Recept: Koffie- en theecocktails

Soms heb je meer nodig dan een kop thee, chai of kruidige koffie om warm te worden. En soms wil je wel eens iets feestelijkers serveren dan het standaard kopje koffie of thee. Duik dan de keuken in en ga aan de slag met onze recepten voor koffie- en theecocktails.

Café Brulot

Café Brulot Diabolique is ontstaan in restaurant Antoine’s in New Orleans. De zoon van de eigenaar, Jules Aliciatore, bedacht deze heerlijke koffie. Zijn duivelse versie wordt vlak voor het serveren geflambeerd, maar omdat dit toch enige ervaring vereist, delen wij alleen het recept voor Café Brulot. Het flamberen van Café Brulot is geheel op eigen risico.

Ingrediënten voor 4 grote glazen

  • 4 espresso’s
  • 6 kruidnagels
  • 4 schijfjes sinaasappel
  • 2 kleine kaneelstokjes
  • 8 suikerklontjes
  • 80 ml cognac
  • 2 el slagroom

 

Bereiding

Steek de kruidnagels door de sinaasappelschijfjes en leg ze in een steelpan. Voeg de kaneelstokjes, suikerklontjes en de cognac daaraan toe en verwarm het tot de suikerklontjes bijna zijn opgelost. Draai daarna het vuur lager en laat het trekken. We hebben het zelf circa 45 minuten laten trekken tot er een siroop ontstond, maar dit hoeft niet per se. Ongeveer een kwartier zou voldoende moeten zijn. Zeef het mengsel, schenk het over de espressokoffie en voeg een toef slagroom toe.

Cognac koffie met chocoladekrullen

Cognac, koffie en chocolade, zijn los van elkaar al heerlijk, maar combineren uiterst goed in dit snelle recept. Het is misschien geen goed idee om hiermee de dag te starten, maar het is zeker een heerlijke koffie om de dag mee af te sluiten.

Ingrediënten voor 4 hoge glazen

  • 100 ml espressokoffie
  • 30 ml geklopte slagroom
  • 20 gr witte chocolade
  • 1 el cognac

 

Bereiding
Maak met een dunschiller of kaasschaaf krullen van de chocolade. Roer in een kan de cognac door de koffie en schenk dit daarna in hoge glazen. Schep hierop eerst de chocoladekrullen en daarna de slagroom. Dit laatste kan ook andersom, dan smelt de chocolade minder snel. Chocoladeliefhebbers voegen natuurlijk voor én na de slagroom chocoladekrullen toe aan de koffie. 

Grand Sweet Orange

Sweet Orange is een geurige thee met fris, zoete sinaasappelsmaak. Voor dit recept versterkten we deze smaak door de thee te combineren met Grand Marnier en sinaasappelschijfjes.

Ingrediënten voor 2 glazen

  • 0,5 l Sweet Orange thee
  • 2 scheutjes Grand Marnier, naar smaak
  • 2 sinaasappelschijfjes
  • 10 gram suiker, naar smaak

 

Bereiding
Zet de thee volgens het zetadvies en schenk het in de glazen. Schenk in beide glazen een scheutje Grand Marnier en maak het af door er een schijfje sinaasappel bovenop te leggen. 

Jasmijn Prosecco Cocktail

Natuurlijk kun je jezelf ook prima verwarmen met een koude cocktail. Al bij de eerste verfrissende slok, voel je de lichte bubbels van de Prosecco in je hoofd, terwijl de wodka je buik verwarmd.

Ingrediënten voor 4 glazen

  • 200 ml jasmijnthee (koud)
  • 1 tl bloemenhoning
  • 25 ml Monin Vlierbloesem siroop
  • 25 ml grapefruitsap
  • 75 ml wodka
  • 300 ml Prosecco
  • extra ijsblokjes

 

Bereiding

Zet de jasmijnthee volgens het zetadvies en laat het afkoelen. Schenk de thee in een cocktailshaker en voeg de bloemenhoning, vlierbloesem siroop, grapefruitsap en wodka toe. Doe er wat ijsblokjes bij en schudden maar! Schenk het door een zeef in de glazen en verdeel de Prosecco over de vier glazen. Als je het niet te koud vind, kun je de glazen opvullen met extra ijsblokjes.

Theetip: Jasmijn Chung Hao
Een geurige jasmijnthee. Het blad voor deze thee wordt met zorg geplukt en gedroogd op een bed van verse bloesem. Er wordt extra veel bloesem gebruikt om de heerlijke geur aan de thee mee te geven. Na het drogen wordt de bloesem weer verwijderd.