat betekent dat je maar liefst 2000 kopjes thee moet drinken om de hoeveelheid suiker van één suikerklontje te consumeren. Een flinke klus.

In onze theezakjes gebruiken we aroma’s in vaste korrelvorm. Deze kunnen bestaan uit zetmeel en diverse soorten suiker. Ook hier is de suikerhoeveelheid beperkt door de lage aromadosering. Een uitzondering is onze losse thee met gedroogd fruit. Hieraan is in sommige gevallen suiker toegevoegd om het fruit te conserveren.

Wel of geen aroma’s

De keuze om wel of geen gearomatiseerde thee te drinken is aan jou. Wij kunnen je alleen geruststellen dat de hoeveelheid suiker in onze smaakjestheeën ontzettend meevalt. Ben je een smaakjesfanaat maar wil je geen toegevoegde smaakstoffen? Ook dan kun je bij ons prima uit de voeten. Probeer eens een van onze Jasmijntheeën, een Indian Chai of een Fancy Osmanthus. Deze (en nog veel meer) theeën krijgen hun geur en smaak zonder toevoeging van aromastoffen. Vraag ernaar in de winkel.